Criteriul National

Protocolul de fuziune USR-PLUS: cum se împart locurile pe liste la parlamentare și ce va cuprinde programul de guvernare – Politic

Protocolul de fuziune USR-PLUS: cum se împart locurile pe liste la parlamentare și ce va cuprinde programul de guvernare – Politic
august 16
05:01 2020
Protocolul de fuziune USR-PLUS prevede absorbția partidului lui Dacian Cioloș de către formațiunea condusă de Dan Barna, cei doi fiind copreședinți ai noului USR, până la congresul care trebuie să aibă loc în cel mult trei luni de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești. La Congres se va propune ca denumirea partidului să fie USRPLUS.

„Formula de alianță actuală încurajează o logică intra-grup, păguboasă, consumăm prea multă energie în relațiile dintre organizații/membri în loc de a ne concentra în lupta pentru schimbarea României această logică trebuind a fi înlocuită cu una a cooperării”, se arată într-un document intern distribuit membrilor USR-PLUS.
Potrivit protocolului de fuziune consultat de HotNews.ro, USR și PLUS vor susține candidați unici în cadrul alegerilor autorităților administrației publice locale și al alegerilor privind Senatul și Camera Deputaților din 2020 sau de la o dată ulterioară, în cazul intervenției unor prelungiri ale mandatelor autorităților în funcție. În cazul în care protocolul de fuziune nu va fi aprobat printr-o hotărâre judecătorească definitivă până la data depunerii candidaturilor la biroul electoral de circumscripție pentru alegerile privind autoritățile administrației publice locale, USR și PLUS vor forma o alianță politică sau o alianță electorală, promovând liste unice de candidați. Același lucru este valabil și în cazul alegerilor parlamentare.

Program de guvernare în două luni

De asemenea, cele două partide vor elabora, în maxim două luni de la decizia internă de fuziune un program comun de guvernare ce va sta la baza participării în cadrul alegerilor parlamentare din 2020 și a unei eventuale participări într-o coaliție de guvernare în intervalul 2020-2024.

Programul de guvernare va reuni elementele de programe de guvernare și angajamente de politici publice elaborate de USR și PLUS până în prezent și se va baza doctrinar pe orientarea de centru dreapta modern votată de membrii USR și pe doctrina liberalismului etic adoptată de PLUS. Aprobarea Programului de guvernare comun se va face în ședință reunită a Comitetului Politic și a Consiliului Național, se mai arată în document.

Cum vor fi aleși candidații la parlamentare

Potrivit protocolului de fuziune există două scenarii de alcătuire a listelor pentru parlamentare:

Scenariul A – listă comună negociată. Birourile județene au două săptămâni pentru a decide împreună cu birourile PLUS dacă merg pe o formulă negociată între partide (Ex: Locul X merge la USR, locul Y la PLUS). În acest caz, fiecare partid organizează alegeri separat, pentru a desemna candidații pe locurile fiecăruia, pre-agreate

Scenariul B – alegeri în comun. Dacă birourile USR și PLUS decid astfel (sau nu se înțeleg pe o formulă de distribuție a locurilor și intră automat în acest al doilea scenariu) se organizează alegeri în comun. Exact pe statutul și metoda USR actuale: filialele desemnează candidații la nivel județean, prin Conferințe Județene, unde participă delegați aleși de către membri în fiecare filială locală (ponderea filialelor în CJ fiind dată de performanța electorală). Membrii USR și PLUS participă deci la adunările generale, ale filialelor locale .

Potrivit protocolului de fuziune, cel dintâi congres al USR convocat ulterior hotărârii judecătorești definitive de aprobare a fuziunii dintre USR și PLUS va dezbate prioritar următoarele direcții potențiale de amendare a Statutului USR:

  • a) criteriile de integritate, incompatibilitate și dispozițiile privind cumulul de funcții;
  • b) modalități de dezvoltare a organizării teritoriale a partidului;
  • c) instituirea unei structuri responsabile cu elaborarea de politici publice ce vor fi însușite de către partid, precum și cu asistarea reprezentanților partidului în elaborarea unor astfel de politici;
  • d) modificarea denumirii partidului în USRPLUS;
  • e) dezvoltarea mecanismelor de promovare a competenței și principiului meritocrației în alegerea/nominalizarea candidaților pentru funcții publice din partea partidului
  • f) organizarea integrării filialelor USR Tineret și Generația PLUS într-o structură comună
  • g) reorganizarea activității membrilor din Diaspora avand la baza o structura care include mai multe filiale care acopera fiecare o tara sau grupuri de tari

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul