Criteriul National

Răspunsul Occidentului la ultimatumul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble

Răspunsul Occidentului la ultimatumul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble
martie 31
19:40 2022

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Iată reacția Occidentului, conform Reuters:

​Germania

Ministrul Economiei, Robert Habek:

 • „În ceea ce privește amenințarea sau cererea – nu se mai știe cum să o numească – de a fi făcute plăți în ruble, este crucial pentru noi să fie respectate contractele.
 • Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”.

Ministrul Finanțelor, Christian Lindner:

 • „Contractele sunt contracte. Sunt bazate pe euro și așa vom continua să plătim importurile de energie, în euro.
 • Vom analiza în detaliu ceea ce se propune și ceea ce se cere. Dar este clar pentru noi că nu poate exista șantaj politic”.

Cancelarul Olaf Scholz:

 • „Scrie în contracte că plățile se fac euro și uneori în dolari. I-am spus clar președintelui rus că acest lucru va rămâne așa, iar companiile vor să plătească în euro și așa vor face”

Franța

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire:

 • „Contractele sunt contracte”.

Olanda

Compania olandeză GasTerra:

 • „Acordurile internaționale conțin clauze despre plăți și monedă. Poziția noastră rămâne respectarea acordului”.

Compania Eneco:

 • „Eneco are un contract pe termen lung cu Wingas, o subsidiară germană a Gazprom, pentru livrare până în 2030. Eneco se așteaptă ca actualul său contract cu Wingas, în euro, să fie onorat”.

Polonia

Compania controlată de stat PGNiG:

 • „PGNiG nu va face comentarii cu privire la clauzele contractuale. Compania rămâne în contact cu Gazprom”.

Danemarca

 • Compania daneză de energie Ørsted , care are un contract pe termen lung de tip take-or-pay cu Gazprom, spune că încă așteaptă informații de la compania rusă.

Marea Britanie

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson:

 • Întrebat despre circumstanțele în care Marea Britanie ar plăti în ruble pentru gazul rusesc: „Este ceva ce nu avem de gând să facem”.

Analiști de la Fitch Solutions:

 • „Contractele pe termen lung pentru achizițiile de gaze naturale din Rusia sunt exprimate în euro și, prin urmare, fără renegociere a contractului, nu există niciun temei legal pentru ca Rusia să impună această cerere”.

Toate „țările neprietenoase” – între care și România – care cumpără gaz din Rusia trebuie să plătească în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin.

 • „Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin, afirmând că „țările occidentale neprietenoase” față de Rusia vor trebui să deschidă conturi de ruble la băncile rusești pentru a plăti gazul.
 • „Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a afirmat Putin.

El a mai spus că Rusia „nu se va angaja în acte de caritate” în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul