Criteriul National

Prezbitismul – care sunt simptomele acestei boli de vedere?

Prezbitismul – care sunt simptomele acestei boli de vedere?
mai 05
16:34 2019

Prezbitismul nu este o boala, ci o caracteristica normala a procesului de imbatranire. Asadar, este natural ca si ochii, precum intreg corpul, sa sufere anumite schimbari privind capacitatea lor, odata cu trecerea timpului.

Chiar daca nu ai avut o problema de vedere, dupa varsta de 40 de ani toata lumea se confrunta cu o anumita pierdere a puterii de focalizare pentru obiectele apropiate. Mai precis, cristalinul isi pierde din elasticitate, iar muschii ciliari (muschi ce controleaza bombarea cristalinului) au o capacitate scazuta de contractare si relaxare.

 

Conform specialistilor, exista cinci tipuri de prezbitizm:

- incipient, cand apar probleme privind cititul caracterelor mici.

- functional, vedere deficitara la apropiere.

- absolut, imposibilitatea de a focaliza privirea pe obiectele din apropiere.

- prematur, apare inainte de a implini varsta de 40 de ani.

- nocturn, in conditii de lumina difuza este dificila focalizarea pe obiecte din apropiere.

 

De multe ori, prezbitismul este confundat cu hipermetropia, desi cele doua afectiuni sunt distincte. In cazul celei dintai, lentilele isi pierd flexibilitatea, nu isi mai pot schimba forma pentru a focaliza imagini apropiate. Tocmai de aceea, imaginile sunt vizualizate incetosat.

 

In ceea ce priveste hipermetropia, ea apare ca urmare a formei globului ocular, care determina razele luminoase sa se reflecte incorect, odata ce au fost percepute de ochi.

 

Cum poti afla dacă ai prezbitism?

 

Prezbitismul se dezvolta gradual, tocmai de aceea semnele sale sunt observate in jurul varstei de 40 de ani.

Primele simptome care anunta prezbiopia constau in oboseala ochilor dupa citit. De asemenea, apar problemele privind focalizarea obiectelor care se afla in apropiere, cat si dificultate de a vedea in lumina difuza.

Mai mult decat atat, cei care sufera de prezbitism prezinta dureri de cap sau senzatie de oboseala in urma unui efort ocular, precum scrisul. Vederea incetosata la distanta normala de citit este un alt simptom care ar trebui sa te faca sa mergi urgent la medic.

 

Important de reținut este faptul ca toate aceste simptome se agraveaza cand persoana in cauza este obosita, a consumat alcool sau se afla intr-o zona cu lumina slaba.

In unele cazuri, simptomele prezbitismului pot aparea inainte de varsta de 40 de ani. Cauzele principale sunt anumite boli (diabet, miopie, scleroza) sau medicamente (antidepresive, antihistaminice si diuretice).

 

Cum se trateaza prezbitismul?

 

In cazul in care ai probleme cu vederea si prezinti simptomele enumerate mai sus, este indicat sa iti faci o programare la un medic oftalmolog. Prezbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilitatii de focalizare a ochilor poate fi corectata, cu ajutorul anumitor lentile de corectie pentru prezbitism, lentile de contact sau printr-o interventie chirurgicala (keratoplastie).

Multi pacienti care evita interventiile chirurgicale aleg lentilele bifocale si multifocale de la Lentiamo.ro, deoarece produsele lor sunt calitative si eficiente. Asadar, daca ai probleme cu vederea, opteaza pentru cele mai bune produse.

 

Cum poti preveni prezbitismul?

 

Prezbitismul face parte din procesul natural de imbatranire, iar foarte multe persoane sufera de aceasta conditie. Exista, insa, anumite tehnici care pot preveni aparitia sa.

Exercitiile ochilor sunt, de exemplu, recomandate pentru prevenirea prezbiopiei. Aceste exercitii se concentreaza, de obicei, pe stimularea muschilor ochiului.

Odata cu inaintarea in varsta, este vital sa mergi regulat la medicul oftalmolog. Chiar daca nu poti preintampina prezbitismul, lentilele de corectie iti pot remedia problemele de vedere. Asadar, nu te baza pe faptul ca aceasta problema va trece. Este necesar sa iei atitudine din timp si sa apelezi la un cadru medical specializat.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei