Criteriul National

Proiectul de lege împotriva cianurii a ajuns la Comisia de Mediu

Proiectul de lege împotriva cianurii a ajuns la Comisia de Mediu
februarie 25
12:36 2017

Stopcyanide

Pe data de 21 februarie, proiectul de lege privind interzicerea cianurii în minerit a reapărut pe ordinea de zi a Comisiei de Mediu. Deși agenda ședinței a fost publicată cu doar 24 de ore înainte, semnatarii petiției anti-cianuri s-au mobilizat exemplar și au trimis sute de emailuri membrilor comisiei.

Mulți activiști de mediu au fost acolo, în comisie, cu argumentele sub braț și gata să ia cuvântul. Însă sutele de mesaje și întreaga atenție primită i-a speriat pe membrii comisiei, care au hotărât să absenteze nemotivat. Deși unii dintre deputați încă soseau, președintele comisiei, domnul Remus Borza, s-a grăbit să anunțe amânarea ședinței pe miercurea viitoare – adică pe 1 martie 2017.

În tot timpul cât am stat acolo așteptând să se întrunească cvorumul, puținii politicieni venitiți discutau, vizibil deranjați, despre emailurile primite de la cetățeni. Concluzia domnului Borza a fost că “nici aurul ăla nu îl putem lăsa în pământ…” ceea ce multora le-a ridicat numeroase semne de întrebare…dacă nu cumva au nimerit la Comisia de Industrii și nu la cea de Mediu.

Ședința acestei comisii va deschide ultima rundă de avize și rapoarte pe această lege, înainte de votul în plenul camerei decizionale. Sunt ultimele șanse pentru industria minieră să îngroape legea anti-cianuri, cea pe care o ținem împreună în dezbatere de 8 ani, în ciuda presiunii industriei și a complicilor săi.

Zilele acestea vor fi decisive pentru România și vor hotărî calea dezvoltării ei pentru următorii ani. Când  s-au depus cele 15.000 de semnturi adunate în campania pentru interzicerea cianurii, domnul Borza, a declarat: “Dar sunt vreo 20 de milioane în țara asta!” În ochii lor, fiecare om care nu semnat pentru interzicerea cianurii, este un cetățean care este de acord cu aceste practici.

Reamintim faptul că proiectul minier propus la Certej este dependent de cianură, iar compania canadiană va face tot posibilul să obțină respingerea acestei legi. La Băița Crăciunești, Rovina și alte zeci de amplasamente, companiile miniere așteaptă să răscolească natura pentru a extrage minereul aurifer.

Depinde doar de noi să ne convingem reprezentații aleși să respecte opinia celor peste 60% care cer interzicerea cianurii în minerit în România . Cerem răspicat să nu aplece urechea la lobby-ul industriei.

salvati

 

Mai avem 5 zile până la următoarea ședință, așa că scrie-le și tu și spune-le de ce vrei o Românie fără cianură.

Nu ezita și urmează pașii aceștia:
1. Compune un nou email către următoarele adrese: borza@borzasiasociatii.ro,remus.borza@cdep.ro, costel_alexe83@yahoo.com, bogdan.danut@yahoo.com,pana_doina@yahoo.com, bogdan.danut@yahoo.com, faragopeter@rmdsz.ro,lungu.tudorita@yahoo.com, carmen.moldovan@cdep.ro, caspasia@gmail.com,florin.popa@cdep.ro, racuciclaudiu@yahoo.com, simionlucian2015@gmail.com,ionspanu11@yahoo.com, daniel.suciu@cdep.ro, sms_237@yahoo.com,office@notariatvarga.ro, cornel.zainea@yahoo.com, cp.mediu@cdep.ro,contact@miningwatch.ro
2. Copiază textul de mai jos și completează-l cu numele tău la final:
Către: Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic

Stimate doamne, stimați domni,

Sunt unul din cetățenii a căror încredere în Parlament este zilnic greu pusă la încercare, dar vă scriu însă cu speranța că spiritul reprezentării cetățeanului de către aleși nu a murit. Propunerea de interzicere a cianurii este acum pe masa dumneavoastră și este o problemă care mă interesează direct, nu doar pe mine, ci și pe cei din jurul meu. PLx 594/2013 se află pe ordinea de zi a ședinței din 21 februarie pentru dezbatere și realizarea unui raport. Suntem zeci de mii de cetățeni cei care privim în aceste momente către dvs., în așteptarea unei decizii corecte care să interzică utilizarea cianurii în industria minieră din România.

Dacă stăm o secundă și ne gândim cine are de câștigat de pe urma folosirii cianurii, vom vedea că în timp ce industria își împarte profitul, noi cetățenii, împărțim poluarea și costurile dezastrelor. Mitul locurilor de muncă produse de utilizarea cianurii este la fel de derizoriu precum mitul existenței cianurii de sodiu în cafeaua pe care o bem zi de zi.

În România există 64 de zăcăminte aurifere, iar dacă doar două dintre ele ar fi exploatate, țara noastră ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent (de exemplu: 1 634t/ an la Certej și 13 000t/ an la Roșia Montană). Între 2000-2015 s-au produs 30 de scurgeri, deversări și accidente generate de transportul sau utilizarea cianurii în procesarea minereului în întreaga lume. Nu acesta este viitorul pe care îl vreau pentru țara mea.

In calitatea dvs de membru al Comisiei de Mediu, ne punem totuși încrederea că veți acționa cu responsabilitate în vederea protejării naturii din România.

Cu îngrijorare,
……….. (nume și prenume)

____

Cu prietenie,
Roxana Pencea și echipa Mining Watch România

 

Redacția ziarului Criteriul Național susține acest demers și vă roagă să acționați în consecință și să trimiteți acest mail cât mai curând posibil!

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro