Criteriul National

Promisiuni şi mişcări cu iz electoral din partea politicienilor!

Promisiuni şi mişcări cu iz electoral din partea politicienilor!
octombrie 10
11:13 2016

Poporul român se cam afl în dubii atunci când se află în faţa ofertelor ” de nerefuzat” ale politicienilor autohtoni. Sau mai bine spus , de cîteva zile s-a dat startul neoficial al bătăliei electorale. Cum-necum, majoritatea partidelor se afl[ tocmai  în faza în care, subit şi total ingenuu a început să fluture programe de guvernare. În timp ce PSD a anunțat că dorește înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare, nici liberalii nu se lasă și promit un al Fond- cel al Dezvoltării Urbane-Rurale.

front

Mai mult decât atât,  vechile plăci au început să răsune în şi prin gura aleşilor şi se referă la reduceri de taxe, bani în plus la buget, alocații și salarii mai mari. De fapt, acestea sunt doar câteva dintre promisiuni.Chiar astăzi, Liviu Dragnea şi  PSD-ul şi-au lansat în cadrul unei conferinţe de presă un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe ce ar urma, dacă ar fi votat  să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Pe ultima sută de metri, partidul monolit de stânga încearcă disperat să urce masiv în sondaje, aceasta fiind tactica preferată şi pusă în aplicare de mai bine de 27 de ani.Bineînţeles, aceste lucruri erau necesare şi ar fi trebuit implementate încă din prima zi a mandatului şi nu în această perioadă în care se mizează efectiv pe latura sensibilă şi totdată pe speculaţia, şantajul emoţional la care sunt supuşi cetăţenii români!

Pe cealaltă parte a baricadei, principalul partid care ar reprezenta Dreapta- PNL-ul promite salarii duble pentru medici şi alocaţii de 200 lei pentru copii!

Liberalii promit cu o nonşalanţă venită oarecum neaşteptat că în programul de guvernare lansat recent vor susţine alocaţiile pentru copii în valoare de 200 de lei, vor cere şi vor milita pentru dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, şi chiar vor o majorare similară la profesori şi asistenţi medicali, dar etapizat, precum şi gratuitate pentru primele 3 proceduri de inseminare in vitro.

Liberalii îşi propun investiţia a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani. În acest scop ei doresc înfiinţarea Fondului Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR), care se va utiliza pentru investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice. Acest Fond estimează că va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în 4 ani şi Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României (BDIR), cu un capital iniţial de 200 milioane de euro şi care va opera cu un portofoliu de finanţări de cel puţin 1 miliard de euro.

promisiuni-electorale

În centrul măsurilor economice ale PNL se află generalizarea cotei unice de 16% şi un Cod al Muncii flexibil care să permită angajaţilor manifestarea dreptului la muncă în concordanţă cu propriile aşteptări financiare prin încheierea de contracte negociate între părţi cu timp parţial de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi alte condiţii pe care oamenii le pot avea în vedere.

Ca răspuns şi măsură urgentă, PSD ul a depuns azi, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe de la 1 ianuarie 2017, a anunțat duminică președintele partidului, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.

Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Alte promisiuni PSD se referă la un salariu minim de 1.400 lei, fără CASS din 2017 pentru pensionari, şi o cotî fixă a TVA-ului de 18% din 2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a prezentat duminică partea economică din programul de guvernare al partidului, care prevede, printre altele, creşterea salariului minim la 1.400 lei de la 1 ianuarie 2017, eliminarea CASS pentru pensionari tot de anul viitor şi TVA zero pentru vânzarea de locuinţe şi taxă pe valoare adăugată de 9% pentru publicitate.

Astfel, programul de guvernare al PSD prevede ca salariu minim brut să fie majorat la 1.400 de lei în 2017,  la 1.510 lei din 2018, la 1.625 lei în 2019 şi la 1.750 de lei în 2020. De asemenea, potrivit programului de guvernare, salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei în 2017 la 3.950 lei în 2020.

Programul de Guvernare al PSD promite că un număr de 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate, începând de anul viitor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA), dacă PSD va ajunge la guvernare.

caricatura

PSD mizează şi pe lansarea unui fond suveran de dezvoltare (FSDI). Fondul ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

Oricum, aceste lucruri vor rămâne consemnate, iar evoluţia ulterioară a evenimentelor pot confirma sau infirma aceste promisiuni cu pronunţat iz electoral. Voi urmări cu deosebit interes evoluţia în acest caz şi promit să revin cu articole şi analize, comparaţii şi studii jurnalistice pe baza acestor lucruri!

Sursa foto : www.timpul.md , www.dcnews.rowww.botosaneanul.ro

Sinteza evenimentului a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța, redactor şef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo