Criteriul National

Primăria Sectorului 4 vrea să acceseze fonduri prin Green Deal pentru a amenaja grădini verticale pe fațadele blocurilor și pe clădiri publice – Administratie Locala

Primăria Sectorului 4 vrea să acceseze fonduri prin Green Deal pentru a amenaja grădini verticale pe fațadele blocurilor și pe clădiri publice – Administratie Locala
noiembrie 17
15:36 2020

Primăria Sectorului 4 vrea să acceseze fonduri europene prin Pactul Ecologic European (Green Deal) pentru a amenaja ”pereți verzi” (grădini verticale) pe fațadele blocurilor și a instituțiilor publice. Primul pas făcut de administrația locală este lansarea unui concurs internațional de soluții pentru realizarea proiectului, iar pe baza soluțiilor obținute va depune cereri de finanțare.

”Primăria lansează acest concurs ce are ca scop nu doar înfrumusețarea orașului, ci și scăderea facturilor de utilități ale populației cu până la 30% (împreună cu alte masuri, cum ar fi anveloparea blocurilor). Nu uităm nicio clipă, bineînțeles, de scopurile fundamental ecologice ale Green Deal, respectiv, de creșterea calității aerului și combaterea poluării. Întrucât experiența în domeniu este una încă redusă în România, invităm agenții economici și/sau persoanele fizice să se înscrie la concurs atât în nume propriu, cât și în colaborare cu entități europene din domeniu, astfel încât soluțiile propuse să fie cât mai aprofundate și realizabile, având în vedere clima din Capitală”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Sector 4.

Soluțiile propuse vor fi analizate de o comisie din care vor face parte specialiști în domeniu, inclusiv grupuri de expertiză propuse ca urmare a parteneriatului încheiat de Primăria Sectorului și Ambasada Țărilor de Jos în România.

„Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în București este legată de poluare și de calitatea aerului. E datoria noastră să găsim soluții, iar la nivelul administrației locale a sectorului 4 intenționăm să folosim toate soluțiile furnizare de finanțările europene. Sper că vom avea propuneri interesante ca urmare a acestui concurs de soluții și să ne apucăm cât mai repede de treabă pentru ca mediul în care trăim să fie curat, îngrijit și sigur”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

În Sectorul 4 mai există o grădină verticală, construită la începutul lunii septembrie 2020, pe una dintre fațadele Colegiului Național „Octav Onicescu”. Vorbim practic despre o mini-grădină verticală, de aproximativ 150 de mp, realizată pe un suport special, cu sistem de irigare integrat, din plante perene, rezistente la căldură, frig și umezeală accentuată. Plantele compun un micro-ecosistem, care reține praful și reduce poluarea. Poziționarea lor oferă un tablou vizual unic, pe tot parcursul anului.
Green Deal este planul european de reducere a a emisiilor de gaze de seră cu 55% până în 2030. În același timp, Green Deal își propune ca, până în 2050, Europa să devină prima zonă neutră din punct de vedere climatic. România este parte a Green Deal, pentru implementarea căruia beneficiază de mari oportunități de finanțare.

România poate primi consistente sume nerambursabile, prin mecanismul european, apt de a asigura implementarea Pactului Ecologic. Autoritățile publice din Romania pot primi prin mecanismul european sume ce se ridică până la 800 milioane de euro, dacă își asumă prin proiecte cât se poate de riguroase, realizarea de transformări în domenii cum ar fi energia verde, eficiența energetică, digitalizarea, conservarea și recuperarea biodiversității.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul