Criteriul National

Redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie va mai reduce presiunea pe șomajul din industria ospitalității. Vezi unde s-au pierdut cele mai multe joburi și care e județul cu cea mai mare rată a șomajului – Finante & Banci

Redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie va mai reduce presiunea pe șomajul din industria ospitalității. Vezi unde s-au pierdut cele mai multe joburi și care e județul cu cea mai mare rată a șomajului – Finante & Banci
august 28
06:40 2020
Primii care și-au pierdut locul de muncă au fost cei care lucrau în restaurante, mall-uri, hoteluri – industriile care s-au închis primele din cauza pandemiei. Cei care lucrau în domenii care presupuneau muncă de înaltă calificare și care de multe ori nu necesita un contact personal, păreau cele mai sigure. Dar lucrurile n-au stat chiar așa. Mai mult, companiile vor continua să concedieze, iar numărul șomerilor va continua să crească, potrivit mai multor prognoze convergente ale unor institute românești.Mall-urile fiind închise, furnizorii acestora au trecut și ei la concedieri. Fabricile de textile sunt pe locul al doilea ca număr de salariați puși pe liber, după cei din industria auto. Transportatorii sunt și ei printre cei mai afectați.

Vezi mai jos activitățile din economie care au pierdut cei mai mulți salariați, potrivit datelor furnizate joi de Institutul Național de Statistică.

E drept, au existat și zone din economie care au făcut angajări.

Cea mai importantă a fost Sănătatea, unde era nevoie de personal ca de aer. Apoi au fost cei din construcții și zona de IT&C, ca urmare a trecerii multor afaceri în zona digitală.
Serviciile de poștă și curierat au ieșit și ele pe plus. La fel și serviciile de colectare a deșeurilor.

Mai jos, rata șomajului pe județe

În 31 de județe, rata șomajului la bărbați e mai mică decât cea a femeilor, diferența cea mai ridicată fiind în Buzău, unde rata șomajului masculin o depășește pe cea a femeilor cu 1,5 puncte procentuale (șomajul la bărbați e acolo de 7,4%). În rest, diferențele sunt de sub un punct procentual.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul