Criteriul National

Pretul aurului a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani

Pretul aurului a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani
septembrie 03
11:27 2016

Din cauza problemelor din Europa si a celor de pe piata mondiala, cotatia aurului a incheiat primul semestru din 2016 intr-un mod foarte avantajos, inregistrand cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani. Spre deosebire de anul 2015, acesta a avut o crestere cu 16%, fiind preferat de investitori in aceasta perioada din cauza situatiei globala a economiei.

Faptul ca pretul petrolului este intr-o scadere continua, turbulentele de pe piata valutara din China se agraveaza, aurul este cel care a castigat cel mai mult teren in aceasta perioada. Anul 2016 a fost pana acum, si, se speculeaza, va fi si in continuare, unul destul de turbulent.

Riscurile globale revin in atentia investitorilor, dobanzile reale ramanand aproape de zero, iar aprecierea dolarului luand o pauza, acestea sunt doar cateva ingrediente pentru care dolarul incepe sa devina din nou unul dintre cele mai apreciate bunuri din portofoliul unui investitor. Cu toate acestea, bursele au inceput sa-si revina la inceputul anului, acestea bucurandu-se de cateva luni de o crestere destul de mare, in principiu, datorata si cresterii pe termen lung a dolarului.

Aceste lucruri nu au influentat pretul aurului, acesta nepierzandu-si din valoare. Problemele care au afectat pietele la inceputul anului nu s-au rezolvat in totalitate. Daca mai adaugam si cursul valutar oscilant al principalelor monede ale lumii, precum si o destabilizare a Europei ca urmare a Brexitului, aceasta destablizare venind la pachet si cu o ascensiune a partidelor de extremiste din Europa, putem identifica cu usurinta motivele pentru care aurul a avut un traseu ascendent in ultima vreme, multi investitori preferand refugiul decat riscul in aceasta perioada.

Cresterea cotatiei aurului a mai fost influentata si de problemele aparute pe piata din Japonia, cifrele macro ale economiei de acolo fiind nefavorabile. De asemenea, autoritatile din Beijing incearca stabilizarea yuanului, sacrificand planurile de rebalansare si amanand momentul adevarului pentru economia statului chinez. Toate aceste lucruri au avut un impact direct asupra aurului, acesta atingand cote chiar istorice in aceasta perioada. Dobanzile negative impuse de anumite banci au efect opus asupra investitorilor, acestia refuzand sa-si mai plaseze banii in acestea si preferand sa ii stocheze sub forma de aur in diverse depozite. Multi experti in economie sugereaza aurul ca o investitie viabila deoarece in caz de probleme pe piata financiara acesta isi va pastra valoarea.

Dupa cum se observa in ziua de azi, din ce in ce mai multe probleme apar pe toate pietele globale, iar semnele de indreptare intarzie sa apara. Cel mai mult de castigat au investitorii in aur pentru ca acestia sunt acoperiti impotriva acestor probleme. Aurul este considerat, inca din vremuri istorice, un pariu de incredere deoarece de fiecare data cand au fost probleme pe plan mondial, cei care au avut de castigat cel mai mult au fost cei care detin aur. Nu degeaba se spune ca cine are aurul are si puterea. Aceasta afirmatie este adevarata, mai ales intr-o piata ce este intr-o continua schimbare si pare a fi din ce in ce mai afectata de evenimentele negative din lume.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo