Criteriul National

Primul lider al Belarusului independent: Lukașenko slujește Kremlinul, altfel nu ar putea rezista / De ce ar fi exclusă o lovitură de stat – International

Primul lider al Belarusului independent: Lukașenko slujește Kremlinul, altfel nu ar putea rezista / De ce ar fi exclusă o lovitură de stat – International
august 16
21:22 2020

Primul lider al Belarusului independent care a ajutat la monitorizarea repurii URSS a spus, duminică, că președintele Alexandr Lukașenko este puternic zguduit de cea mai mare încercare de înlăturare de la putere în 26 de ani, dar că acesta reușește să reziste cu sprijinul Kremlinului, relatează Reuters.

Stanislav Șușchievici, 85 de ani, un vechi oponent al lui Kukașenko, a spus că puternica vecină Rusia a fost clară că încă îl sprijină pe liderul belarus, care se confruntă cu furia oamenilor în contextul acuzațiilor de fraudare a alegerilor și a brutalității poliței.

Lukașenko, aparent încurajat după discuțiile telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a început o contra-ofensivă politică duminică organizând propriul protest la Minsk și respingând organizarea unui nou scrutin.

Cu toate acestea, evenimentul organizat de Lukașenko a fost pitică pe lângă manifestațiile oamenilor care cer plecarea lui de la putere.

Cu toate astea, spune Șușchievici, ”nu poți spune că era Lukașenko se termină”.

”Nu cred că poți spune asta dintr-un singur simplu motiv. Lukașenko slujește Kremlinul pentru că altfel nu ar putea să reziste. Kremlinul… îl sprijină”, a spus el pentru Reuters.

El a amintit cât de prompt l-a felicitat Putin pe Lukașenko și cele două conversații telefonice din timpul protestelor. Kremlinul a spus că Moscova este gata să ofere ajutor militar dacă e ncesar.

Șușchievici a negat ideea că Rusia trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukașenko, dar arată cât de pro-ruse sunt politicile șefului de la Minsk.

”Belarusul are mult mai mulți soldați per capita decât orice alte țări… Nu e nevoie de ei (soldații ruși, n.r.)”, a spus fostul lider.

”În asemenea condiții, este dificil pentru opoziția bătută și torturată să se bată cu Rusia”, a spus el, referindu-se la stirile din mass-media locală, care nu au fost confirmate de autorități, că 60 de persoane au dispărut.

Moscova avea alte instrumente de a-l ajuta pe Lukașenko, precum linii de credit pentru a sprijini economia, a spus Șușchievici.

Șușchievici a jucat un rol istoric în discuțiile din 1991 cu Boris Elțîn în care s-a hotărât dizolvarea Uniunii Sovietice.

El a exclus o lovitură de stat, în care persoanele din cercul apropiat al lui Lukașenko să se întoarcă împotriva lui.

”În cei 26 de ani, Lukașenko și-a ales adjuncți extrem de obiedienți și militari extrem de obiedienți.. Sunt plătiți foarte bine”, a spus acesta.

Citește și:

Armand Goșu, Universitatea din București, specialist în spațiul ex-sovietic: “O falangă feminină, pe care Lukașenko, un misogin, a desconsiderat-o și ridiculizat-o în toate ocaziile, i-a aplicat lovituri mortale”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul