Criteriul National

Putem sa anticipăm…

Putem sa anticipăm…
ianuarie 08
11:30 2017
 In asteptarea amnistiei si a gratierii colective !
images
 
    In ultimii 15 ani cititorii nostri nu au mai auzit de vreo lege de amnistie sau gratiere. Asa ca nu mai stiu exact ce se intelege prin : „a avut parte de amnistie „, ” a scapat prin gratiere „.
   Vazand si intentia declarata a Noii Puteri – legislativa si executiva- , va prezentam, pe intelesul tuturor ,cateva elemente privind aceste instrumente juridice de drept penal .
 
   Parlamentul Romaniei este singurul care are puterea constitutionala de a adopta o lege organica(unde e nevoie de votul majoritatii fiecarei Camere) de acordare a AMNISTIE sau/si a GRATIERII colective. 
Initiativa legislativa apartine Guvernului.
    Amnistia este o cauza care inlatura raspunderea penala pentru infractiunea savarsita anterior intrarii in vigoare a legii(care , de regula, coincide chiar cu momentul adoptarii).
Cu alte cuvinte, a scapat sa mai raspunda penal pentru infractiunea comisa !
Potrivit uzantelor, numai raspunderea penala pentru fapte penale de o gravitate redusa sau moderata ar putea face obiectul amnistiei.
   Gratierea este o cauza legala care inlatura sau modifica executarea pedepsei ; aceasta presupune ca avem sau vom avea o pedeapsa aplicata de catre instanta de judecata pentru o fapta savarsita anterior adoptarii legii gratierii.
   Prin lege se va stabili cuantumul pedepsei aplicate care nu se va mai executa si infractiunile care intra sub incidenta legii.De fiecare data au fost si exceptii legale de la beneficiul gratierii.
   Pedepsele deja executate nu mai pot fi gratiate .
 joker
                
   Cu totii salutam un astfel de act de clementa pentru cei care au gresit, in speranta ca „RAUL”va fi mai mic , iar siguranta cetateanului si a bunurilor  mai buna.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo