Criteriul National

Protezele dentare: Tipuri și avantaje

Protezele dentare: Tipuri și avantaje
noiembrie 17
10:14 2022

Lipsa dinților este o problemă cu adevărat serioasă. Pierderea oricărui dinte duce la destabilizarea celorlalți până la momentul în care nu mai pot fi salvați. Astfel, poate apărea chiar și edentația (lipsa completă a unei arcade sau a întregii danturi), moment în care pacientul nu mai poate îndeplini funcții vitale, precum masticația sau vorbirea.

Un mod de a rezolva astfel de probleme este printr-o proteză dentară. Află mai multe despre tipurile de proteze existente și despre avantajele lor.

Ce este o proteză dentară?

Protezele sunt dispozitive care au rolul de a înlocui dinții pierduți. Acestea sunt compuse practic dintr-un set de dinți artificiali care le imită aspectul acestora și redau funcționalitatea pierdută a danturii. Proteza va fi situată pe arcadă, însă modul de fixare a acesteia diferă în funcție de tipul pentru care optezi.

Protezele mobile

Varianta clasică este reprezentată de protezele mobile. Acestea sunt compuse atât din dinți falși, cât și din gingii artificiale și se aplică direct pe gingiile rămase. În general, acestea se pot integra de la sine, însă alteori este necesar un adeziv pentru a putea fi fixate.

Odată cu evoluția tehnologiei utilizate în stomatologie, protezele mobile au început să fie folosite din ce în ce mai puțin. Deoarece pe gingie nu se mai află niciun dinte natural, aceasta nu mai are suport și începe să se retragă. Drept rezultat, proteza devine din ce în ce mai instabilă. În plus, resorbția osoasă duce și la modificarea fizionomiei.

Protezele fixe

Prin proceduri de protetică realizate cu ajutorul tehnologiilor de actualitate, pacientul poate apela și la soluția modernă a unei proteze fixe. Ea elimină riscul slăbirii și a pierderii dinților artificiali, deoarece nu mai poate fi îndepărtată. Acest lucru este posibil deoarece ea este susținută de mai multe implanturi dentare.

Implanturile reprezintă rădăcini artificiale din titan care sunt introduse direct în os, pe care se sprijină bonturi protetice. În general, se inserează 4 sau 6 implanturi pe arcadă (în funcție de arcada care are nevoie de reconstrucție), iar bonturile acestora vor sprijini proteza fixă.

În primă fază, va fi necesară aplicarea unei proteze provizorii, pentru a permite implanturilor să se integreze în os. Apoi, medicul va putea instala rapid proteza fixă, care va oferă o foarte bună stabilitate.

Avantajele protezelor fixe

Acest sistem este unul cu adevărat revoluționar, deoarece le permite pacienților să își recapete dantura în aceeași zi. Aceștia pot veni la stomatolog cu dinți lipsă, pot solicita montarea unei proteze pe implanturi și, la finalul zilei, pot avea o dantură complet funcțională. Deși vor trebui să își petreacă timp cu o proteză provizorie, aceasta este în continuare stabilă și permite folosirea dinților.

Însă, acesta nu este singurul avantaj. O proteză fixă este mult mai durabilă și nu permite resorbția osoasă. Așadar, nu există riscul ca aceasta să cadă sau să aibă loc vreo modificare a fizionomiei. Aspectul dinților este unul extrem de natural, așa că va fi aproape imposibil de observat faptul că pacientul poartă o proteză.

Nu doar că noii dinți arată bine, dar se și simt naturali. Protezele fixe sunt mult mai confortabile, iar funcțiile danturii nu sunt deloc afectate. Pacientul va putea să vorbească, să mănânce și să își perieze dinții fără griji.

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă, mergi imediat la dentist pentru a urma un tratament potrivit. În funcție de starea danturii tale, acesta va recomanda metoda optimă de reconstrucție pentru ca tu să-ți poți recăpăta aspectul plăcut, dar și funcționalitatea dinților.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul