Criteriul National

Pui Kiev, o specialitate de fine dining aprig disputată

Pui Kiev, o specialitate de fine dining aprig disputată
noiembrie 17
17:45 2018

Dacă de pui Shanghai, pui teriyaki sau pui tikka masala am auzit mulți dintre noi, ba chiar ne-am și delectat cu aceste preparate exotice, gătite eventual cu gustoasa carne de pui LaProvincia, probabil că de pui Kiev încă nu prea se știe mare lucru prin România.

Puiul Kiev, motiv de mari controverse între istoricii culinari

Istoria acestui fel de mâncare nu este foarte bine documentată, iar specialiștii în gastronomie se războiesc încercând să afle ce origine are rețeta cu pricina.

Este un demers extrem de dificil, având în vedere că bucătarii ruși din Franța au lucrat pentru familii rusești bogate, inclusiv pentru restaurante vestite și acolo au inovat diverse tehnici de prelucrare a cărnii de pui cu gust tradițional, pornind de la cele din China sau Japonia.

Un specialist în istoria gastronomiei ruse,  William Pokhlyobkin, a  susținut că acest preparat a fost  inventat în 1912 într-un club de comercianți din St. Petersburg  și a fost redenumit kotleta pokiyevski în 1947 de către un restaurant sovietic.

În ciuda acestor afirmații ce par a fi susținute de oarecare dovezi, ucrainienii își revendică preparatul ca fiind inventat în bucătăria unui restaurant  al hotelului Continental din Kiev, cam pe la începutul secolului 20. Este vorba de un hotel de lux construit în 1897 în centrul Kievului ce a funcționat până în 1941 când a fost distrus în timpul războiului. Ulterior, clădirea a fost reconstruită și de atunci a fost folosită drept Conservator.

Puiul Kiev se pare că era specialitatea bucătarului în restaurantul hotelului Continental, lucru susținut de aceia care au povestit că prin anii 1930 au mâncat acolo acest preparat deosebit.

Mai mult decât atât, rețeta puiului de Kiev a trecut Oceanul, dovadă că se putea mânca de prin 1937 și până în 1951 într-un local din Chicago unde patron era Vladimir Iascenko, fost colonel al armatei imperiale ruse.

Pe la începutul anilor 1950, puiul Kiev a devenit un preparat de fine dining în restaurantele sovietice de lux, fiind servit mai ales turiștilor străini bogați.

Popularitatea acestui fel de mâncare a crescut și în SUA. Potrivit lui Darra Goldstein, puiul Kiev a devenit un adevărat simbol al bucătăriei rusești de înalt nivel.

Dar acest fapt, în loc să simplifice lucrurile, mai rău le-a încurcat. În prezent atât Ucraina, cât și Rusia își revendică preparatul.

Marele bucătar ucrainean  Viacheslav Gribov susține că la început preparatul a fost inventat de chefii francezii, iar mai apoi rețeta a fost schimbată în forma cunoscută acum de către bucătarii ucrainieni din Kiev.

Te încumeți să prepari acasă un pui Kiev?

Probabil că această dispută gastronomică ucrainiano-rusă va mai continua multă vreme.

Oricum ar fi, noi putem prepara puiul Kiev chiar în bucătăria noastră folosind carne de la păsări LaProvincia cu un gust divin. Pe internet se găsește rețeta, deci, spor la gătit!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu