Criteriul National

Reacții prompte ale Primăriei Capitalei în scandalul „Logo Bucureşti”

 Breaking News
Reacții prompte ale Primăriei Capitalei în scandalul „Logo Bucureşti”
mai 04
08:04 2017

Primăria Capitalei a decis să descalifice și să renunte la noul logo al Bucureștiului. Această decizie vine ca urmare a unor acuzații de plagiat. Logo-ul propus de timișoreanul Narcis Teodor Lupou fusese desemnat acum 24 de ore drept câștigătorul concursului organizat cu acest scop.

orig        Logo-new-Taipei-vs-Logo-Bucuresti-800x800

             Originalul                                                                               Prelucrarea „artistică”

 

 

O investigație jurnalistică demarată de colectivul postului de radio Europa FM a arătat cum noul logo pentru București este de fapt un plagiat.

Concursul pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru municipiul București organizat cu sprijinul și girul Primăriei Capitalei ajunsese la final, iar câștigătorul fusese desemnat domnul Narcis Teodor Lupou- un designer în vârstă de 32 de ani din Timișoara, a cărui lucrare a întrunit cel mai mare punctaj.

Premiul pentru timișoreanul care a oferit logoul declarat câștigător pentru București este în valoare de 50.000 de lei brut. Suma reprezintă de fapt cesionarea exclusivă a drepturilor de autor, nelimitată în timp și spațiu, pe orice suport material și în toate modurile,în favoarea municipiului București.

Anunțarea câștigătorului concursului pentru realizarea unui logo pentru București a suscitat un interes deoarece competiția fusese câștigată de un tânăr de 32 de ani, iar automat au apărut și reacțiile cauzate de faptul că noul logo al Bucureștiului seamănă izbitor cu steagul orașului taiwanez New Taipei.

Cel mai populat oraș din Taiwan posedă un logo promovat încă din 2011 care se aseamnă în mod izbitor cu lucrarea prezentată de Narcis Teodor Lupou, după cum se observă din fotografia preluată și analizată de către colegii jurnaliști de la Europa FM.

Primul care s-a exprimat în spațiul public a fost purtătorul de cuvânt al grupului liberal din Consiliul General al Municipiului București, Ciprian Ciucu. Acesta i-a solicitat primarului general- doamna Gabriela Firea să nu valideze concursul pentru stabilirea unui logo al Capitalei, motivând că lucrarea ar fi un plagiat, așa cum relatează Agerpres.

„Îi solicit Gabrielei Firea să nu valideze concursul pentru sigla Bucureștiului, al cărui câștigător a fost desemnat Narcis Teodor Lupou, lucrarea acestuia fiind un evident plagiat. Ar fi rușinos pentru București să aibă un logo furat, creația altui artist, însușită cu nerușinare de Narcis Teodor Lupou”, a scris domnul Ciucu pe Facebook.

plagiat

De aici, nimeni și nimic nu intuia intensitatea și mediatizarea acestui scandal. La aceasta a contribuit și opinia publică, deoarece pe reteaua de socializare Facebook, mai multe persoane au sesizat asemănarea. Unele au susținut că au încercat să atragă și atenția PMB, dar postările publicate pe pagina de Facebook a municipalității le-au fost imediat șterse.

Printre cei care au comentat public pe acest subiect se află și domnul Tiberiu Simțion  care a explicat cum a descoperit asemănările și cum a aflat că nu le poate sesiza oficialilor: ”Mi-a luat doar ~5 minute de căutări și l-am găsit cu ajutorul motorului de căutare inversă pentru imagini de la yandex.ru (…) P.S. iar pe pagina Primăriei e cenzură”.

 

La o rapidă căutare online s-a putut observa și demonstra că orașul din Taiwan se folosește în continuare de logo iar acesta este prezent în toate comunicările oficiale făcute de municipalitate.

Drept urmare, Primăria Capitalei a anunțat în  cursul acestei dimineți că descalifică  și respinge lucrarea prezentată de Narcis Teodor Lupou.Pentru justețe redăm textul comunicatului de presă :

Comunicatul Primăriei Municipiului București:

„În urma semnalelor publice privind asemănarea foarte mare dintre logo-ul declarat câștigător al concursului organizat de Primăria Capitalei și unul dintre logo-urile orașului Taipei, organizatorii au luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou.

Facem precizarea că toți participanții la concurs au declarat pe propria răspundere că lucrările prezentate sunt originale.

Juriul va desemna în perioada imediat următoare un alt câștigător, variantă prevăzută de Regulamentul concursului.

Regretăm situația creată și, chiar în varianta foarte probabilă că nu este vorba de un plagiat, Bucureștiul nu poate avea un logo reprezentativ atât de asemănător cu al altui oraș.

La finalul concursului, vom publica toate lucrările înscrise în concurs și validate de secretariatul tehnic”.

orig

Din datele oficiale care ne-au parvenit, pentru concursul organizat de Primăria Capitalei s-au înscris 230 de persoane, 204 înscrieri fiind validate şi punctate de juriu în funcţie de cinci criterii:

1) relevanţa pentru tema concursului,

2) design atractiv

3)originalitate (îmbinarea elementelor care îmbină tradiţia istorica a Bucurestiului cu tendinţele actuale),

4)funcţionalitate (vizibilitate si lizibilitate, să fie uşor recognoscibil, să poată fi imprimat şi pe suprafeţe mici fără să se piardă detalii esenţiale)

5) adaptabilitate (să permită declinarea ulterioara a unor branduri sectoriale).

Concursul s-a derulat în perioada 20 martie – 20 aprilie 2017 şi a fost organizat de Primăria Capitalei, după ce consilierii au aprobat, în şedinţa CGMB din 28 februarie, proiectul de hotărâre în acest sens.

 

Conceptul grafic propus a avut drept „catalizatori” diverse repere vizuale și simboluri, ancorate adânc în istoria culturală a orașului, în cultura populară universală, dar și în dezideratele administrației locale actuale. „Am avut ca nuclee inspiraționale moștenirea arhitectonică autentică a Capitalei și valențele pozitive generate de rezonanța etimologică a numelui orașului București. Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziționare, subliniază ideea de epicentru al națiunii către care converge Capitala”, a spus Narcis Teodor Lupou, conform unui comunicat transmis de PMB.

 

Sursa foto Adevarul, https://www.reddit.com, https://www.europafm.ro, Ziua News

 

 

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo