Criteriul National

Prezbitismul – care sunt simptomele acestei boli de vedere?

Prezbitismul – care sunt simptomele acestei boli de vedere?
mai 05
16:34 2019

Prezbitismul nu este o boala, ci o caracteristica normala a procesului de imbatranire. Asadar, este natural ca si ochii, precum intreg corpul, sa sufere anumite schimbari privind capacitatea lor, odata cu trecerea timpului.

Chiar daca nu ai avut o problema de vedere, dupa varsta de 40 de ani toata lumea se confrunta cu o anumita pierdere a puterii de focalizare pentru obiectele apropiate. Mai precis, cristalinul isi pierde din elasticitate, iar muschii ciliari (muschi ce controleaza bombarea cristalinului) au o capacitate scazuta de contractare si relaxare.

 

Conform specialistilor, exista cinci tipuri de prezbitizm:

- incipient, cand apar probleme privind cititul caracterelor mici.

- functional, vedere deficitara la apropiere.

- absolut, imposibilitatea de a focaliza privirea pe obiectele din apropiere.

- prematur, apare inainte de a implini varsta de 40 de ani.

- nocturn, in conditii de lumina difuza este dificila focalizarea pe obiecte din apropiere.

 

De multe ori, prezbitismul este confundat cu hipermetropia, desi cele doua afectiuni sunt distincte. In cazul celei dintai, lentilele isi pierd flexibilitatea, nu isi mai pot schimba forma pentru a focaliza imagini apropiate. Tocmai de aceea, imaginile sunt vizualizate incetosat.

 

In ceea ce priveste hipermetropia, ea apare ca urmare a formei globului ocular, care determina razele luminoase sa se reflecte incorect, odata ce au fost percepute de ochi.

 

Cum poti afla dacă ai prezbitism?

 

Prezbitismul se dezvolta gradual, tocmai de aceea semnele sale sunt observate in jurul varstei de 40 de ani.

Primele simptome care anunta prezbiopia constau in oboseala ochilor dupa citit. De asemenea, apar problemele privind focalizarea obiectelor care se afla in apropiere, cat si dificultate de a vedea in lumina difuza.

Mai mult decat atat, cei care sufera de prezbitism prezinta dureri de cap sau senzatie de oboseala in urma unui efort ocular, precum scrisul. Vederea incetosata la distanta normala de citit este un alt simptom care ar trebui sa te faca sa mergi urgent la medic.

 

Important de reținut este faptul ca toate aceste simptome se agraveaza cand persoana in cauza este obosita, a consumat alcool sau se afla intr-o zona cu lumina slaba.

In unele cazuri, simptomele prezbitismului pot aparea inainte de varsta de 40 de ani. Cauzele principale sunt anumite boli (diabet, miopie, scleroza) sau medicamente (antidepresive, antihistaminice si diuretice).

 

Cum se trateaza prezbitismul?

 

In cazul in care ai probleme cu vederea si prezinti simptomele enumerate mai sus, este indicat sa iti faci o programare la un medic oftalmolog. Prezbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilitatii de focalizare a ochilor poate fi corectata, cu ajutorul anumitor lentile de corectie pentru prezbitism, lentile de contact sau printr-o interventie chirurgicala (keratoplastie).

Multi pacienti care evita interventiile chirurgicale aleg lentilele bifocale si multifocale de la Lentiamo.ro, deoarece produsele lor sunt calitative si eficiente. Asadar, daca ai probleme cu vederea, opteaza pentru cele mai bune produse.

 

Cum poti preveni prezbitismul?

 

Prezbitismul face parte din procesul natural de imbatranire, iar foarte multe persoane sufera de aceasta conditie. Exista, insa, anumite tehnici care pot preveni aparitia sa.

Exercitiile ochilor sunt, de exemplu, recomandate pentru prevenirea prezbiopiei. Aceste exercitii se concentreaza, de obicei, pe stimularea muschilor ochiului.

Odata cu inaintarea in varsta, este vital sa mergi regulat la medicul oftalmolog. Chiar daca nu poti preintampina prezbitismul, lentilele de corectie iti pot remedia problemele de vedere. Asadar, nu te baza pe faptul ca aceasta problema va trece. Este necesar sa iei atitudine din timp si sa apelezi la un cadru medical specializat.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei