Criteriul National

Putin vrea să interzică Wikipedia și să o înlocuiască cu o enciclopedie online pe gustul Kremlinului – Esential

Putin vrea să interzică Wikipedia și să o înlocuiască cu o enciclopedie online pe gustul Kremlinului – Esential
noiembrie 08
10:47 2019
Vladimir Putin susține crearea unei enciclopedii rusești care să ofere informații ”credibile” și să înlocuiască Wikipedia. Proiectul ar costa în jur de 24 de milioane de euro și vine să completeze legislația deja adoptată privind cenzurarea internetului.

Putin a făcut aceste afirmații la o întâlnire a Consiliului privind Limba Rusă, care a avut loc marți, la Kremlin.

„Ar fi mai bine să o înlocuim ( Wikipedia- n.red) cu o nouă mare enciclopedie rusească, în format electronic…aici, cel puțin, vom avea informație credibilă, într-o formă modernă”, a spus președintele rus, potrivit agenției RIA Novosti, citată de euronews.

Un proiect de lege publicat de ministerul de Telecomunicații, Dezvoltarea digitală și Mass Media în septembrie a lansat deja în dezbatere ipoteza unei enciclopedii online rusești, propunând alocarea a a nu mai puțin de 1.7 miliarde de ruble (€24 milioane) din bugetul pe 2020-2021.

De asemenea, comentariile lui Putin vin la o săptămână după ce ”Legea privind suveranitatea internetului” a intrat în vigoare, act normativ care permite autorităților să deconecteze internauții ruși de la rețeaua globală de internet.

Organizația Reporteri fără frontiere a criticat dur noua legislație pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv libertatea de exprimare și libertatea presei.

„Legea creează condițiile pentru ca autoritățile ruse să izoleze țara de anumite părți ale internetului. În viitor, autoritățile ar putea bloca de tot accesul internauților la anumiți furnizori de internet sau la date internaționale. (…) În acest fel, guvernul rus speră să poată bloca mai eficient anumite platforme și un anumit conținut”.

În indexul anual privind libertarea presei, Rusia ocupă locul 149 din 180.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul