Criteriul National

Război Ucraina, ziua 69: UE pregătește noi sancțiuni, inclusiv contra petrolului rusesc / Kievul a descoperit o rețea de spioni ruși infiltrată până în comandamentul armatei ucrainene

Război Ucraina, ziua 69: UE pregătește noi sancțiuni, inclusiv contra petrolului rusesc / Kievul a descoperit o rețea de spioni ruși infiltrată până în comandamentul armatei ucrainene
mai 03
07:43 2022

Uniunea Europeană pregătește, în ziua 69 a invaziei comandate de Vladimir Putin, sancțiuni contra petrolului rusesc, după o schimbare majoră de poziție a Germaniei, cel mai mare client energetic al Rusiei, ceea ce ar putea priva Moscova de un flux important de venituri în doar câteva zile.

Vehicul militar rusesc distrus în UcrainaFoto: Twitter

Cele mai importante informații de marți, ziua 69 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evoluțiilor recente privind invazia:

 • Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită într-un atac cu rachete asupra unui cămin din portul sudic Odesa, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
 • O dronă ucraineană Bayraktar a distrus două nave de patrulare rusești din clasa Raptor în Marea Neagră, a declarat șeful armatei ucrainene.
 • Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat că bilanțul victimelor civile din Ucraina, începând cu 24 februarie, a depășit 3.000 de persoane.
 • Germania va fi gata să susțină o interdicție imediată a UE asupra importurilor de petrol rusesc, au declarat doi miniștri germani.
 • Pentru a menține blocul unit, executivul UE ar putea oferi Ungariei și Slovaciei scutiri sau perioade de tranziție și să introducă treptat interdicția până la sfârșitul anului.
 • Olaf Scholz: Sancţiunile impuse împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev
 • Ajutorul financiar străin va asigura stabilitatea rezervelor băncii centrale a Ucrainei, în timp ce țara se confruntă cu șocul economic provocat de invazia rusă, a declarat guvernatorul băncii centrale, Kyrylo Shevchenko.
 • Mai mult de 11.500 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost transportate luni din Ucraina în Rusia fără participarea autorităților de la Kiev, a spus Ministerul rus al Apărării.
 • Căpitanul Sviatoslav Palamar, în vârstă de 39 de ani, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, a declarat pentru Reuters din interiorul uzinei Azovstal că luptătorii au putut auzi vocile femeilor, copiilor și bătrânilor prinși sub pământ și că nu au avut echipamentul necesar pentru a-i scoate de acolo.
 • Zelenski, dar și oficiali din Israel, Italia, Canada și Germania, l-au criticat dur pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru că a afirmat că Adolf Hitler ar avea origini evreiești.
 • Finlanda a renunțat la construirea, în colaborare cu Rusia a centralei nucleare Hanhikivi-1

06:28 UE ar putea propune noul pachet de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo contra petrolului rusesc

05:49Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, a cerut luni Berlinului să nu mai permită navelor care transportă mărfuri ruseşti să îşi descarce mărfurile în porturile germane

01:30 Letonia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia solicită ajutorul Comisiei pentru costurile cu refugiații

00:44 Kievul a descoperit o reţea de spioni ruşi care era infiltrată inclusiv în comandamentul militar ucrainean.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul