Criteriul National

Procurorii de la Chișinău cer arestarea oligarhului Vlad Plahotniuc – International

Procurorii de la Chișinău cer arestarea oligarhului Vlad Plahotniuc – International
octombrie 10
17:00 2019
​Procurorii anticorupție de la Chișinău au cerut mandat de arestare pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, cercetat pentru spălarea banilor „în proporții deosebit de mari”, scrie Unimedia. Anunțul a fost făcut de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morar. Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 14 iunie, imediat după demisia Guvernului Pavel Filip, și s-ar afla în SUA.

Cererea procurorilor urmează să fie judecată joi de către Judecătoria Chișinău, în ședință închisă.

În dosarul penal în care este vizat Plahotniuc, o persoană a fost deja plasată sub arest preventiv. Viorel Morari nu a dat numele persoanei, dar a specificat că aceasta a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

În acest dosar este vizată și o a treia persoană, pe numele căreia procurorii au emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Vlad Plahotniuc este cercetat în două cauze penale, pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”. Cauzele penale au fost conexate într-o procedură unică.

Acuzațiile pe care Procuratura Anticorupție i le aduce lui Plahotniuc

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Procurorii spun că, prin intermediul unor persoane interpuse, a înființat mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST, etc., „prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari – circa 18.000.000 de dolari și 3.500.000 de euro”.

„Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A”, mai spun procurorii de la Chișinău, într-un comunicat de presă transmis joi

În cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale tot pentru infracțiunea de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. „S-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD. – cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO. – către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care – la rândul său – a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir – C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD”, transmit procurorii.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 14 iunie, imediat după demisia Guvernului Pavel Filip, și s-ar afla în SUA. În 17 iunie, Vlad Plahotniuc scria pe Facebook că decizia de a se retrage de la guvernare a fost luată pentru a nu adânci criza politică de la Chișinău, dar ea nu înseamnă că se va retrage din politică, urmând doar să ia o pauză și să-și coordoneze echipa din afara țării.

Vicepremierul moldovean Andrei Năstase spunea că vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală de Rusia.

Dosarele penale în care Plahotniuc este vizat în Rusia

La începutul lunii august, o instanță din Rusia a decis să emită mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, scria agenția TASS.

Daria Konstantinova, avocatul fostului lider politic, declara în timpul ședinței de judecată că Plahotniuc este nevinovat și a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzațiile care i se aduc clientului său sunt „motivate politic”.

În schimb, autoritățile ruse au informat că vor începe demersurile pentru extrădarea lui Plahotniuc. „Au fost strânse suficiente dovezi care arată implicarea lui Plahotniuc în dosarele în care este acuzat și vom solicita ca acesta să fie extrădat către Rusia”, anunța un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Moscova.

Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat și ar fi participat la acțiunile acestuia, realizând tranzacții ilicite în ruble și în monedă străină către conturile unor cetățeni străini, prin intermediul unor acte false.

Pe 22 februarie, autoritățile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Viaceslav Platon după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferați ilegal către conturi din afara Rusiei. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru că ar fi transferat în mod ilegal fonduri din Rusia.

De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanță de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eșuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei