Criteriul National

Razboiul pe tehnologie SUA-China continuă: Washingtonul pune și Smic pe lista neagră – International

Razboiul pe tehnologie SUA-China continuă: Washingtonul pune și Smic pe lista neagră – International
septembrie 26
19:21 2020
Washingtonul a impus companiilor americane să obțină o autorizație pentru a-și vinde tehnologiile gigantului chinez de semiconductori Semiconductor Manufacturing International Corporation (Smic), un nou episod din războiul pentru dominația tehnologică dintre China și Statele Unite, a informat sâmbătă Wall Street Journal, citat de AFP.

Departamentul de Comerț al SUA a „anunțat producătorii americani de cipuri pentru computere că trebuie să obțină licențe înainte de a vinde anumite tehnologii principalului producător chinez de semiconductori”, indică cotidianul economic.

Anunțul a fost notificat vineri cu o „scrisoare către industria cipurilor”, care „indică faptul că exporturile către Semiconductor Manufacturing International Corp. (Smic) sau filialele sale pot fi utilizate pentru activități militare chineze.”, specifică Wall Street Journal.

Washingtonul suspectează în special Smic că a oferit „asistență pentru industria chineză a Apărării”, potrivit persoanelor familiare cu chestiunea citată de ziar, care explică faptul că „administrația Trump este din ce în ce mai preocupată de practica de la Beijing care mizează pe companii private pentru a-și dezvolta obiectivele militare”.

Întrebat de AFP, Departamentul Comerțului nu a răspuns sâmbătă dimineață.

Compania a fost deja lovită de sancțiunile împotriva Huawei, cel mai mare client al său, care îi genera 20% din venituri.

Anunțul vine după conflictul privind interzicerea decărcări în SUA a aplicației TikTok, care aparține unui grup chinez și care este acuzat că spionează în beneficiul Beijingului.

China și Statele Unite se luptă de câțiva ani pentru dominația sectorului de înaltă tehnologie, pe care producătorul chinez de telefoane mobile Huawei l-a plătit, pe lista neagră a administrației Trump.

Smic este cel mai mare producător de cipuri din China.

Este, de asemenea, una dintre companiile cheie în ambiția Chinei de a obține într-o bună zi autonomia în semiconductori. Deoarece Beijingul încearcă să rupă dependența țării de importuri străine, în special americane, principalii furnizori ai acestui echipament.

Departamentul de Comerț al SUA și-a anunțat în mai ambiția de a împiedica compania să cumpere semiconductori străini. Apoi a denunțat sancțiuni care îi amenință „supraviețuirea”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul