Criteriul National

R. Moldova: Maia Sandu a nominalizat-o din nou pe Natalia Gavriliță să formeze guvernul – International

R. Moldova: Maia Sandu a nominalizat-o din nou pe Natalia Gavriliță să formeze guvernul – International
februarie 12
11:34 2021
​Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi seara, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, relatează Moldpres și Agerpres.

„I-am solicitat Nataliei Gavriliţă să pregătească echipa guvernamentală şi să se prezinte în Parlament”, a declarat Maia Sandu.

Ea a precizat că la Preşedinţie s-a primit o scrisoare semnată de 54 de deputaţi care o propun pe Mariana Durleşteanu pentru funcţia de premier.

„Astăzi am avut o nouă rundă de consultări cu grupurile parlamentare, conform Constituţiei. Tot astăzi am primit o scrisoare cu o propunere la funcţia de prim-ministru semnată de 54 de deputaţi. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că şi-ar fi exprimat voinţa în mod liber şi aici vorbesc despre persoane supuse răpirii în trecut, care au fost ostatici. De asemenea, în listă se regăsesc persoane care au fost implicate în furtul miliardului şi deputaţi care au schimbat mai multe partide politice. În aceste condiţii am decis înaintarea din nou a candidaturii Nataliei Gavriliţă”, şi-a explicat Maia Sandu decizia.

În aceeaşi şedinţă a parlamentului, potrivit Agora.md, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor (PSRM), Corneliu Furculiţă, a anunţat crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea candidatului înaintat de socialişti la funcţia de premier, la scurt timp după ce Igor Dodon propusese candidatura Marianei Durleşteanu, fost ministru de finanţe în guvernul condus de Zianaida Grecianîi.

Din majoritatea parlamentară fac parte deputaţi socialişti, deputaţii din Partidul Şor, dar şi neafiliaţii care au constituit platforma Pentru Moldova, conform IPN.

„Documentele corespunzătoare au fost transmise preşedintelui ţării”, a precizat Corneliu Furculiţă.

În acelaşi timp, aliaţii mai vechi ai Maiei Sandu, Platforma DA, au propus şi ei un candidat de premier în persoana lui Andrei Năstase.

Natalia Gavriliţă şi echipa ei de miniştri nu au primit joi votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău, după ce ea însăşi ceruse ca noua echipa guvernamentală să nu fie votată pentru a se putea declanşa anticipate.

Niciun deputat nu a votat pentru învestirea acestui Cabinet de miniştri, inclusiv din partea formaţiunii PAS ai cărei doi deputaţi figurau pe lista de ipotetici miniştri. Potrivit Constituţiei, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, trebuie să desemneze din nou un candidat la funcţia de premier.

În acest context, conducerea Partidului Socialiştilor a anunţat că va ataca vineri la Curtea Constituţională decretul preşedintei Maia Sandu de a o propune în mod repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier.

Liderii socialişti mai cer conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea şedinţei pentru audierea din nou a Nataliei Gavriliţă, adăugând că vor recurge şi la „alte mijloace legale şi democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, potrivit portalului Agora.md.

Natalia Gavriliţă, candidata desemnată pentru a doua oară la funcţia de premier, a declarat joi seara la un post de televiziune local că îşi doreşte încă o tentativă eşuată de învestire a guvernului său pentru ca astfel să fie declanşate alegerile parlamentare anticipate, relatează Ziarul de Gardă.

Totodată, Gavriliţă spune că nu va merge la consultări cu grupurile parlamentare fiindcă nu-şi doreşte votul de susţinere în plenul Parlamentului.

REFERINȚĂ:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul