Criteriul National

Președintele asociației Colectiv: Au trecut 5 ani și povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi / Supraviețuitor: Câtă vreme acest dosar este mușamalizat, nimic nu va fi bine – Esential

Președintele asociației Colectiv: Au trecut 5 ani și povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi / Supraviețuitor: Câtă vreme acest dosar este mușamalizat, nimic nu va fi bine – Esential
noiembrie 15
03:15 2020
„Au trecut 5 ani și povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toți cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu, domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupției, lipsei de asumare, lipsei de exercițiu, lipsei prevenției, hoției, ticăloșiei voastre. Nu ați schimbat nimic si iată, focul lovește din nou, moartea își ia din nou tributul”, este reacția lui Eugen iancu, președintele Asociației Colectiv, după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în care 10 pacienți au murit, iar alte 7 persoane – între care un medic – au fost rănite. Mihai Grecea, supraviețuitor din Colectiv, a reacționat și el, cerând demisia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț are loc la 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015. Nici până acum însă nu a fost găsit niciun vinovat pentru tragedia care a marcat România.

  • „De 5 ani le spun politicienilor și medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical. Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniștri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori șefi de secție, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea in uitare, undeva.
  • Au trecut 5 ani și povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toți cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupției, lipsei de asumare, lipsei de exercițiu, lipsei prevenției, hoției, ticăloșiei voastre. Nu ați schimbat nimic si iată, focul lovește din nou, moartea își ia din nou tributul”, este mesajul transmis, sâmbătă seară, de Eugen Iancu.

Eugen Iancu este preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010. El și-a pierdut fiul, Alexandru, în tragedia din Colectiv. Alexandru avea 22 de ani.

Supraviețuitor din Colectiv, către Tătaru: Dacă v-ați fi făcut treaba, în seara asta nu trebuia să plecați la Piatra Neamț ca să rezolvați lucrurile

Mihai Grecea, supraviețuitor din Colectiv, a reacționat și el, cerând demisia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

  • „Ați mințit publicul pe data de 30 octombrie în acest an. Ați spus că s-a ușurat transferarea în străinătate a pacienților cu arsuri, că ați semnat ordinul de ministru pe care grupul nostru de supraviețuitori de la Colectiv l-a inițiat și negociat cu trei miniștri ai Sănătății, și pe care l-ați avut în transparență în feb-martie 2020. Nu l-ați semnat. Transferarea pacienților cu arsuri e tot în pixul ministrului și al secretarilor de stat. Și tot la cheremul încă neanchetatului Raed Arafat.
  • Domnule ministru, dacă v-ați fi făcut treaba, în seara asta nu trebuia să plecați la Piatra Neamț ca să rezolvați lucrurile. Trebuia să fi avut acel mecanism în stare de funcționare, implementat și exersat. Un sistem de sănătate publică nu poate funcționa decât cu mecanisme și proceduri, nu cu miniștri care stau cu fundul în mașină și merg permanent în vizite de lucru la fiecare caz grav în parte. Sunteți în poziția în care trebuie să vă dați demisia. Nu este posibil să mai continuați să rămâneți în fruntea sănătății”, a scris, pe Facebook, Mihai Grecea.

„Iată că lucrurile se întâmpă exact la fel ca la Colectiv. Hai justiția!”.

Într-un alt mesaj transmis după incendiul de la Piatra Neamț, Mihai Grecea spune, din nou, că dosarul Colectiv 2, cel în care se anchetează intervenția sistemului de situații de urgență, actiunea spitalelor și felul în care autoritatile au actionat post Colectiv, este un dosar de importanță națională.

El afirmă că, atât timp cât acest dosar „este mușamalizat la Parchetul General care amână la nesfârșit trimiterea în instanță pentru ca ayatolahii din DSU, sănătate și din politică să nu răspundă pentru faptele lor”, nimic nu va fi bine. „Iată că lucrurile se întâmpă exact la fel ca la Colectiv. Hai justiția!”.

Mesaj pentru medici: „E datoria dumneavoastră să vorbiți, să acționați”

Mihai Grecea are un mesaj și pentru medici, spunând că așteaptă ca să se alăture în sfârșit societății civile și să punem piciorul în pragul guvernanților și sistemului de justiție pentru reforme drastice în sănătate și în sistemul de urgență.

  • „Îi privește și pe medici. E și despre siguranța locului lor de muncă dacă argumentul siguranței pacientului nu a fost suficient să nu mai fie atât de lași cum este general știut că sunt.
  • Aștept să iasă masiv să vorbească despre probleme, nu să stea și să acopere mizeria. Ne privește pe toți, dragi medici! Până acum masiv v-ați solidarizat doar pentru mărirea salariilor, un lucru normal. Însă prea puțini dintre dumneavoastră au ieșit să vorbească public despre nereguli și mizeri. Iar când au fost oameni curajoși care au ieșit și au spus lucrurilor pe nume i-ați lăsat să fie călcați în picioare de șefi.
  • Știu cum funcționează umefistanul și domnia ayatolahilor din sănătate. Dar fără curajul dumneavoastră nu vom ajunge niciodată să schimbăm lucrurile. Sunteți în linia întâi, la interfața cu boala, cu moartea dar și cu mizeria și riscurile de a nu putea face totul pentru a salva vieți. E datoria dumneavoastră să vorbiți, să acționați. Cine nu aduce la cunoștința publicului problemele este complice.
  • Cred ca e momentul să nu mai cauționați crima cu premeditare din sistemul public de sănătate. Încetați să mai fiți lași și meschini. Fiți curajoși! Dați presei neregulile! Vorbiți-le oamenilor. Si oamenii vor fi alături de dumneavoastră pentru a face presiune ca sa se schimbe lucrurile. Pentru ca le-a ajuns tuturor cutitul la os. Și, în plus, dumneavoastră, medicii sunteți printre cei care decontează toate ororile din sistem alături de pacienți”, le transmite medicilor bărbatul care a scăpat cu viață din incendiul din Colectiv.

Mihai Grecea era prieten cu membrii trupei Goodbye to Gravity. Le promisese prietenilor săi că în seara de 30 octombrie 2015 va filma concertul de lansare a noului album al trupei. A ajuns în clubul Colectiv cu o oră înainte de concert, și-a instalat echipamentele și a băut o ultimă bere cu prietenii. Avea 41 de ani, era regizor și producător de film documentar și reclamă și nici prin gând nu îi trecea că în doar cîteva zeci de minute, viața lui se va schimba pentru totdeauna.

El este unul dintre răniții din Colectiv căruia i s-a refuzat transferul în străinătate – medicii nu au fost de acord, chiar dacă a suferit arsuri pulmonare foarte severe iar, la un moment dat, a ajuns să mai aibă doar 12% șanse de supraviețuire. Mihai Grecea a stat aproape o lună în comă și aproape două luni și jumătate internat în spital.

Alături de alți supraviețuitori ai tragediei, dar și de familiile celor care nu mai sunt, Mihai a făcut parte din grupul care a pus constant presiune pe autorități, în ultimii ani, pentru ca lucrurile care nu funcționează să se schimbe.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul