Criteriul National

Realitatea din cuvinte

Realitatea din cuvinte
iulie 08
14:03 2018

Opinia publică și interesele particulare sunt mai presus decât realitatea cuvintelor.

18e.mov

Articolul 30 din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI este garantul libertății de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinâelor.
Vedeti, exprimarea opiniilor este o LIBERTATE inviolabila !
Opiniile care conteaza azi , generatoare de curente de opinie care influienteaza covarsitor opinia maselor, sunt cele exprimate la televizor si in presa online.
Dvs., cititorul acestor randuri, ati incercat sa va spuneti gandurile, opiniile la un post de televiziune ?
Veti fi acceptat doar atunci cand „vocea” dvs. ajuta „politica editoriala” a postului !
Pe „piata stirilor” se pun in circulatie numai ceea ce hotaraste Proprietarul postului , iar la Televiziunea publica, ce dispune conducerea, numita politic, deci tot un interes de grup exprima.
Noi, milioanele se spectatori suntem „constransi „cu dibacie sa avem credintele formatorilor de opinie, adica al acelora care sunt pusi in fata sa „se revolte”pe cineva care lezeaza interele unor grupuri de persoane.
Atata venin se injecteaza in mintile noastre , incat devenim fanatici pe chestiuni care nu ne privesc, uitand ca mentinerea noastra in ceata dauneaza grav normalitatii !
Cand veti vedea ca un subiect este dezbatut in mod repetat si cu multa „indignare” sa stiti ca efectul urmarit nu-i la vedere, iar noi, ascultand in mod repetat aceiasi „stire” sfarsim prin a o crede adevarata. „Fluviul”de stiri false curge continuu, asa incat Minciuna e luata drept Adevar.
URGENȚĂ : Sa ne informam, sa distingem graul de neghina si sa ne formam convingerea pe adevaruri !

iluzie-6_89380100

Atata vorbarie in sfera publica, incat nu mai ramane cineva care sa si auda si chiar sa inteleaga ceea ce se spune !

Sunt atent la felul cum vorbesc satenii din zona de deal a Munteniei, unul din leaganele limbii literare. Ascult si incerc sa inteleg continutul cuvintelor rostite spontan, dupa imprejurari. Predomina expresii cu putine cuvine, mai mult interjectii, fapt care imi aminteste de schita lui I.L.Caragiale din 1901 „Cum se inteleg taranii .”
Ca exemplu, predomina raspunsul : Pai Da. Pai…da !
In Moldova, raspunsul de mai sus, are si – o intaritura- : Pai…da, da pai … dar cum dar ?

Aceasta este vorbirea in doi peri, adica intentionat confuza.
Clarificarea ,chiar de la inceput ,ar incalca datoria vietii fiecarui cetatean , aceea de a nu fie prost !
Un dialog cu afirmatii pline de negatii, adica echivoc, da savoare comunicarii , mentine INDOIALA si curiozitatea pentru ceea ce va urma, daca va urma. Altfel, dialogul satenilor n-ar mai avea farmec, iar tacerea ar fi , poate, mai rodnica.
Cuvantul rostit este rodul gandului, asa cum vorbim spontan asa si gandim . Altfel spus, NEINCREDEREA in tot si in toate e felul de a gandi al satenilor. INDOIALA e numai Asteptare. Numai luarea unei decizii este inceputul actiunii. Facand putem sa traim mai bine !
Nevoia de dialog, cu denumirea „golita de continut”- de socializare, nu genereaza certitudini, dimpotriva ,lancezim in afirmatii lipste de precizie, de genul : Se zice ca…; se pare ca…am auzit ca…
Sa nu uitam : dincolo de vorbele noastre smecheresti, e REALITATEA , goala goluta, mai buna sau mai rea, asa cum am construit-o prin FAPTELE noastre !
Intelept este acela care insoteste faptele cu vorbe pline de duh , datorie de onoare a vietii pe pamant !

7

Sursa foto The Creator – IQads,Realitatea.net

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 8 Iulie 2018 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei