Criteriul National

Preţurile petrolului au scăzut cu 7% iar bursele europene au închis în creștere

Preţurile petrolului au scăzut cu 7% iar bursele europene au închis în creștere
martie 15
08:08 2022

Bursele europene au închis luni în creştere, preţurile petrolului au scăzut cu circa 7%, iar radamentele titlurilor Trezoreriei SUA au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, investitorii analizând comentariile pozitive de după discuţiile pentru încetarea focului dintre Rusia şi Ucraina, precum şi aşteptările privind prima majorare a dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA, transmite Reuters, citat de news.ro.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Oficialii ruşi şi ucraineni au prezentat duminică cele mai optimiste evaluări ale progresului în discuţiile lor pentru a pune capăt conflictului, unii delegaţi spunând că se poate ajunge la proiecte de acorduri în câteva zile.

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 1,2%. Indicele german DAX a avansat cu 2,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,53%.

Preţurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni, din cauza perspectivelor unei creşteri a livrărilor globale.

„Totul pare să se îndrepte către un punct acut în care ar trebui să avem ceva progrese. Faptul este că niciuna dintre părţi nu are un avantaj complet şi, ca urmare, discuţiile sunt cel mai bun rezultat, cu un anumit tip de soluţie”, a spus Thomas Hayes, preşedinte la Capitala Great Hill din New York.

Investitorii se aşteaptă ca banca centrală a SUA să majoreze dobânzile mai agresiv în acest an, după ce datele de joi au arătat că inflaţia anuală din februarie a atins cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, forţând americanii să plătească mai mult pentru chirie, alimente şi benzină.

Randamentul titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani din SUA a crescut la 2,1099%, cel mai ridicat nivel atins din iulie 2019.

”Este aşteptat ca Fed să majoreze dobânzile cu 0,25 puncte procentuale (săptămâna aceasta) şi observaţi o creştere a randamentelor titlurilor pe termen de 10 ani, ceea ce este pozitiv din perspectiva curbei randamentelor şi implică că aplatizarea s-ar putea să se apropie de sfârşit. Am outea evita o inversare şi o recesiune pe termen scurt”, a spus Hayes.

Indicele MSCI al acţiunilor la nivel global a scăzut însă cu 0,24%.

Dolarul american a scăzut luni în raport cu un coş de valute, dar s-a menţinut aproape de un nivel maxim al ultimelor 21 de luni, de săptămâna trecută, pe fondul speranţei de pace între Rusia şi Ucraina.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,21%, iar euro a fost cotat în creştere cu 0,59%, până la 1,0973 dolari pe unitate.

Preţurile aurului au scăzut pe măsură ce randamentele trezoreriei americane au crescut. Aurul spot a scăzut cu 1,3%, la 1.959,62 dolari uncia, în timp ce contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,9%, până la 1.964,70 dolari uncia.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul