Criteriul National

Profanatorii sacrului

Profanatorii sacrului
ianuarie 04
19:11 2019

Profanatorii sacrului

descărcare
Boboteaza sau Botezul Domnului adună în fiecare an sute de mii de enoriaşi în faţa bisericilor, care se năpustesc unii asupra altora pentru a pune mâna pe o sticluţă cu… agheasmă. Nu cu vitriol.
Indiferent că vorbim despre lăcaşurile de cult de la oraş sau din satele ţării, îmbulzeala este aceeaşi şi cuprinde în ea tineri şi bătrâni, copii şi adulţi, oameni şi animale. O mulţime pestriţă, diformă, care se trezeşte în gerul iernii, mărşăluind către butoaiele cu agheasmă mare, deşi mulţi dintre componenţii ei ar prefera ca recipientele să fie pline cu vin sau cu o ţuică, fie ea şi pufoaică.
Îmbăierea ritualică a Domnului în râul Iordan, sub mâna lui Ioan Botezătorul, moment în care se arată în plenitudinea sa Sfânta Treime, a devenit astăzi un moment în care creştinii confundă semnificaţia sărbătorii cu goana după aur. O gloată nebună, cu mâini imunde, stropeşte totul în jur, calcă în picioare apa revărsată din recipiente, răstigneşte sfinţenia momentului sub privirile pasive ale golanilor care conduc Biserica Ortodoxă Română.
Într-o ţară în care şase gospodării din zece din mediul rural nu au baie în casă(conform datelor culese de Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2017 şi publicate în anuarul care a apărut în septembrie 2018), în care majoritatea satelor sunt lipsite de sistem de canalizare, goana după apa de Bobotează pare lipsită de sens şi păcătoasă.
În prima parte a Sfintei Scripturi, se vorbeşte în dese rânduri despre ritualurile de curăţare şi de purificare a credincioşilor, precum şi a preoţilor care slujesc la Sfântul Altar. În zilele noastre, necurăţenia fizică şi morală a pus stăpânire pe credincioşi. Nespălaţii, zoioşii, imunzii acestei lumi îşi introduc mâinile jegoase în butoaiele cu agheasmă pentru că pot, pentru că vor, pentru că nu le pasă, pentru că nimeni nu îi trage de mânecă, pentru că e la modă să te duci de Bobotează la biserica din sat sau din cartier ca să îţi iei sticla sau sticlele cu apa… magică.
După acest moment, mulţi dintre cei de mai sus se îndreaptă către crâşma din sat, unde aruncă pe gât mai multe păhărele cu apă de foc, iar seara se îndreaptă către case unde îşi înjură şi îşi bat consoartele. Apoi, a doua zi, o iau de la capăt cu cheful, pentru că este Sfântul Ion şi fiecare are măcar un Ion, o Ioană, o Oană, o Ionel, un Ionel, un Nelu, o Neluţa, pe care e musai să o sărbătorească şi care e musai să îi cinstească… sau pe care e musai să îi bea. Iar cheful se încheie cu sfintele înjurături şi scatoalce adresate nevestelor, copiilor, părinţilor, etc.
În aceste condiţii, ce prăznuim pe 6 ianuarie?

Sursa foto: https:// google.com

Acest material a fost trimis de către domnul Hristo Botev în exclusivitate pentru platforma online independentă Criteriul Național astăzi 4 Ianuarie 2019. Cu această ocazie îi mulțumim și îl asigurăm de colaborarea viitoare ce se anunță la fel de prolifică, fructuoasă.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu