Criteriul National

Prima parte a datoriei elene a fost achitata azi

aprilie 09
18:51 2015

  

flag Greece
Efectul acesta a fost resimtit imediat de catre pietele de capital printr-o scadere a randamentului obligatiunilor de stat ale Greciei.

Astfel cele cu vechime de 3 ani au inregistrat o scadere de 54 de puncte de baza, pana la 20,08%, randamentul obligatiunilor grecesti cu termen la 5 ani a coborat la 14,58%, in timp ce obligatiunile pe termen lung au inregistrat o ajustare a randamentului cu 18 punct de baza, pana la 11,03%.

Pe 14 aprilie, guvernul grec trebuie sa onoreze o alta plata de 420 de milioane de euro catre investitorii internationali, ca urmare a scadentei unor bonuri de trezorerie la sase luni.

„Pentru luna viitoare, problema se pune altfel. Vom ramane fara bani, daca nu reusim sa deblocam transele asigurate prin prelungirea programului de asistenta oficiala”, recunoaste reprezentantul Bancii Centrale.

In mai, Grecia tebuie sa ramburseze FMI 950 de milioane de euro si sa asigure plata salariilor si pensiilor din tara, in valoare de 2,4 miliarde de euro.

Un oficial al Bancii Centrale Elene a confirmat plata transei de 450 de milioane de euro catre Fondul Monetar International.

Asadar, pericolul ca Grecia sa anunte inca de astazi intrarea in incapacitate de plata a fost amanat, concluzioneaza  Financial Times.

Ca si o mini-concluzie, Grecia a cotizat pentru a supravietui acestor Sfinte Sarbatori Pascale. Cel de-al doilea termen al uriasei sume, datorii neachitate catre FMI va expira martea viitoare!

Ramane un subiect cat se poate de „fierbinte” si totdata extrem de sensibil, tinand cont de faptul ca multi factori externi de-abia asteapta declararea starii de faliment a acestei brave tari-Grecia…

Sa speram ca acest scenariu fatalist nu se va produce niciodata si, in aceasta zona organismele euro-atlantice vor asigura un climat favorabil,de pace si vor ajuta la redobandirea prosperitatii Balcanilor.

Pana la alte desfasurari ale eventualelor evenimente ce se anunta extrem de interesante, va promit ca o sa va informez prompt, chiar aici pe aceasta minunata platforma online!

Sursa foto : ABC.com

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo