Criteriul National

Raportare ulei uzat – Măsuri noi pentru protectia mediului

Raportare ulei uzat – Măsuri noi pentru protectia mediului
ianuarie 26
19:11 2022

Problema gestionării deșeurilor de uleiuri uzate rămâne una dintre preocupările de mediu cele mai importante atât la nivel național, cât și la nivel global. Odată ajunse în punctul de a fi eliminate în mediul înconjurător, astfel de deșeuri reprezintă un real pericol de poluare, afectând semnificativ și sănătatea cetățenilor. 

Un volum ridicat de astfel de deșeuri este generat în mare parte de companiile mari din diverse ramuri industriale. Acești generatori trebuie să își asume angajamentul pentru mediu, respectând toate măsurile de gestionare a acestor deșeuri prevăzute în legislație.

De menționat că legislația prevede obligativitatea realizării unei evidențe în ceea ce privește uleiurile gestionate, de la producători/ importatori până la operatorii autorizați pentru procesul de eliminare. Astfel, va avea loc o monitorizare a modului de gestionare, fiind pus un accent deosebit pe ratele de colectare și valorificare a acestui tip de deșeu.

Care sunt noile modificări aduse cu privire la gestionarea uleiurilor uzate?

Conform cadrului legal, agenții economici au obligația de a efectua raportarea uleiurilor uzate către ANPM. 

Această raportare ANPM a uleiurilor uzate a devenit anuală, conform Ordonanței de Urgență 92/2021, termenul fiind data de 30 aprilie a anului în curs, pe fondul datelor obținute pentru anul precedent. Pentru companiile generatoare de astfel de deșeuri, această raportare reprezintă:

  • Un mod eficient de monitorizare a volumului de ulei uzat produs;
  • O evaluare a riscurilor de mediu, cu accent pe potențialelor efecte negative;
  • O bază pentru măsurile de reducere a cantității de ulei uzat generat.

De asemenea, în noua Ordonanță de Urgență 92/2021 se regăsesc obligații noi pentru producătorii și deținătorii de uleiuri uzate (exceptând persoanele fizice). Aceștia au ca responsabilitate implementarea unor măsuri în vederea garantării că:

  • Volumul de ulei uzat este colectat separat în recipiente speciale, închise etanș, făcând excepție situația în care acest proces nu se poate realiza din perspectivă tehnică;
  • Recipientele cu uleiul uzat sunt depozitate în spații special amenajate și sigure din punct de vedere tehnic, eliminând orice risc de scurgeri sau alt potențial pericol;
  • Procesul de tratare are loc ținând cont de prioritate, fiind pus accentul pe regenerare și alte acțiuni de reciclare; 
  • Uleiurile uzate cu particularități diferite nu sunt amestecate, totodată, ele nefiind alăturate altor tipuri de deșeuri sau substanțe;
  • Predării cu titlu gratuit a întregului volum de ulei uzat către societățile economice autorizate în vederea colectării, valorificării și/ sau eliminării definitive a acestui tip de deșeu.

În plus, sunt menționate și alte obligații în această ordonanță, una dintre acestea vizând informarea publicului cu privire la importanța proceselor de colectare, valorificare și /sau eliminare corespunzătoare a acestui tip de deșeu. 

În contextul dat, operatorul economic va trebui să expună cât mai vizibil textul Acest ulei trebuie predat unui colector autorizat după utilizare! în spațiile sale de comercializare. Important de menționat este faptul că dacă această obligație nu este respectată, societatea economică va fi sancționată conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, vor fi sancțiuni și în urma constatării absenței inscripției ambalajelor uleiurilor de motor/transmisie.

În concluzie, raportarea anuală a uleiurilor uzate este o prioritate pentru societățile economice, ele având o mare răspundere în ceea ce privește asigurarea unei gestionări corecte și responsabile a acestui tip de deșeu.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul