Criteriul National

Programul Visa Waiver – si pentru Romania

octombrie 10
17:32 2015

Programul Visa Waiver – si pentru Romania

download (1)download

Acordul pentru includerea României în programul Visa Waiver a fost semnat în timpul vizitei vicepremierului Gabriel Oprea la Washington, unde s-a întâlnit cu procurorul general, Loretta Lynch.

Gabriel Oprea, însoţit de George Cristian Maior – ambasadorul României în SUA, s-a întâlnit ieri la Washington cu procurorul general al S.U.A, Loretta Lynch, cu care a pus lapunct dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Justiţia şi statul de drept, fiind elemente esenţiale ale acestuia, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Visa Waiver permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile, fiind deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croaţia, Ciprul şi Polonia.

George Maior, care a primit avizul comisiilor pentru postul de ambasador în SUA, consideră că includerea României în programul Visa Waiver ar necesita o prezentare în cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii.

„Statele Unite împărtăşesc obiectivul României de a fi inclusă în Programul Visa Waiver. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile voastre guvernamentale şi încercăm să creştem şansele pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, la Bucureşti, Hoyt Yee.

Hoyt Yee a reamintit că există o serie de acorduri care trebuie încheiate şi semnate înainte ca o ţară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum şi „criterii obiective pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program”.

Totodată, Hoyt Yee a subliniat că preşedintele Barack Obama „şi-a exprimat sprijinul pentru schimbarea criteriilor astfel încât să crească pragul ratei de refuz de la 3% la un procent mai mare pentru facilita Romaniei sa îndeplineasca nivelul minim al ratei de refuz” ca poi să intre în Visa Waiver, dar a subliniat faptul că legea trebuie sa treaca prin Congres.

Dean Thompson a reafirmat angajamentul SUA de a colabora în continuare cu România pe acest subiect: „Am văzut că rata de refuz a României a scăzut semnificativ în ultimii ani şi nu văd semne că nu se va întâmpla la fel şi pe viitor. Însă, după cum am spus, Programul Visa Waiver are cerinţe stricte, România nu le îndeplineşte încă pe toate, poate o va face în viitor…”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo