Criteriul National

Protejarea mediului – colectarea uleiului uzat

Protejarea mediului – colectarea uleiului uzat
februarie 24
13:23 2016

colectare ulei uzatPotrivit hotararii nr 235 din 7 martie 2007, toate persoanele fizice si operatorii economici sunt obligate sa gestioneze corect uleiurile uzate, pentru a impiedica poluarea mediului inconjurator si pentru a evita efectele negative pe care aceste deseuri de au asupra sanatatii omului.

Conform actului normativ se interzice persoanelor fizice si operatorilor economici deversarea uleiurilor uzate, in apele de suprafata, apele subterene, apele marii teritoriale si in sistemul de canalizare. Este interzisa depozitarea in conditii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum si abandonarea reziduurilor rezultate din incinerarea acestora. Aceiasi hotarare interzice incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare.

Tot in acest document sunt prevazute si metodele de colectare a uleiurilor uzate. In articolul trei este mentionat ca „colectarea” – transferul uleiurilor uzate de la detinatori la operatori economici, se va face doar prin interemdiul societatilor autorizate, care mai departe au datoria de valorifica sau de a elimina aceste reziduri.

Operatorii economici autorizati care se ocupa de colectare ulei uzat au la randul lor mai multe obligatii: de a colecta corect uleiul uzat; de a stoca in conditii sigure rezidurile fara a afecta starea de sanatate a populatiei; de a inscriptiona corect recipientele de colectare; de a declara cantitatea reala de ulei uzat colectat; de a raporta autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului informatiie solicitate.

Aceasta masura a fost luata pentru a se evita raspandirea de ulei uzat in retelele de canalizare, pentru ca statiile de epurare nu pot elimina nici macar jumatate din compusii nocivi care se regasesc in rezidurile de ulei, iar poluarea apelor este o problema importanat de mediu.

Uleiul alimentar uzat este o sursa de energie regenerabila. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se obtin 0.90-0.95 litri de biodiesel, iar din produsele secundare rezultate in urma producerii biodieselului se produc sapun si decofrant.

In recipienti speciali se pot colecta diferite tipuri de reziduri precum: ulei de palmier uzat, ulei de floarea soarelui uzat, ulei de masline uzat, ulei de soia uzat, ulei de rapita uzat, ulei de palmier expirat, ulei de floarea soarelui expirat sau ranced, ulei de masline expirat sau ranced, ulei de soia expirat sau ranced, ulei de rapita expirat sau ranced, grasimi vegetale uzate, rancede sau expirate (de tipul margarinelor).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo