Criteriul National

Racheta lansată de China pe orbită luna trecută se prăbușește necontrolat și ar putea ateriza într-o zonă locuită – International

Racheta lansată de China pe orbită luna trecută se prăbușește necontrolat și ar putea ateriza într-o zonă locuită – International
mai 04
11:44 2021
O parte a uriașei rachete care a lansat primul modul al viitoarei stații spațiale chineze Tianhe se prăbușește înspre Pământ și ar putea ateriza într-o zonă locuită, anunță The Guardian.

Nucleul cu o înălțime de 30 de metri al rachetei Long March 5B a lansat modului „Armonie cerească” pe orbita joasă a Pământului în 29 aprilie, lansarea având loc la baza aerospațială Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei.

Racheta a intrat apoi la rândul ei pe o orbită temporară care va duce în cele din urmă la una dintre cele mai mari reintrări necontrolate în atmosferă din istorie, unii experți temându-se că nucleul Long March 5B s-ar putea prăbuși într-o zonă populată.

„Are potențialul de a nu fi un lucru bun”, afirmă Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard. „Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, ei (chinezii) s-au trezit cu tije mari de metal zburând prin cer și deteriorând câteva clădiri din Coasta de Fildeș”, relatează acesta.

„Majoritatea (rachetei) a ars dar au existat aceste bucăți enorme de metal care s-au prăbușit la sol. Am avut noroc că nu a fost rănit nimeni”, explică expertul.

Nucleul rachetei lansate la sfârșitul lui aprilie completa marți o rotație în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, deplasându-se cu o viteză de peste 27.600 kilometri pe oră la o altidudine de peste 300 de kilometri înălțime.

Forțele armate ale Statelor Unite au numit obiectul 2021-035B și acesta poate fi urmărit pe mai multe site-uri web care îi monitorizează traseul, printre acestea fiind și orbit.ing-now.com.

Nucleul rachetei a pierdut aproape 80 de kilometri altitudine de luni și observații făcute de amatori arată că aceasta continuă să se prăbușească necontrolat, potrivit SpaceNews.

Acest lucru coroborat cu viteza obiectului face imposibilă prezicerea locului unde acesta se va prăbuși după ce atmosfera Pământului îl va trage la sol în cele din urmă deși McDowell afirmă că rezultatul cel mai probabil va fi o prăbușire în apă ținând cont că oceanele acoperă aproximativ 71% din suprafața planetei noastre.

Dar expertul afirmă că unele bucăți ale rachetei vor supraviețui reintrării în atmosferă și acest lucru va fi „echivalentul prăbușirii unui mic avion ale căror resturi se împrăștie pe o suprafață de peste 160 de kilometri”.

Niciun obiect cu o greutate de peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită după 1990, nucleul rachetei Long March 5B având în jur de 21 de tone.

„Ceea ce este rău este neglijență din partea Chinei. Nu lăsăm în mod deliberat lucrurile de peste 10 tone să cadă din cer necontrolat”, afirmă McDowell.

Pe baza orbitei sale actuale, racheta trece deasupra Pământului în emisfera nordică deasupra New York-ului Madridului și Beijingului în timp ce în sud ajunge până deasupra Chile și Wellington, capitala Noii Zeelande și ar putea reintra în atmosferă în oricare dintre aceste locații.

Este așteptat ca racheta să se prăbușească pe 10 mai, plus-minus două zile.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul