Criteriul National

RARA AVIS!Neregulile descoperite de Inspecţia Judiciară a CSM în cazul „scriitorilor” prolifici din închisorile româneşti!

RARA AVIS!Neregulile descoperite de Inspecţia Judiciară a CSM în cazul „scriitorilor” prolifici din închisorile româneşti!
ianuarie 22
00:56 2016

Patrimoniul cultural şi universal a cunoscut un reviriment fantastic în ultima perioadă. Aici, aportul şi contribuţia adevăraţilor „oameni de litere”, privaţi de libertate şi încarceraţi prin penitenciarele din România a avut un impact semnificativ transformând locul de penitenţă în veritabile…cenacluri literare. Numai în ultimii doi ani, la Rahova, 23 de condamnaţi au făcut cereri pentru elaborarea a 73 de lucrări ştiinţifice. Comisiile de eliberare condiţionată au admis din start 69 de cereri.

scriitori-2-fb-456x350

Într-un top al „scriitorilor de ocazie”, nume celebre precum ale domnilor Dinel Staicu şi Dan Voiculescu figurează în CV cu câte 8 lucrări ştiinţifice, scrise în cei aproape doi ani. Ma puțin cunoscutul „om de cultură” Dorinel Mucea are la activ un număr de 7 lucrări.Pe această listă, Gheorghe Mencinicopschi a scris și publicat (pe merit, deoarece nu-l suspectăm de plagiat sau neștiință ) 5 lucrări, Ioan Niculae are 4, la fel ca „senzaționalul” Dan Diaconescu ,iar lista se încheie cu fostul fotbalist Gheorghe Popescu cu doar 3 lucrări „științifice „.

Dacă o parte dintre ei nu au cerut să fie puşi în libertate pe baza cărţilor deja scrise, comisiile de eliberare condiţionată din Penitenciarul Rahova au încheiat deja procesele verbale de analiză a lucrărilor, însă nu au precizat numărul de zile câştigate de deţinuţi în schimbul cărţilor.

Iar la Penitenciarul Jilava s-a scris destul de mult în ultimii ani. Dovada elocventă sunt cei 30 de condamnaţi ce au dorit să lucreze la 67 de lucrări ştiinţifice.Iar rezultatul și procentul e zdrobitor- 64 dintre cărţi au fost aprobate, 3 nu.

„Reputatul” ziarist și om de presă Sorin Roşca Stănescu a scris trei cărţi, la fel ca şi fostul manager și pugilist „de ocazie” Mihai Stoica . Un lucru suspect ce ne pune reale probleme în a desluşi fenomenul este faptul că tocmai „savantul de renume mondial „Adrian Năstase a bifat o  singură lucrare, ca şi domnii Ioan Niculae, Gheorghe Popescu, Emilian Frâncu și Corneliu Iacobov în perioada în care au frecventat acest „cenaclu”, această Junime pe stil nou !

Totuși, autosesizându-se Inspecţia judiciară a ajuns la concluzia că cererile de elaborare a lucrărilor au fost analizate superficial.Astfel că,în toate situaţiile s-a constatat că procesul verbal înaintat instanţei de judecată care se completează pe formular tipizat este sumar, fără a cuprinde niciun fel de date referitoare la lucrarea ştiinţifică redactată şi fără a rezulta numărul de zile câştig, rezultate expres ca urmare a acesteia, ci doar numărul total de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, se spune în raport.

La penitenciarul din județul Constanța- Poarta Albă, 16 condamnați au făcut demersuri pentru a scrie lucrări științifice. Dintre ei, 6 au fost deja eliberați condiționati, iar restul au primit la schimb zile de libertate. Iluștrii oameni de afaceri și impresari Ioan Becali și Cristian Borcea au beneficiat de câte două luni, iar domnii Victor Becali, Maricel Păcuraru şi Miron Mitrea de câte una.

Un caz aparte îl constituie cazul domnului George Becali ce a câștigat 150 de zile de libertate de pe urma celor 5 cărţi scrise după gratii. Inspectorilor judiciari le-a atras însă atenţia timpul extrem de scurt pe care l-a avut patronul Stelei pentru elaborarea lucrărilor.

Semne multiple de întrebare se ridică asupra elaborării acestor nestemate, acestor adevărate lucrări științific deoarece, ca amănunt de culoare , domnul George Becali a solicitat pentru fiecare operă un interval de timp ce variază între 10 zile și maximum 15 zile. Partea interesantă se referă la timpul rezervat, deoarece în condițiile în care i s-a aprobat un program de lucru de 1-2 ore pe zi, și doar în zilele de lucru ale săptamânii, pare aproape de domeniul science-fiction ….viteza cu care a scris, aproape fără ștersătură „la foc automat”.

Un alt „scriitor”-eminența sa Cătălin Voicu a avut parte la Penitenciarul Găeşti de o comisie mai aspră, care nu i-a aprobat zilele de libertate după ce a constatat că fostul senator a scris o lucrare ştiinţifică în doar 2 zile.

Bogdan Popovici, celebrul în dosarul Trofeul Calității a primit 20 de zile pentru a scrie cartea, dar a tipărit lucrarea chiar a doua zi.

La Colibaşi, fostul preşedinte al comisiei centrale a arbitrilor, Gheorghe Constantin, fiind condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Mită pentru arbitri, a scăpat de 60 de zile de detenţie pentru două articole de 10 pagini despre fotbal. Iar avocatul Constantin Laurenţiu Gheorghe, fostul apărător al finanţatorului FC Argeş Piteşti, Cornel Penescu, condamnat şi el la 7 ani de închisoare pentru lipsire de libertate, a scris un articol de doar 4 pagini despre principii juridice pentru care a câştigat 30 de zile.

Inspecţia Judiciară a constatat că există probleme şi la instanţele de judecată. Magistraţii se limitează doar la a constata numărul de zile câștigate de condamnați. Practic preiau cifrele din procesele verbale ale comisiilor din penitenciare, fără analiză.

Inspectorii judiciari dau vina totuși pe legea care stabileşte că instanța de judecată nu are competență în analiza modului de obținere a zilelor de câștig ca urmare a elaborării lucrărilor științifice.

Pentru a stopa fenomenul, CSM vrea modificarea de urgenţă a legii care ajută deţinuţii să beneficieze de reducerea consistentă a pedepsei.

Includerea în proiectul regulamentului definiţia sintagmei lucrare ştiinţifică. Elaborarea de lucrări ştiinţifice doar în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare, dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care doreşte elaborarea lucrării ştiinţifice,” a declarat Mircea Aron, preşedintele CSM în cadrul unei emisiuni TV.

Pe final, în loc de concluzie dorim să vă amintim de raportul Inspecției Judiciare ce nu este singurul în materie. În ultimii 7 ani, Corpul de Control al ministrului Justiției a realizat 55 de verificări în sistemul administrației penitenciare. Numai în 2012, după un astfel de control, conducerile din penitenciare și comisiile de eliberare condiționată au fost avertizate să respecte prevederile legale pentru a se evita recompensele de ieșire din penitenciar în mod subiectiv și nejustificat.

Sursa foto www.kmkz.ro

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului redactor-șef Prof. Dr Daniel Mihai pentru excelenta investigație în cazul lucrărilor așa-zis științifice concepute în penitenciarele românești de către infractorii notorii dovediți de Justiție, dar încă tolerați!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo