Criteriul National

Prezentarea filmului Il viaggio (Banat)

Prezentarea filmului Il viaggio (Banat)
aprilie 12
11:09 2016

„Banat (Il Viaggio)” („Călătoria”) – este singurul film italienesc  care a făcut parte din cadrul secţiunii “Settimana della critica/ Săptămâna Criticii”) de la Festivalul internațional de la Veneția, ediția a 72-a. Acest film reprezintă însă și România în contextul în care o parte din acțiune se desfășoară în țara noastră, iar în distribuție este și actorul român: Ștefan Velniciuc, în vreme ce Ada Solomon este coproducător.

banat

Acest prim lungmetraj al tânărului regizor Adriano Valerio relatează povestea unei emigrații în sensul opus celei obișnuite,nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă și a fericirii. Este vorba de povestea unor tineri – Ivo și Clara – aflați în plină criză: dezamăgiți de viața din orașul în care trăiau, din Bari, din sudul Italiei, cei doi ajung să accepte un loc de muncă … chiar în România, care – surprinzător – le oferă oportunitățile care în țara lor natală nu mai există.

Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentați tineri regizori italieni. Scurtmetrajul său “37°4 S” a câștigat în anul 2013 Mențiunea Specială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes şi a fost remarcat în peste 60 de festivaluri internaționale. Lungmetrajul său de debut „Banat (Il Viaggio) / Banat (Călătoria)” a avut premiera mondială, în toamna anului trecut. Apoi, a câștigat Premiul de Argint în cadrul Festivalului de Film European şi African de la Luxor, din Egipt, Premiul Corso Salani pentru Cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de la Trieste, dar și Premiul pentru Cea mai bună imagine în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Tirana, din Albania.

Pelicula îi are în rolurile principale pe Edoargo Gabbriellini și Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti și Ștefan Velniciuc interpretează rolurile cheie ale poveștii filmului în Italia, respectiv în România.

Filmul urmăreşte povestea unor tineri aflați în plină criză: un moment suficient de apăsător îi privează pe Ivo și Clara de libertatea de a visa. Sunt doi străini care își împart bunele și relele vârstei de 30 de ani, precum și dezamăgirea față de tot ce îi înconjoară. Clara a ieșit dintr-o relație de lungă durată și e pe cale să își piardă locul de muncă. Ivo este șomer, iar frustrările îl împing spre o decizie radicală.

Filmările au fost realizate în 2015, scene importante fiind turnate în România la Voinești (Târgoviște) și la malul Mării Negre.

Nu lăsaţi să vă scape acest film!

Trailer

Sursa foto : www.news.ro

Prezentare oferită de către Prof.Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor-şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo