Criteriul National

Primul episcop transgender dintr-un cult creștin important vrea să lupte pentru justiție socială / Ce pronume folosește – International

Primul episcop transgender dintr-un cult creștin important vrea să lupte pentru justiție socială / Ce pronume folosește – International
septembrie 13
10:20 2021
Episcopul Megan Rohrer a scris istorie sâmbătă după ce a devenit prima persoană care ocupă o astfel de funcție canonică în cadrul unui cult creștin important din Statele Unite, relatează Insider.

Rohrer, care folosește pronumele „ei/ele” (they) a fost instalat ca episcop a Sinodului Bisericii Evanghelice Luterane din Statele Unite în cadrul unei ceremonii ținute la Catedrala Grace din San Francisco.

Ei/ele a declarat într-un comunicat remis Insider că „sunt smerit de revărsarea de dragoste și sprijin pe care le-am primit din partea Bisericii Evanghelice Luterane din America și partenerii noștri ecumenici”.

Rohrer a adăugat că alegerea sa în funcție reprezintă „o celebrare a comunității luterane diverse din California și Nevada” și că „speră să muncească în continuare pentru obținerea justiției rasiale, economice și climatice la nivel local și global”.

Cu aproximativ 3,3 milioane de enoriași, Biserica Evanghelică Luterană este unul dintre cele mai mari culte creștine din Statele Unite.

Rohrer, care anterior a fost pastor al unei biserici din San Francisco, va păstori acum o congregație din California și Nevada cu aproximativ 200 de enoriași pentru un mandat de 6 ani de zile.

Aceasta nu este prima reușită de reper pentru ei/ele. Rohrer a fost de asemenea prima persoană transgender care a devenit pastor în cadrul Bisericii Luterane.

Însă Rohrer a declarat că a fost puțin șocat de alegerea în funcția de episcop.

„Nici eu n-am fost sigur dacă biserica este pregătită pentru un astfel de moment dar se pare că este”, a declarat aceasta într-un interviu acordat în luna iunie, la scurt timp după alegerea sa.

Pe același subiect:


Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul