Criteriul National

Protejarea mediului – colectarea uleiului uzat

Protejarea mediului – colectarea uleiului uzat
februarie 24
13:23 2016

colectare ulei uzatPotrivit hotararii nr 235 din 7 martie 2007, toate persoanele fizice si operatorii economici sunt obligate sa gestioneze corect uleiurile uzate, pentru a impiedica poluarea mediului inconjurator si pentru a evita efectele negative pe care aceste deseuri de au asupra sanatatii omului.

Conform actului normativ se interzice persoanelor fizice si operatorilor economici deversarea uleiurilor uzate, in apele de suprafata, apele subterene, apele marii teritoriale si in sistemul de canalizare. Este interzisa depozitarea in conditii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum si abandonarea reziduurilor rezultate din incinerarea acestora. Aceiasi hotarare interzice incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare.

Tot in acest document sunt prevazute si metodele de colectare a uleiurilor uzate. In articolul trei este mentionat ca „colectarea” – transferul uleiurilor uzate de la detinatori la operatori economici, se va face doar prin interemdiul societatilor autorizate, care mai departe au datoria de valorifica sau de a elimina aceste reziduri.

Operatorii economici autorizati care se ocupa de colectare ulei uzat au la randul lor mai multe obligatii: de a colecta corect uleiul uzat; de a stoca in conditii sigure rezidurile fara a afecta starea de sanatate a populatiei; de a inscriptiona corect recipientele de colectare; de a declara cantitatea reala de ulei uzat colectat; de a raporta autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului informatiie solicitate.

Aceasta masura a fost luata pentru a se evita raspandirea de ulei uzat in retelele de canalizare, pentru ca statiile de epurare nu pot elimina nici macar jumatate din compusii nocivi care se regasesc in rezidurile de ulei, iar poluarea apelor este o problema importanat de mediu.

Uleiul alimentar uzat este o sursa de energie regenerabila. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se obtin 0.90-0.95 litri de biodiesel, iar din produsele secundare rezultate in urma producerii biodieselului se produc sapun si decofrant.

In recipienti speciali se pot colecta diferite tipuri de reziduri precum: ulei de palmier uzat, ulei de floarea soarelui uzat, ulei de masline uzat, ulei de soia uzat, ulei de rapita uzat, ulei de palmier expirat, ulei de floarea soarelui expirat sau ranced, ulei de masline expirat sau ranced, ulei de soia expirat sau ranced, ulei de rapita expirat sau ranced, grasimi vegetale uzate, rancede sau expirate (de tipul margarinelor).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo