Criteriul National

Proiect: Despăgubiri pentru terenurile agricole distruse de animale sălbatice, precum porci mistreți – Esential

Proiect: Despăgubiri pentru terenurile agricole distruse de animale sălbatice, precum porci mistreți – Esential
octombrie 07
06:13 2019

Deputatul PNL Florin Roman a depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede ca proprietarii de terenuri agricole să încheie asigurare de răspundere obligatorie față de terți, ca în caz de pagube produse de animale sălbatice asupra culturilor, despăgubirile să nu fie plătite, integral de aceștia, scrie Mediafax.

În prezenta lege, la capitolul despăgubiri, este prevăzut că „Pentru situaţiile în care atât gestionarul, cât şi proprietarii de culturi agricole, silvice şi de animale domestice şi-au îndeplinit toate obligaţiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinaţie.”

Astfel, modificarea legii clarifică „asigurarea obligațiilor” și asigură proprietarul terenului, că în cazul daunelor, nu va trebui să suporte, integral, paguba.

„Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic numărul 407/2006: La articolul 13, după alineatul 5, se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: proprietarul/deținătorul/gestionarul fondului cinegetic va încheia asigurare de răspundere obligatorie față de terți.”, prevede proiectul legislativ.

„Obligația instituită prin prezenta propunere legislativă vizează, în primul rând asigurarea garanție că proprietarului culturilor distruse i se va acoperi paguba, iar pe de altă parte, că proprietarului/ deținătorului/gestionarului fondului cinegetic îi va fi mai ușor să suporte o primă anuală de răspundere obligatorie față de terți, decât să acopere integral valoarea prejudiciului cauzat de animalele sălbatice.”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul afirmă că distrugerile provocate de animalele sălbatice, în special porcii mistreți, asupra terenurilor agricole, afectează atât munca fermierilor, cât și culturile proprietarilor terenurilor, care uneori, neavând asigurare, trebuie să plătească în totalitate pagubele.

„În ultimii ani, au devenit din ce în ce mai dese atacurile animalelor sălbatice, în special porcii mistreți, asupra culturilor agricole. Pagubele produse fermierilor pe terenurile agricole sunt semnificative uneori constatându-se distrugeri în proporție de 18 %, 20 %. Alteori, mistreții calamitând, în proporție chiar și de 80 % suprafețele cultivate.”, mai este explicat în motivația inițiatorului.

Deputatul PNL consideră că la acest capitol, prevederile din prezenta Lege a vânătorii sunt inaplicabile, în unele situații, deoarece autoritatea publică centrală nu plătește, întotdeauna, din propriul buget, despăgubirile, iar proprietarii terenului sunt cei care suportă consecințele.

„Anual, și din cauza înmulțirii necontrolate animalelor sălbatice, proprietarii pot pierde sume considerabile de bani, foarte puțin dintre aceștia fiind despăgubiți. Deși și prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic numărul 407/2006 se reglementează aspectul despăgubirilor pentru pagube produse de către animalele sălbatice, transpunerea în practică este de cele mai multe ori deficitară dacă nu chiar inexistentă.”, conchide inițiatorul.

Proiectul a fost depus la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei