Criteriul National

Proiect de lege al senatorului PSD Șerban Nicolae: Telefoanele să poată fi vândute doar dacă au instalată aplicația STS pentru apeluri și mesaje de urgență – Esential

Proiect de lege al senatorului PSD Șerban Nicolae: Telefoanele să poată fi vândute doar dacă au instalată aplicația STS pentru apeluri și mesaje de urgență – Esential
octombrie 06
14:56 2019

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus în Parlament un proiect care prevede obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicația STS pentru apelurile și mesajele de urgență. Actul normativ instituie și restricționarea Serviciului în caz de abuz, transmite Mediafax.

„Telefoanele mobile pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă au instalate aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență. Aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență sunt proprietatea STS și se pun gratuit la dispoziția operatorilor economici care produc sau comercializează telefoane mobile în România”, se spune în proiectul propus de NIcolae, președintele comisiei juridice din Senat.

Inițiatorul, senatorul PSD Șerban Nicolae, susține că proiectul legislativ își propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesului la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

„Astfel, propunerea instituie obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au pre-instalată aplicația unică realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru apeluri și mesaje de urgență. Aplicația unică este proprietatea STS dar se distribuie gratuit, astfel încât să poată fi instalată pe toate telefoanele mobile ce urmează să fie comercializate pe teritoriul României. Potrivit celor declarate de reprezentanții STS în fața comisiei pentru apărare, această aplicație permite condiții optimizate de localizare față de cele actuale, permițând o mai bună și mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate. Propunerea are în vedere un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, intervaș necesar pentru a putea asigura pre-instalarea pe telefoanele mobile a respectivei aplicații”, precizează Șerban Nicolae, în expunerea de motive.

O altă prevedere se referă la restricționarea posibilității de a accesa Serviciul național unic pentru apeluri de urgență pentru persoanele care sună sau trimite mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.

„Propunerea mai instituie forme agravate de apel abuziv și mesaj abuziv luând în considerare ipoteza ca acestea să fie de natură a bloc accesul la SNUAU pentru persoanele aflate în dificultate și în situație de urgență reală. Față de persoanele care apelează abuziv sau trimit mesaje abuzive de natură de a bloca liniile de acces către numerele 112, 113 și 114 se propune instituirea măsurii restricționării accesului la SNUAU de la respectivele posturi telefonice”, mai prevede proiectul legislativ.

Potrivit expunerii de motive, măsura restricționării urmărește să protejeze drepturile, libertățile și interesul legitim al persoanelor aflate în dificultate și în reală nevoie de apel de urgență șo care ar putea să nu aibă acces din cauza blocajului unui apel sau mesaj agresiv.

„Amenda, măsura sancționatorie contravențională aplicată ulterior celui care a efectuat apeluri sau mesaje abuzive nu poate rezolva situația persoanei aflate în dificultate reală așa cum prevede norma aflată acum în vigoare”, subliniază Șerban Nicolae.

Totodată, inițiativa instituie și posibilitatea revocării condiționate a restricționării accesului la Serviciul pentru apelul unic de urgență în anumite condiții. „Revocarea ar urma să intervină doar după identificarea persoanei care a efectuat apelul agresiv sau a transmis mesajul agresiv și aplicarea amenzii contravenționale față de făptuitor”.

Actul normativ definește, de asemenea, următorii termeni:

„Apelare agresivă-apelarea abuzivă efectuată de cel puțin 10 ori într-un interval de mai puțin de 15 minute a numărului unic pentru apelurile de urgență 112.

Mesaj agresiv- transmiterea de mesaje abuzive efectuată de cel puțin 10 ori într-un interval de mai puțin de 15 minute la numărul 113 ori la numărul 114”.

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență a fost depusă la Senat, în procedură de urgență, însă Camera Deputaților va avea rol de for decizional.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei