Criteriul National

Puterea drojdiei: 6 motive pentru care aluatul nu creste

august 12
13:37 2020

 

Puterea drojdiei: 6 motive pentru care aluatul nu creste

 

Cand vine vorba coacere, nu este nimic mai satisfacator decat o painica in cuptor care creste de la zero. Mai mult de atat, mirosul painii de casa dupa coacere este un adevarat premiu in urma asteptarii. 

Dar, uneori, coacerea nu are un final fericit in fiecare situatie. Micile organisme care ajuta aluatul sa creasca, mai exact drojdia, necesita o atentie deosebita. 

Pentru a evita eventualele erori cand vine vorba de coacere, am pregatit o lista cu unele dintre cele mai comune motive pentru care aluatul cu drojdie nu creste:

  1. Drojdia ta este veche

Asa cum am spus si mai sus, drojdia este un organism viu. Daca drojdia folosita este prea batrana, este posibil ca aluatul tau sa nu creasca asa cum ar trebui sau chiar deloc. Pentru a te asigura ca drojdia ta este potrivita din acest punct de vedere, verifica intotdeauna data de pe ambalaj. 

Daca drojdia pe care o folosesti este congelata, tine cont de faptul ca acest proces poate duce la pierderea calitatii sale. O drojdie care a stat in congelator luni bune sau chiar ani, nu va reusi sa se comporte ca un produs proaspat. 

  1. Apa este prea calda

In cazul in care folosesti drojdie proaspata pe care trebuie sa o dizolvi, asigura-te ca apa folosita are o temperatura potrivita. Acest lucru poate fi verificat in functie de reteta folosita sau de recomandarile producatorului.

Apa mult prea fierbinte ar putea ucide drojdia sau ar putea diminua semnificativ puterea sa de crestere. 

  1. Este prea frig in incapere

A face paine vara este o adevarata bucurie. Temperaturile calde si umede ajuta aluatul sa creasca frumos. Dar iarna, poate fi dificil sa cresti aluatul intr-o casa mai racoroasa. Asta pentru ca aluatul creste cel mai bine in perioade mai calde. 

Daca bucataria ta devine prea rece, drojdia ar putea muri. Asadar, cand vine iarna, asigura-te ca pui in miscare termostatul, aseaza-ti aluatul langa un semineu sau intr-o incapere incalzita suficient de bine pentru a facilita procesul de crestere. 

  1. Ai adaugat prea multa sare

Un alt ucigas de drojdie: sarea. In timp ce majoritatea retetelor de paine necesita un pic de sare, o cantitate prea mare din acest ingredient poate impiedica drojdia sa isi faca treaba. Pentru a opri sarea sa saboteze cresterea, masoara cu atentie si nu amesteca niciodata drojdia cu sarea in timp ce o dizolvi in apa fierbinte. 

  1. Ai adaugat prea mult zahar

In general, dureaza mai mult pentru ca aluaturile dulci sa creasca. Asta pentru ca zaharul absoarbe lichidul din aluat – acelasi lichid cu care se hraneste drojdia. Daca ai prea mult zahar in aluat, exista sanse ca acestea sa mareasca cantitatea de hrana de care are nevoie drojdia. 

In aceste cazuri poti utiliza un tip special de drojdie conceput doar pentru aluaturile cu zahar sau chiar drojdie uscata, care nu necesita dizolvare. 

  1. Ai adaugat prea multa faina

Adevarul este ca prea mult din orice ingredient poate afecta cresterea painii, chiar si faina. Prea multa faina poate face aluatul rigid si uscat si stim cu totii ce se intampla daca nu exista suficient lichid prezent in amestecul de drojdie: nu functioneaza asa cum trebuie. Asadar, ai grija cu masuratorile si cantitatile de faina utilizata in procesul de framantare. 

Daca vrei sa aflii mai multe detalii despre drojdie, precum si despre procesul de panificatie, Lesaffre Romania proiecteaza, produce si comercializeaza solutii privind panificatia, nutritia si sanatatea, implicandu-se in mod activ in stabilirea standardelor globale pentru drojdie si alte produse de fermentatie.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul