Criteriul National

Raportul anual al Parchetului European: Ungaria se află pe primul loc la cazurile de fraudă transfrontalieră cu TVA

Raportul anual al Parchetului European: Ungaria se află pe primul loc la cazurile de fraudă transfrontalieră cu TVA
aprilie 21
01:02 2022

Parchetul European a elaborat primul său raport anual, care este de fapt doar un raport semestrial, deoarece instituţia a început să funcţioneze în iunie anul trecut. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene 22 de ţări s-au alăturat Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Acest organism independent al Uniunii Europene investighează cazurile în care valoarea prejudiciului este între 10.000-100.000 de euro, respectiv cazurile de fraudă, acte de corupție, spălare de bani sau cazurile de fraudă transfrontalieră în domeniul TVA care afectează bugetul UE, a scris portalul hvg.hu, citat de cotidianul ungar „Népszava”.

Procurorul șef Laura Codruţa Kövesi a prezentat experienţele acumulate până acum în faţa a două comisii de specialitate ale Parchetului European.

Potrivit sintezei: au fost înregistrate peste 2.800 de denunţuri în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni, au fost demarate 515 anchete dintre care în 30 de cazuri a fost vorba despre infracțiuni transfrontaliere, valoarea infracţiunii fiind de 5,5 miliarde de euro, citează Rador.

De asemenea, au fost sechestrate bunuri în valoare de 145 de milioane de euro. Kövesi a menționat că această sumă este de trei ori mai mare decât bugetul anual al Parchetului European.

Procurorul şef s-a referit şi la faptul că mai mult de jumătate din cazuri sunt fraude transfrontaliere în domeniul TVA, care sunt cazuri complexe şi implică uneori peste 50 de suspecți și 4-5 state membre.

Până în prezent au fost închise definitiv 61 de dosare, a subliniat Laura Codruţa Kövesi, care a adăugat: Se poate observa că activitatea Parchetului European este mult mai eficientă datorită faptului că pot coopera direct cu autoritățile diferitelor state membre.

Aşa cum a menţionat şi portalul hvg.hu, referitor la implicarea Ungariei, raportul conține date destul de revelatoare. Dintre cazurile transfrontaliere 17 privesc Ungaria, cel mai mare număr (23) al cazurilor fiind deţinut de Polonia, în timp ce celelalte trei țări apar cu un total de opt cazuri.

În ceea ce privește denunţurile provenite de la persoane sau organizații, Ungaria ocupă primul loc dintre ţările care nu participă la activitatea Parchetului European, cu 28 de denunţuri.

De menţionat că în total cinci state membre ale UE nu s-au alăturat Parchetului European: Ungaria, Polonia, Suedia, Irlanda și Danemarca.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul