Criteriul National

Primii pasi spre o inmormantare crestineasca – cum poti depasi acest moment greu?

Primii pasi spre o inmormantare crestineasca – cum poti depasi acest moment greu?
iunie 30
07:34 2020

Decesul unei persoane din familie, indiferent ca este vorba despre parinte, partener de viata, bunic sau bunica, sau orice alt grad de rudenie, este o pierdere peste care oamenii trec cu greu sau nu trec intreaga viata. Din pacate, decesul celor dragi face parte din viata oricarui om, ca o incercare sau ca o dovada a tariei de a demonstra ca se poate trai si fara acea persoana importanta.

Momentul decesului este marcat de o inmormantare crestineasca si ulterior de pomenirile necesare pentru inaltarea sufletului la ceruri, iar ajutorul primit de la o companie de pompe funebre este mai mult decat binevenit pentru rudele care nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a ajuta sufletul sa treaca la cele vesnice conform traditiilor.

 

Obiceiuri, traditii si servicii necesare inainte de inmormantare

Imediat dupa deces, rudele defunctului trebuie sa apeleze la o companie de pompe funebre pentru a stabili toate detaliile inmormantarii, dar si sa anunte preotul parohiei din care face parte, astfel incat acesta sa ia toate masurile cuvenite pentru a implini slujbele de pomenire si de inmormantare.

Preotul va savarsi slujba Stalpilor, o rugaciune speciala citita pentru sufletul celui raposat si citirea unor parti din cele patru Evanghelii. Trupul defunctului trebuie scaldat cu apa curata si imbracat cu haine noi si curate, conform traditiei, iar aceasta operatiune poate fi efectuata de catre un membru al companiei de pompe funebre sau de catre apropiati.

 

In ziua inmormantarii

In ziua inmormantarii, se oficiaza slujba la casa decedatului, la capela sau la casa mortuara, dupa care se organizeaza convoiul mortuar, care ramane acelasi pana la cimitir. Se fac opriri pentru a rosti ectenia si atunci cand se ajunge la biserica, celor prezenti li se impart lumanari aprinse insotite de o panza alba, un prosop, un covrig, mar sau colacel.

La finalul slujbei, membrii familiei si cei prezenti isi iau ramas bun de la defunct sarutnd icoana aflata pe pieptul acestuia sau mana mortului, un semn al iertarii si al impacarii. La cimitir, se savarseste slujba propriu-zisa si ritualul inmormantarii, binecuvantand la final coliva si darurile ce se impart la cimitir.

In functie de zona, dupa astuparea defunctului se da de pomana “peste groapa” o patura, perne, o galeata cu apa, chiar si pasari vii, toate avand seminificatia universala a milosteniei pentru sufletul celui adormit. Familia decedatului cheama la masa pe toti cei care au luat parte la ceremonie, rudele si cunoscutii, la un restaurant sau cantina ori acasa, daca spatiul permite.

 

Pomenirile dupa inmormantare

Desi rolul reprezentantilor unei firme de pompe funebre se incheie imediat dupa slujba de inmormantare, membrii familiei trebuie sa se ingrijeasca de sufletul mortului si sa faca toate pomenirile necesare, de trei zile dupa moarte, de 9 zile, de sase saptamani, de 3, 6 si 9 luni si de un an. Ulterior, pana la implinirea a sapte ani de la moarte, se fac pomeniri anuale pentru sufletul celui decedat.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul