Criteriul National

Relațiile româno – maghiare din ultimii 100 de ani (1916 – 2016)

Relațiile româno – maghiare din ultimii 100 de ani (1916 – 2016)
mai 12
07:40 2016

Relațiile româno-ungare sunt relațiile externe dintre România și Ungaria. România are ambasadă la Budapesta și Ungaria are ambasadă la București. În context, relațiile bilaterale dintre cele două țări poartă amprenta interacțiunilor istorice ale celor două popoare, până în secolul al XIX-lea. Au fost apoi formalizate odată cu înființarea Statului român modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În răstimpuri, relațiile româno-ungare au fost tensionate, fiind marcate de chestiunea Transilvaniei, care în urma dezmembrării Austro-Ungariei (1919) a fost atribuită Regatului Român prin Tratatul de la Trianon.

Introducere

Maghiarii sunt probabil poporul cu care românii au avut cele mai numeroase şi complexe contacte de-a lungul întregii lor istorii. Ungurii sau maghiarii au intrat în istoria Europei în jurul anilor 900 după Hristos ca unul din popoarele migratoare pe care marile migraţii le-au împins dinspre stepele asiatice spre vestul Europei. Aparţinând familiei de popoare de origine fino-ungrică, ei trăiau într-un vast areal cuprins de munţii Urali, Siberia apuseană până la râul Kama, de unde au emigrat spre vest sub presiunea altor populaţii asiatice. Presaţi de huni se aşează între râurile Kama şi Volga, de unde în jurul anului 750, să se deplaseze între Don şi Marea Azov, iar un secol mai târziu în întâlnim în Etelkuz, „ţinutul dintre râuri”, între Nistru şi Nipru. În anii 895-896 ei se deplasează spre vest trecând Carpaţii şi „descălecă” în Panonia.

A

Context istoric

Relațiile reciproce româno-maghiare ocupă un rol important în peisajul etnic transilvănean, deoarece sunt rodul unei convieţuiri îndelungate, supuse unor realităţi politico-istorice schimbătoare. Dualismul a constituit în istoria Transilvaniei o perioadă marcată de uniunea cu Ungaria, hotărâtă de dieta de la Cluj în 1865 şi consfinţită de încheierea pactului dualist. Pentru români, pierderea autonomiei Transilvaniei a fost percepută ca un dezastru politic, în contextul în care clasa politică maghiară şi-a proclamat ca scop ultim transformarea Ungariei în stat naţional maghiar, iar naţionalităţile care nu aparțineau Ungariei îşi „simţeau ameninţată existenţa naţională.” Perioada 1867-1918 a cunoscut, de asemenea, consolidarea clasei politice româneşti din Transilvania, angajată în lupta pentru drepturi politice şi naţionale, pe fondul modernizării economice şi al dezvoltării culturale. Acest cadru general îşi pune amprenta asupra unei imagini a maghiarului deja bine conturată anterior, realităţile politice modificate determinând desfășurarea ulterioară a evenimentelor.

 

Situația românilor din Transilvania ocupată de Imperiul Austro-Ungar

Timp de 200 de ani românii din Transilvania au avut parte de o maghiarizare forțată, lipsa tratamentului medical, româncele gravide erau lăsate să moară sau li se legau picioarele ca să nu mai nască, determinându-le să moară în dureri atroce. Li se spintecau pântecele, chipurile, ca să salveze copilul și apoi daca era baiat îl omorau prin axfisiere. Românii erau tratați ca scalvi, iar numai aceia care își maghiarizau numele și învățau limba maghiara primeau de muncă la moșier.

 

Mai mult, românii nu aveau dreptul la căsătorie și dacă fugeau de la moșier (grof  în maghiară) erau urmăriți ca fiind proscriși, iar când erau prinși erau torturați, bătuți, biciuiți, sau daca vorbeau ce nu convenea maghiarilor (de obicei) li se tăia limba. Austriecii erau deo bicei cu armata și judecătoria la tribunal, iar ungurii cu jandarmeria. Austriecii eru mai indulgenți, comparativ cu ungurii.

 

Situația cetățenilor de etnie maghiară din Transilvania ce au fost eliberați de sub dominația habsburgică

Cetațenii de etnie maghiară au fost tratai democratic, nefăcandu-se discriminări, însă ura românilor datorată represaliilor maghiare timp de 200 de ani a fost un element care nu s-a răsfrânt totuși asupra maghiarilor, în ciuda chinurilor și tratamentelor inumane, din perioada celor 200 de ani sub stăpânirea Austro-Ungariei.

 

Bineînțeles că nimeni din ungurime nu recunoaște acest aspect. Considerăm că ar fi bine să se realizeze în România și monumente în care să se recunoască stăpânirea maghiară, prin care să se reliefeze generațiilor viitoare felul  și modalitatea în care ungurii îi omorau și schingiuiau pe români. Iar aceste atrocități se petreceau exact acolo unde ungurii au făcut monumente cu eroi generali maghiari, pe care noi românii îi considerăm pe drept cuvânt indezirabili.

B

Imaginea maghiarilor este prezentată aşa cum reiese din scrierile cu caracter istoric şi politic, din presă şi alte publicaţii periodice, din manuale şcolare, literatură, memorialistică, folclor şi corespondenţă. Românii ardeleni exprimă în această varietate de izvoare scrise numeroase opinii şi atitudini la adresa „modului de a fi” maghiar, la adresa specificului naţional maghiar. Această imagine etnică include o serie de elemente, precum portretul fizic şi moral al maghiarilor, cultura şi limba maghiară, înclinaţii şi talente specifice, dar şi atitudini politice, „moşteniri” ale istoriei, capacităţi de gestionare economică.

Sfârşitul primului război mondial aduce destrămarea monarhiei austro-ungare. Românii din fosta monarhie pe baza dreptului popoarelor la autodeterminare îşi proclamă la 1 decembrie 1918, hotărârea de unire cu România. Conferinţa de pace de la Paris din 1919-1920 şi tratatul semnat la Trianon, la 4 iunie 1920, au consacrat din punct de vedere al dreptului internaţional unirea Transilvaniei cu România.

După primul Război Mondial românii din Transilvania au fost întrebați de țările învingătoare? Nicidecum! Dimpotrivă,românilor le-au fost luate cu japca drepturile … Din păcate țara s-a numit România, pentru ca dacă s-ar fi numit DACIA, ar fi însemnat că dacii să se trezeasca la realitate și să vrea refacerea terotoriului dacilor, de dinaintea cuceririi Imperiului Roman în anul 106 d.Hr  condus de Împăratul Traian.

Astfel din Ungaria actuala, DACIA ar fi pretins teritoriul de est al Ungariei până la Budapesta. Că tot am amintit de Budapesta, acest oraș este format din doua orase BUDA și Pesta. Sunt două deoarece în Evul Mediu când o populație se așeza undeva cu scopul de a crea o comunitate, aceasta alegea locul în funcție de existența unui curs de apă. Reamintim faptul că apa este elementul esentțial al vieții, deoarece putea găti mancare,puteau spăla hainele, puteau adăpa vitelor sau animalele domestice în general.

Trianon-Romanians

Glumind un pic, putem spune că pe o parte a Dunării au fost cei care se gospodăreau și care aveau și toalete comunale publice iar pe cealaltă erau cei care aveau un avantaj în plus, care consta în valorificarea apei calde de origine termală. În partea comunității cu toalete, locuitorii au denumito BUDA, cuvânt de proveniență geto-dacă care indica veceul și care se folosește chiar și azi în Transilvania. În altă ordine de idei,pe partea cu izvoarele termale au inceput să vină nenumarați oameni de prin toate locurile și care credeau că au puteri miraculoase. Astfel că în momentul apariției ciumei, acolo veneau cei bolnavi  care credeau că daca se îmbăiza vor scăpa de afecțiunea aceea incurabilă. La ciuma i se mai zice si PEST, astfel că locuitorii de pe cealaltă parte care foloseau toaleta au denumit partea termală PESTA, datorită faptului că era tot timpul plina de ciumă.

 

Apoi mult mai târziu când hoardele hunilor au intrat în câmpia Panonică peste geto-dacii liberi, i-au ocupat pe acei crescători de vite și au unit cele două cuvnte într-unul singur, BUDA-PESTA. Astăzi dupa toate epurările entice la care au fost supuși românii și după toată maghiarizarea românilor de acolo, încă se mai vorbește limba română veche, fapt ce atestă existența româneasca la Budapesta. În concluzie, putem afirma fondat că România ar trebui să aibe pretenții teritoriale de la Ungaria, până la Budapesta. Oricum in Debrețin (Debrecen) se vorbește româneste la greu…nici nu trebuie să cunoști ungureste pe acolo.

 

Atitudinea etniei maghiare cu statut de cetățean român, de etnie maghiara, după anul 1919

 

Vă dați bine seama că in urma unui Război Mondial În care România și Ungaria au facut parte din tabere diferite, situația era una exasperantă pentru etnicii maghiari din Transilvania, deoarece unii chiar au fost înrolați în armata maghiară, iar alții stăpâni de sclavi, dar cu toate aceste amintiri încă foarte proaspete pentru românii extaziați de libertate, totuși nu au existat acțiuni de extincție și nici deportări inter-etnice. Lucrurile s-au așezat încet și sigur pe un făgaș aparent normal,în care se simte pacea și buna înțelegere.

Dar în toata această aparentă pace și bună înțelegere, mocnea în dorința de răzbunare a maghiarilor, urmărind un plan bine pus la punct de a realiza o răsturnare de situație cât de curând posibilă. În aceste condiții, își mai fac apariția în peisajul est european proaspeții propagandiști comuniști din Uniunea Sovietică, ocazie cu care Ungaria a încercat  sa instaureze comunismul atât în Ungaria cât și în Transilvania.

Bineînțeles că a existat un plan maghiaro-bolșevic,  prin care avea să izbucnească o revoltă socială în care armatele celor două entități străine României au invadat granițele țării, ocazie cu care circa 70.000 de maghiari, secui și bolșevici ucrainieni atacă Regatul României! Toată nebunia acestei reale invazii atât de la est cât și de la vest a durat doar 4 luni, iar asta penru că Armata Regala nou formată a trecut la o contra ofensivă directă, mai întâi pe frontul vest, si apoi și pe cel de est.

Peste 4 luni, trupele române mărșăluiesc prin Budapesta, ocazie cu care militarii români au refolosit orașul pe post de… toaletă publică așa cum fusese destinat odinioară. Probabil ca tot de aici se trage și atitudinea resemnată, șovină și duplicitară, tipică unui neam lipsit de coloană vertebrală. Stim ca munca în agricultura este grea în pusta maghiară, însă ” nici pâine fără muncă și nici mună fără pâine „, spuneau odinioară străbunii noștri getodaci.

Războiul dintre Regatul României şi Ungaria bolşevica a început în noaptea de 15 spre 16 aprilie 1919 la ora 3 dimineata, când Divizia 6 si 38 de hursari impreuna cu o alta de de secui si ceangai din gărzile roşii maghiare au atacat posturile armatei române de la Ciucea si Tigani. Contraofensiva romană a durat in prima faza patru zile atingand zona Munţilor Apuseni şi apoi linia râului Tisa…

La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania.

La data de 11 decembrie 1918 se crease Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu, ca apoi in acest scurt război romana – ungar, armata română avea sa intre în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu.  Astfel capitala cacaciosilor si ciumatilor a fost cucerita,de brava Armata Romana, iar Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat.

C

Românii l-au adus pe amiralul Horty la Budapesta și l-au pus la conducerea Ungariei. În aceasta situație, România a menținut starea de ocupație pana la data de 16 noiembrie 1919, ocazie cu care s-au retras, iar armistițiul de pace a fost semnat cu condiția ca etnicilor  români să nu li se interzică folosirea limbii materne în scoli, pe stradă, iar tăblițele indicatoare și locale să fie scrise atât în limba română cât și in limba maghiară. Faptul acesta a fost respectat până in 1940 când Germania a impus României Dictatul de la Viena.

 

 

Armata română a trecut ușor de forțele maghiare și a ocupat oraș după oraș până laBudapesta. Aceste orașe au fost Beckescsaba, Muncaci şi Csap, Karczag, Nyreghaza, Poresalma şi Okorito, Dobos, Vitca, Vasaros Nemeny, Varsarvy. Dezarmarea diviziei de secui,  începe la 27 aprilie, capturându-se 477 ofiţeri, 4 545 soldaţi, 804 cai, 23 tunuri, 116 mitraliere, 3500 arme, 436 carabine, revolvere, săbii, mari cantităţi de unelte portative, trenuri, etc. Astfel se încheie așa zisa și mult prea mediatizată epopee a diviziei de secui.

După cel de-al doilea Război Mondial ungurii nu au mai respectat drepturile românilor, pe care i-au maghiarizat brutal în perioada comunistă, obligandu- i să plece în România.  În perioada celui de-al Doilea Război Mondial România a luptat alături de Ungaria până la Stalingrad, ocazie cu care  a profitat din nou de bunătatea românilor și au trimis jandarmi în Transilvania pentru a decima populația de origine română. A fost un carnagiu de neînchipuit pe care noi românii nu trebuie să-l uitam niciodată!…

Vom posta link-uri la finalul acestui material, la care puteți viziona mărturiile celor care au scăpat și care mai sunt încă în viață. Televiziunea Română a realizat un deosebit documentar despre aceste crime odioase ale ungurilor în timpul celui de-al Doilea Război mondial, în condițiile în care noi eram aliații lor…

E

Exterminarea populației de origine română de către divizia de secui pe care ungurii încă o mai laudă și încearcă s-o renască în România prin constituirea de tabere paramilitare în fiecare vară (pe teritoriul României), ocazie cu care tineri cetățeni români, însă de de etnie maghiară sunt îndoctrinați cu ideea că sunt unguri și că trăiesc sub ocupație românească, iar românii trebuiesc împușcați. Acestia sunt învățați să tragă cu AK-47 în ținte de carton, pe care scriu ȚIGAN – ROMÂN.

Trebuie evidențiat în mod special un aspect foarte important, care poate avea legatură chiar cu prezentul, iar acesta constă în faptul că divizia de secui maghiarp a fost formată din recruţi ai districtele secuieşti din Transilvania, mai ales din comitatele Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei care s-a remarcat numai prin abuzuri, crime şi atrocităţi orientate împotriva populaţiei majoritare româneşti,  din zona ocupată de către unguri.

Cu această ocazie vă  amintim și cum a fost organizată lovitura de stat dată în decembrie 1989, sub pretextul înlăturării de la putere a lui Nicolae Ceaușescu, care spunea de “aginturilii străine” sunt de vină. Făcea referire la KGB-ul rusesc care avea drept sprijin și pe cei de la AVO (serviciile secrete ale Ungariei).

Apoi în mai 1990 la Târgu Mureș din nou, serviciile maghiare au trimis trupe de asalt și diversiune cu scopul de a simula un conflict interetnic între români și cetățenii români de etnie maghiară, care bineinteles s-a stins ușor pentru că nu avea intensitatea necesară  izbucnirii în ceva de proporții.

Ei sunt strămoșii celor care astăzi militează pentru autonomia secuilor din Covasna și Harghita, iar Kelemen Hunor este nepotul unuia dintre criminaliicare au torturat  români și care fără nerușinare instigă la  violență și contribuie în mod direct la destabilizare.

Chiar mai zilele trecute, in mai 2016 la exact 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial  Kelemen Hunor a ținut un  discurs în acest sens la Târgu  Mureș în care a declarat că:

„Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pământul natal. Aceasta alianță (UDMR – n.r.) a fost creată acum 25 de ani ca să lucreze pentru noi și după 25 de ani e nevoie de această alianță”, a menționat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, în preambulul acordării distincției Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR, printre care s-a numărat si Kelemen Hunor.

G

Considerăm că este momentul să se aplice în mod clar articolul de lege prin care se atinge atentat la siguranța națională-a României și trebuie scos în afara legii cu tot cu partidul lor interetnic și care este total ne-european și neacceptat în legislația UE. Partidele politice orientate pe criterii etnice e sunt total interzise, în orice țară democratică de pe glob. Ei fac referire că nu sunt un caz izolat în Europa și ca se fac astfel de mișcări și in alte țări și ca ar fi un act de alfel democratic. Concluzia va rămâne la alegerea dumneavoastră, iar răspunsul faptelor sale pe mâna Justiției.

Ne-am tot gândit la declarația deschisă a lui Kelemen Hunor de la Târgu Mureș. Am rămas surprinși, stupefiați și ne-am tot întrebat ce ar vrea totuși să spuna celor adunați acolo?…Pentru că a dat dovada de un înalt rafinament de om politic cu ștaif. Pentru a fi mai ușor de înțeles vă vom spune noi ce am înțeles din discursul său istoric! Să se dorească să se dezică  rafinat de UDMR, făcând-o chiar public, dar mai ales ăa a precizat clar cum ca UDMR-ul are intenția de acum 25 de anide a smulge  Ardealul din România ?

În timp ce el, Kelemen Hunor a avut intenția de a reprezenta doar drepturile etnicior maghiari din România și nicidecum nu ar avea el vreo legătură cu mișcare iredentistă a lui Laslo Tokes, sprijinită de ultranaționalistul, filorusul si antieuropeanul cu vederi antiamericane VIKTOR Orban.  Ori o fi vrut să zică și mai mult ” fraților maghiari, s-au deșteptat românii, Europa este déjà împotriva Ungariei, SUA a promis că va da ajutor cu trupe americane în Ungaria. Ce să fac eu, acum?… Să continui cu voi, sau îi dăm drumul la ATAC?.. Ce mai așteptați?…”

În continuare trebuie să mai amintim încă un aspect al Ungariei care a comasat la granița României întregul efectiv armat, cu mult supradimensionat pentru scopul pe care îl justifica în prezent, și care se referă la refugiații sirieni.Aceștia, conform tuturor evidențelor sunt „cu traista în băț „, iar ungurii au comasat efective și coloane de TAB-uri. Iar toate acestea în condițiile în care Armata a 14-a rusească  se află în alerta de gradul 1 în Vestul României.

D

Dacă ar mai fi să amintim și faptul că Victor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Budapesta cu câteva luni în urmă, ne duce gândul că s-ar pregăti și o acțiune militară de genul celei din 1919, când ungurii împreună cu rușii bolșevici și secuii au invadat România, aat dn Est cât și din Vest. Norocul nostru este că AMERICANII ne sunt aliați și că “ In God we trust”, adică noi credem în Dumnezeu. Eu cred că exercițiul moldavo-american poate descuraja suficient evenimentul ce pare că ar fi  fost planificat la propunerea BUDA- Pest-ei…

Înainte de a vă sugera să vizionați filmul de mai jos despre exterminarea românilor din Transilvania, dorim să facem un apel partidelor politice pro-românești să adopte o serie de măsuri prin care să se oprească destabilizarea României. În acest sens oferim câteva idei de lege:

harta-romania-ungaria

  • Interzicerea dublei cetățenii celor care dețin proprietăți în România.
  • INTERZICEREA DESĂVÂRȘITĂ a cetățeniei ungare pentru cetățenii români. Toți aceia care doresc să păstreze cetățenia maghiară ( a Ungariei) să i se retragă automat cea Română, dupa o discuție în prealabil cu respectivul. Odată cu retragerea cetățeniei române sa i se confiște averile și pământurile, apoi să fie expulzat din România.
  • Acelora care au atentat la Siguranța Națională a Românei, să fie condamnat la moarte prin spânzurătoare. În rest doar pentru simple intenții antiromânești să primească pedeapsa cu închisoarea timp de 25 de ani și confiscarea tuturor propietăților.
  • Copiilor acestora să li se interzică accesul la școală pentru o generație, iar rudelor să nu li se permită decât munci fizice dintre cele mai grele, în special, minerit și agricultură.

 

Linkurile cu filmul despre extreminarea românilor din Transilvania pe fondul Dictatului de la Viena: 1940-1945

 

 

 

Sursa foto : play.google.comwww.aktual24.ro

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu