Criteriul National

Raffaele Cutolo, sângerosul boss al mafiei napolitane Camorra, a murit – International

Raffaele Cutolo, sângerosul boss al mafiei napolitane Camorra, a murit – International
februarie 18
16:18 2021
„Nașul” mafiot Raffaele Cutolo, supranumit „profesorul” și actor principal în una dintre cele mai sângeroase perioade ale mafiei napolitane din anii 70 și 80, a murit miercuri la 79 de ani, din cauza unei septicemii, a anunțat joi presa italiană, preluată de AFP.

Raffaele Cutolo, decedat la un spital din Parma, după peste 57 de ani petrecuți în închisoare, nu a arătat niciodată vreun semn de remușcare și nici nu a colaborat cu justiția în privința rolului organizației pe care a fondat-o, Nuova Camorra Organizzata, și care avea autoritatea asupra tuturor celorlalte familii.

Născut în 1941 în regiunea Napoli, a fost condamnat pentru prima oară la închisoare pe viață în 1963, la 22 de ani, după ce a ucis un bărbat care i-a jignit sora. În închisoare, charisma și talentele de poet i-au atras porecla „profesorul”.

Singularitatea organizației sale este că a fost înființată și condusă din celulele închisorilor unde și-a petrecut întreaga viață de adult. Odată cu el, încetează lupta pentru putere între marile familii din Camorra, napolitană, care s-au aliniat în spatele său, din cauza violenței oamenilor săi, care îl venerau.

Puterea sa era atât de mare încât avea raporturi cu serviciile secrete și cu lumea politică.

Grație relațiilor sale, a obținut spre exemplu contracte la lucrările de reconstrucție din Irpinia, o localitate din sud distrusă în 1980 de un cutremur, soldat cu aproape 3.000 de morți. Aceste contracte au fost atribuite unor întreprinderi controlate de oamenii săi de încredere.

Domnia sa a fost marcată de valuri de crime, în medie 300 pe an, iar imperiul său mergea de la contrabanda cu țigări la contracte cu administrațiile publice.

În cursul vieții sale, care a inspirat zeci de cărți și un film, a afirmat în repetate rânduri că deține secrete care ar putea zgudui Italia.

„Era un boss puternic, mai puternic chiar decât un prim ministru. O putere care l-a ținut în închisoare toată viața sa”, a comentat scriitorul napolitan Roberto Saviano, citat de cotidianul La Stampa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul