Criteriul National

Radio Europa Liberă revine în Ungaria după aproape 30 de ani, citând „declinul puternic al libertății media” – International

Radio Europa Liberă revine în Ungaria după aproape 30 de ani, citând „declinul puternic al libertății media” – International
septembrie 08
17:48 2020
Radio Europa Liberă (RFE) s-a relansat de marți în Ungaria după 27 de ani, canalul de radiodifuziune finanțat de guvernul Statelor Unite citând „declinul puternic al libertății media” din țara condusă de premierul Viktor Orban drept motiv pentru reluarea transmisiunilor în limba maghiară, relatează AFP și Barrons.

Radio Europa Liberă a emis în limba maghiară pe întreaga durată a celor patru decenii de dictaturiă comunistă în Ungaria din 1949, sistându-și activitățile în 1993. Relansarea serviciului în Ungaria reprezintă „un răspuns la contracția dramatică a peisajului media din țară”, a anunțat canalul pe website-ul propriu.

RFE a citat căderea Ungariei până pe locul 89 în Indexul de Libertate a Presei realizat de Reporteri fără Frontiere pentru anul 2020 drept un semn că premierul Viktor Orban a preluat controlul asupra mass-mediei de stat și majorității presei private „fire direct, fie indirect”.

În jur de 10 jurnaliști vor lucra la un site de știri cu conținut multimedia care va include și videoreportaje și podcasturi, RFE promițând să ofere „programe la cel mai înalt nivel”.

Săptămâna trecută 16 organizații care apără libertatea presei au cerut Uniunii Europene să răspundă plângerilor potrivit cărora ajutorul de stat acordat televiziunii publice ungare MTVA și canalelor pro-guvernamentale dezavantajează mass-media independentă.

În luna iulie, două treimi din jurnaliștii site-ului independent de știri Index.hu și-au dat demisia în bloc acuzând tentativele de a influența politica editorială a redacției.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul