Criteriul National

Primele semne si simptome ale sarcinii

Primele semne si simptome ale sarcinii
iulie 07
16:26 2020

Absenta menstruatei este adesea primul semn al unei posibile sarcini, dar exista si alte simptome precoce care ne pot duce la acest gand. Retine insa ca nu toate femeile prezinta aceleasi simptome si, in timp ce unele dintre ele le pot experimenta inca din prima saptamana de cand au ramas gravide, altele le pot simti abia din a doua luna de sarcina.

In randurile de mai jos vom discuta cateva dintre cele mai frecvente simptome de care au parte femeile in primul trimestru de sarcina.

Una sau mai multe perioade menstruale ratate. Primul semn al sarcinii pe care cele mai multe dintre femei il recunosc este perioada menstruala ratata (amenoreea sau, cu alte cuvinte, sangerarea lunara nu a mai avut loc). Atunci cand ai ramas gravida, urmatoarea menstruatie la care te astepti va lipsi deoarece ovulul ce ar fi trebuit eliminat tocmai a fost fecundat / fertilizat.

Trebuie sa stii, insa, ca nu orice absenta a menstruatiei reprezinta un simptom al sarcinii. Indiferent care este cauza amenoreei, trebuie sa mergi la un doctor ginecolog.

Marirea sanilor, sensibilitate si durere in zona acestora. La fel ca in perioada premenstruala, femeile care tocmai au ramas insarcinate se pot confrunta cu sensibilitate si durere in zona sanilor, dar si cu o usoara marire a acestora. De asemenea, este posibil ca zona din jurul areolei mamare sa se intunece sau sa apara o linie intunecata numita linia nigra de la mijlocul abdomenului pana in zona pubiana. Sensibilitatea si marirea sanilor pot fi sesizate in prima sau a doua saptamana de la conceptie.

Greturi matinale (stare de rau, greata, varsaturi). Greturile si varsaturile care apar de obicei dimineata sunt foarte comune in primul trimestru de sarcina, in special intre saptamana a doua si saptamana a opta. Specialistii cred ca aceste simptome sunt cauzate de modificarile de estrogen ce survin in aceasta perioada.

Poftele alimentare. Un alt semn precoce al sarcinii pot fi poftele alimentare. Foarte des se intampla ca femeile gravide sa aiba dorinte neobisnuite de a consuma anumite alimente, chiar si unele pe care inainte le-ar fi respins in totalitate. De regula, aceste pofta alimentare se estompeaza la sfarsitul primului trimestru de sarcina.

Oboseala si lipsa de energie. Progesteronul suplimentar din corpul unei femei insarcinate o poate determina pe aceasta sa se simta lipsita de energie si sa oboseasca mai usor decat o facea inainte. Pana in al doilea trimestru, nivelurile de energie ar trebui insa sa creasca din nou.

Balonarea. Cresterea nivelului de progesteron in timpul sarcinii poate provoca, de asemenea, balonare si gaze. Cresterea in greutate in primul trimestru de sarcina este, de obicei, minima, insa umflarea si retentia de lichide te pot face sa te simti ca ai luat in greutate mult mai mult decat ai facut-o de fapt.

Nevoia de a urina frecvent. Nevoia de a urina mai des decat de obicei este un alt simptom ce apare, de regula, din a sasea saptamana de sarcina. Acest lucru se intampla datorita hormonului gonadotropina corionica umana (hCG), care determina un flux de sange crescut in zona pelvina, putand astfel sa stimuleze nevoia de a urina. Mai tarziu in sarcina, nevoia de a urina poate fi crescuta de dezvoltarea tot mai ampla a bebelusului in uter, care pune astfel tot mai multa presiune asupra vezicii urinare.

Durerile de cap. Durerile de cap sunt si ele foarte frecvente in timpul primului trimestru de sarcina. Acestea pot fi cauzate de modificarile nivelurilor de hormoni care incep imediat dupa conceptie. Sau pot fi dureri de cap sinusale provocate de congestia nazala, aceasta putand fi un alt simptom al inceputului de sarcina.

Schimbarile bruste de ale starii de spirit. Modificarile rapide ale nivelurilor hormonale in timpul sarcinii pot fi responsabile pentru schimbarile de dispozitie, mai ales de aparitia stresului. Femeile recent ramase insarcinate se pot simti mai sensibile decat inainte, mai anxioase, dar si depresive. Schimbarile de spirit pot fi mai intense in primul trimestru de sarcina, usurandu-se oarecum in cel de-al doilea si revenind la intensitate mare pe masura ce sarcina se apropie de sfarsitul celui de-al treilea trimestru.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul