Criteriul National

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, acuzat că a trimis o echipă de asasini în Canada – International

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, acuzat că a trimis o echipă de asasini în Canada – International
august 07
15:30 2020
Un fost oficial al serviciilor de informații ale Arabiei Saudite care are legături apropiate cu agențiile secrete din Occident l-a acuzat pe prințul moștenitor al regatului saudit, Mohammed bin Salman, că a încercat să îl asasineze, susținând în cadrul unui proces din Statele Unite că una din tentative a fost dejucată de autoritățile canadiene în 2018, relatează The Guardian.

Un proces intentat într-o instanță din Washington D.C. de Saad Aljabri împotriva prințului mpștenitor și a altor oficiali saudiți susține că Arabia Saudită a lansat o campanie de asasinare care l-a avut drept țintă pe oficialul de rang înalt din Canada deoarece acesta era privit ca o amenințare la adresa relației prințului Mohammed cu Statele Unite și la ascensiunea acestuia pe tron.

Plângerea include câteva detalii uluitoare și deocamdată neverificate despre presupusul complot care l-a avut drept țintă pe Aljabri, printre acestea fiind acuzația că o echipă de asasini a fost trimisă în Canada să îl răpească pe fostul oficial saudit la doar două săptămâni după uciderea jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi.

Aljabri este un fost oficial al serviciilor de informații saudite care a fost lăudat de către colegii săi din Occident pentru asigurarea siguranței cetățenilor din vest pe fondul amenințărilor reprezentate de al-Qaida.

Bărbatul susține de asemenea că prințul Mohammed i-a trimis „amenințări cu moartea explicite” pe Whatsapp, afirmând că asasinii fac parte din așa-numita Echipă Tigru din grupul de mercenari personali ai prințului saudit care ar fi încercat să intre în Canada cu vize turistice în octombrie 2018.

Aljabri afirmă că bărbații au încercat să intre în Canada prin puncte diferite dar au fost opriți și interogați de către autoritățile canadiene despre care susține că au găsit ulterior o fotografie de grup cu asasinii care a demonstrat că aceștia se cunoșteau.

Guvernul canadian a afirmat într-un comunicat că nu poate comenta asupra unor acuzații specifice dar nu a negat afirmațiile lui Aljabri.

„Suntem la curent cu incidente în care actori străini au încercat să monitorizeze, intimideze sau amenințe canadieni sau persoane care locuiesc în Canada”, a afirmat executivul canadian, adăugând că „este complet inacceptabil și nu vom tolera niciodată actori străini care să amenințe siguranța națională a Canadei sau siguranța cetățenilor și rezidenților noștri”.

Noile acuzații vin la doar o săptămână după ce The Guardian a relatat că un alt saudit care locuiește în exil în Canada a fost avertizat că viața sa ar putea fi în pericol din cauza Arabiei Saudite.

Omar Abdulaziz, un prieten apropiat al lui Jamal Khashoggi, a fost avertizat de către autoritățile canadiene că reprezintă o „țintă potențială” a regimului de la Riad și că trebuie să ia măsuri de precauție pentru a se proteja.

Potrivit The Guardian, plângerea înaintată de Aljabri conține puține dovezi materiale care să susțină acuzațiile, ziarul britanic relatând că nu le-a putut verifica independent.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul