Criteriul National

Proiect major de reorganizare la Poliția Capitalei: Serviciul Omoruri, condus până de curând de Radu Gavriș, ar urma să fie comasat într-o structură care ar putea fi condusă de comisarul-șef Marius Andrei (surse) – Esential

Proiect major de reorganizare la Poliția Capitalei: Serviciul Omoruri, condus până de curând de Radu Gavriș, ar urma să fie comasat într-o structură care ar putea fi condusă de comisarul-șef Marius Andrei (surse) – Esential
septembrie 14
02:03 2020
Un proiect de reorganizare la nivelul Poliției Capitalei prevede comasarea serviciului Omoruri, coordonat până recent de Radu Gavriș, concomitent cu desființarea Serviciului Furturi Auto și a Serviciului de Presă. Noua structură care va fi creată prin comasarea acestor servicii ar putea fi condusă de comisarul-șef Marius Andrei, care ar putea fi numit director general adjunct, respectiv funcția pe care a ocupat-o Gavriș înainte de a fi detașat la Poliția Județeană Harghita, printr-o decizie semnată de Liviu Vasilescu, care a demisionat la începutul lunii septembrie în urma scandalului generat de întâlnirea sa cu membri ai clanului Duduianu.

Comisarul-șef Marius Andrei este cel care, într-un interviu acordat pentru mainnews.ro la jumătatea lunii august, a afirmat că șefi ai Poliției Capitalei ar fi cerut ca ofițerii din Serviciul Grupări Infracționale Violente, pe care îl conduce, să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT în anchetele care vizau clanurile interlope.

„Ni s-a solicitat în mod ferm, progresiv, gradual, de a nu mai face activități sub coordonarea procurorilor DIICOT.De către domnul director general la vremea respectivă, comisar-șef Miron și de către domnul director-general adjunct, comisar Radu Gavriș”, spunea atunci Marius Andrei.

De asemenea, Serviciul de Presă ar urma să fie transformat în Birou de Presă, au precizat surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul Omoruri a fost înființat în 1 august 2000 și, potrivit informațiilor din presă, ar fi unul dintre cele mai performante din România. Astfel, după cum scria ziare.com în 2018, „Bucureștiul este singurul oraș european în care toți criminalii care au ucis din 2011 încoace au fost prinși”.

În prezent, Serviciul Omoruri are 3 birouri: Biroul Omoruri, Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă și Biroul Agresiuni Sexuale.

În urma reorganizării, Serviciul Omoruri nu va mai avea birouri și funcțiile de șef birou.

Prin proiectul de reorganizare, Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă se va desființa, iar dosarele de morți suspecte și uciderile din culpă vor reveni la Poliția de sector sau la secțiile de poliție.

Biroul Agresiuni sexuale s-ar putea transforma în serviciu, concomitent cu schimbarea actualului șef, potrivit surselor citate.

Decizia de detașare a lui Radu Gavriș la Harghita a venit după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Liviu Vasilescu s-ar fi întâlnit noaptea, într-o biserică, cu lideri ai clanului Duduianu pentru a cere înmormântarea cât mai rapidă a lui Emi Pian, mort în urma unui scandal între două clanuri interlope.

Conducerea Poliției Române a confirmat ulterior veridicitatea informațiilor iar Liviu Vasilescu și-a anunțat demisia de la conducerea instituției. Nu înainte de a semna detașarea lui Radu Gavriș la Harghita.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul