Criteriul National

Ambalajele ECO – soluția perfectă pentru mai puțină poluare

Ambalajele ECO – soluția perfectă pentru mai puțină poluare
martie 06
13:05 2019

Poluarea cu materiale plastice, inclusiv pungi și pahare, a scăpat cu totul de sub control la nivel mondial din toate punctele de vedere. De exemplu, din 1950 până în prezent, se estimează că s-au produs aproximativ 8.3 miliarde de tone de materiale plastice, dintre care s-au reciclat ATENȚIE, doar 9%.

Știm cu toții de câți ani are nevoie o pungă pentru a dispărea complet de pe suprafața planetei (1000 de ani). Deși România nu a ajuns precum Kenya, adică să avem legi care să introducă folosirea pungilor din plastic în rândul infracțiunilor, țara este semnatară a Tratatului Climatic COP 21 de la Paris (2015) și s-a angajat să reducă pe cât posibil poluarea atât cea produsă de combustibilii fosili dar și cea cu plastice.

Am observat cu toții faptul că unele supermarketuri și hipermarketuri din România au început să se alinieze la aceste noi cerințe și să ofere clienților plase, sacoșe din materiale biodegradabile.

Da, soluția pentru a reduce poluarea cu materiale plastice este folosirea de ambalaje eco. Sunt mai scumpe, dar trebuie să ne mai gândim și la poluare, la planeta în sine, cu toate că societatea noastră nu a dat niciodată pe-afară de altruism.

E dificil, nu suntem o societate obișnuită să recicleze, să aibă grijă de mediul înconjurător și această realitate se vede cel mai bine la Constanța pe plajă, unde 73% din totalul gunoiului ridicat de pe nisip este material plastic – sticle și ambalaje/pungi. Bine, e vorba și despre educația civică uneori…

Poluarea cu materiale plastice a scăpat de sub control mai ales din cauza consumului. Atât timp cât în fiecare oră, la nivel mondial se cumpără 1 milion de sticle din plastic, raportat la rata de reciclare, apar în prim plan niște cantități deloc neglijabile de plastic care sfârșesc în natură, unde clar nu are ce căuta.

Conform unui studiu al celor de la Ecowatch, 2 milioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare minut, nu are rost să mai calculăm câte sunt folosite într-un an de zile. Important este să înțelegem că acest plastic ne sufocă planeta și că în scurt timp, ne va sufoca și pe noi la propriu.

Deja , peste 1.1 milioane de păsări marine mor în întreaga lume din cauza acestui plastic ce ajunge evident în mări și oceane, distrugând întregi ecosisteme. În plus, conform estimărilor ONU, peste 90% dintre peștii din mări și oceane au fragmente de plastic în stomac. Sunt niște cifre deloc neglijabile.

Dacă nu vom începe să punem piciorul în prag, dacă nu vom începe să reciclăm absolut tot ce înseamnă material plastic și dacă nu vom înceta să mai folosim materiale plastice pentru a căra niște alimente ambalate la rândul lor în alte materiale plastice, ne vom trezi probabil într-o dimineață și vom observa că nu vom mai putea să ieșim din casă din cauza faptului că există gunoaie din plastic până la fereastră.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Stefan

Stefan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei