Criteriul National

Președintele României Klaus Iohannis a discriminat „nişte penali” şi a fost amendat cu 2000 de RON de către CNCD

Președintele României Klaus Iohannis a discriminat „nişte penali” şi a fost amendat cu 2000 de RON de către CNCD
mai 09
17:12 2018

 
Președintele României Klaus Iohannis a fost amendat cu suma de 2.000 de RON de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Decizia a fost luată după ce şeful statului a folosit apelativul „penali” referindu-se la anumiţi lideri politici.Imediat, Klaus Iohannis a reacționat după ce a fost amendat de CNCD pentru că a folosit cuvântul „penali” pentru a-i numi pe politicienii care au probleme în justiție.

7

Rememorarea evenimentelor

Pe data de 19 februarie, redacţia site-ului Lumea Justiţiei a depus la registratura Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii petitia împotriva Preşedintelui României pentru declaraţiile făcute la mijlocul lunii februarie.

Jurnaliștii au citat declarația șefului statului care amintea cum anume s-a exprimat președintele în exercițiu al României.

Pentru justețe, redau ad integram declarațiile domnului Klaus Iohannis.

„Niste penali fac o încercare disperată să atace si să discrediteze DNA si conducerea acestei directii. Aceasta incercare este una jalnică si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet. După parerea mea DNA si conducerea fac o treaba foarte bună, iar aceasta incercare de atac din partea unor penali e de natură să-mi confirme ca DNA face o treabă bună.” (…)  “Nu mă vad chemat să mediez între DNA si persoane inculpate” (…) “Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. Nu revin” – refuzând să dea explicații jurnaliștilor ce anume ar desemna termenul de “penal”.

Tot acest site intitulat Lumea Justiției (și accesat la adresa https: //luju.ro)  a depus o plângere şi împotriva doamnei Laura Codruţa Kovesi actuala şefă a DNA. Jurnaliștii au considerat ca fiind deplasate și discriminatorii  declarațiile din data de 14 februarie efectuate la o conferință maraton ce aavut nenumărate ecouri în presă și societatea românească,făcute la conferinţă de presă la DNA.

Redau ad integram declarațiile care au făcut parte din plângerea depusă la CNCD

“Acești inculpați care fac acuzații nereale au invocat în fața judecătorilor cereri și excepții, care au fost respinse” (…)  “Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaților, care spun neadevăruri, părți de adevăr”   “Nu e vorba de Kovesi aici, e vorba de asaltul asupra justiției, de festivalul inculpaților care vor să umilească societatea, românii.”(…)  “Aici eu nu am ieșit să-i raspund inculpatului Vlad Cosma, ci să vă spun că nu falsificăm probe, să răspund cetățenilor cinstiți din România care se întreabă dacă în România se administrează corect probe” (…) “Eu răspund oamenilor cinstiți din România, care cred sau nu în DNA” (…)  “Când vedem un festival disperat al inculpaților care ne atacă, inregistrari trunchiate, e normal sa iesim sa dam explicatii, ce am făcut sau ce nu am făcut”(…)  “Dacă cineva a înțeles că am ieșit să răspund inculpaților se înșală, eu nu răspund inculpaților”(…)  “Dacă ești condamnat azi pentru o faptă de corupție pare că nu e atât de grav în opinia unor inculpați”(…)  “Dacă ne uităm cine atacă vedem inculpați condamnați, trimiși în judecată”   “Aici vorbim de Justiție și de asaltul asupra Justiției…” (…)  “Pentru ce acest asalt? Pentru că s-au pronunțat anumite condamnări. Cine atacă? Inculpatți disperați”(…)   “Îmi rezervă dreptul de a nu comenta declarațiile inculpaților. Am răspuns ziariștilor, potrivit codului de procedură…”   despre acuzațiile lui Sebastian Ghiță că a fost la el acasă: „Nu comentez afirmațiile nereale ale inculpaților”

cncd_logo

Plângerea către CNCD …materializată cu o amendă de 2000 de ron

„Utilizarea termenului, a sintagmei ‘niște penali’ de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit aricolului doi, din primul aliniat,coroborat cu articolul al cincisprezecelea din O.G. 137/2000, republicată. Astfel, s-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4”, se precizează într-un comunicat al CNCD.

În cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea existentă. Reamintesc faptul că doamna Laura Codruța Kovesi a folosit exprimarea „festivalul inculpaţilor”.

Ambele sesizări au fost făcute de către site-ul luju.ro (Lumea Justitiei).

Reacții imediate

Klaus Iohannis a spus că este vorba despre o decizie politică, pe care o va contesta în instanță.

De asemenea, în urmă cu aproximativ două ore, într-o intervenție solicitată de către postul Digi24TV, domnul Csaba Asztalos președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a dclarat că este în dezacord cu instituția pe care o conduce în cazul amendării președintelui Klaus Iohannis cu 2000 de lei pentru că i-a discriminat pe „penali”.De asemenea, domnia sa a catalogat decizia cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă” de a-l amenda pe Klaus Iohannis ca fiind „un scor strâns”.

kovesi

Președintele CNCD a adăugat că cei patru membri care s-au opus amendării șefului statului, prinre care se numără și el, vor face o opinie separată.
„Am fost între cei patru care au votat împotrivă”, a mai precizat.

Csaba Asztalos a amintit  și amănuntul conform căruia, obiectul acestei sesizări în opinia colegilor care au considerat că sintagma „niște penali” este discriminatorie. În sprijnul acestei afirmații a argumentat cum anume această adresare a fost făcută la adresa unor „persoane față de care nu există o decizie irevocabilă în instanță” și că termenul „penal” posedă un sens peiorativ.

„În primul rând, persoanele respective nu fac parte dintr-un grup vulnerabil. Sunt politicieni, iar CEDO spune că politicienii trebuie să aibă o toleranță mai mare la critică, trebuie să fie făcute cu bună credință, excepție făcând viața privată. În cazul Times New Roman acolo a fost vorba de viața privată a acelor persoane, acolo am fost pentru constatare și sancționare. În acest caz nu avem de a face cu un grup vulnerabil”, a argumentat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„Domnul președinte este în sens larg om politic, care a făcut o declarație politică la un subiect de interes public, critici și atacuri cu privire funcționarea sistemului de justiție. În aceste situații libertatea de exprimare este mult mai largă, se pot folosi chiar și exprimări care șochează, care duc la indignare”, a mai spus Csaba Asztalos.

În plus, domnia sa a concluzionat că încă „nu există în procedura penală că a desemna o persoană sau o parte dintr-un proces”.

În schimb, în opinia sa, „luând în vedere jurisprudența CEDO, contextul, persoana, conținutul, această exprimare se încadrează larg în limitele libertății de exprimare”.

Sursa video Obiectiv cu Oana Zamfir

Sursa foto Ziarul Financiar, Romania libera, https://www.nationalul.ro/

Sinteza acestui material a fost realizată de către redactorul șef al platformei media Criteriul Național- Daniel Mihai

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu