Criteriul National

Pui Kiev, o specialitate de fine dining aprig disputată

Pui Kiev, o specialitate de fine dining aprig disputată
noiembrie 17
17:45 2018

Dacă de pui Shanghai, pui teriyaki sau pui tikka masala am auzit mulți dintre noi, ba chiar ne-am și delectat cu aceste preparate exotice, gătite eventual cu gustoasa carne de pui LaProvincia, probabil că de pui Kiev încă nu prea se știe mare lucru prin România.

Puiul Kiev, motiv de mari controverse între istoricii culinari

Istoria acestui fel de mâncare nu este foarte bine documentată, iar specialiștii în gastronomie se războiesc încercând să afle ce origine are rețeta cu pricina.

Este un demers extrem de dificil, având în vedere că bucătarii ruși din Franța au lucrat pentru familii rusești bogate, inclusiv pentru restaurante vestite și acolo au inovat diverse tehnici de prelucrare a cărnii de pui cu gust tradițional, pornind de la cele din China sau Japonia.

Un specialist în istoria gastronomiei ruse,  William Pokhlyobkin, a  susținut că acest preparat a fost  inventat în 1912 într-un club de comercianți din St. Petersburg  și a fost redenumit kotleta pokiyevski în 1947 de către un restaurant sovietic.

În ciuda acestor afirmații ce par a fi susținute de oarecare dovezi, ucrainienii își revendică preparatul ca fiind inventat în bucătăria unui restaurant  al hotelului Continental din Kiev, cam pe la începutul secolului 20. Este vorba de un hotel de lux construit în 1897 în centrul Kievului ce a funcționat până în 1941 când a fost distrus în timpul războiului. Ulterior, clădirea a fost reconstruită și de atunci a fost folosită drept Conservator.

Puiul Kiev se pare că era specialitatea bucătarului în restaurantul hotelului Continental, lucru susținut de aceia care au povestit că prin anii 1930 au mâncat acolo acest preparat deosebit.

Mai mult decât atât, rețeta puiului de Kiev a trecut Oceanul, dovadă că se putea mânca de prin 1937 și până în 1951 într-un local din Chicago unde patron era Vladimir Iascenko, fost colonel al armatei imperiale ruse.

Pe la începutul anilor 1950, puiul Kiev a devenit un preparat de fine dining în restaurantele sovietice de lux, fiind servit mai ales turiștilor străini bogați.

Popularitatea acestui fel de mâncare a crescut și în SUA. Potrivit lui Darra Goldstein, puiul Kiev a devenit un adevărat simbol al bucătăriei rusești de înalt nivel.

Dar acest fapt, în loc să simplifice lucrurile, mai rău le-a încurcat. În prezent atât Ucraina, cât și Rusia își revendică preparatul.

Marele bucătar ucrainean  Viacheslav Gribov susține că la început preparatul a fost inventat de chefii francezii, iar mai apoi rețeta a fost schimbată în forma cunoscută acum de către bucătarii ucrainieni din Kiev.

Te încumeți să prepari acasă un pui Kiev?

Probabil că această dispută gastronomică ucrainiano-rusă va mai continua multă vreme.

Oricum ar fi, noi putem prepara puiul Kiev chiar în bucătăria noastră folosind carne de la păsări LaProvincia cu un gust divin. Pe internet se găsește rețeta, deci, spor la gătit!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu