Criteriul National

REMARCABIL! Scrisoare deschisă conducerii României!

REMARCABIL! Scrisoare deschisă conducerii României!
martie 24
13:03 2016

Bruxelles,

23/03/2016

Lucia

Vă scriu această scrisoare deschisă la o zi dupa atentatele care au însângerat capitala Belgiei din perspectiva unui civil care a lucrat în calitate de consultant la Kabul (Afganistan) pentru UNDP (românește PNUD- Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și care se află, tot din motive profesionale, la Bruxelles, din septembrie 2015.

Imediat dupa atentat am fost sunată la telefon de buna mea colegă de bancă din liceu și facultate, care locuiește la Tel Aviv de mai bine de 30 de ani. Mi-a subliniat faptul că din relatarile turiștilor israelieni care se aflau pe aeroportul Zaventem reiese faptul că autoritățile n-au știut ce să facă în cazul unui atentat terorist de proporții și că haosul care a urmat a fost provocat de panica și lipsa unei strategii pentru situații de criză. Aceasta relatare mi-a adus aminte faptul că, pentru a lucra în Afganistan, am fost nevoită să fac două pregătiri (trainings) axate pe securitate în zone de conflict. Pregătirea a fost urmată de examene pe care trebuia să le trec dacă vroiam să lucrez în Afganistan. Ajunsă la Kabul, am urmat alt curs intensiv numit SSAFE, pregătire pentru situații de criză. Cursul a durat șapte zile, timp în care am învățat cum să dau prim ajutor răniților grav, să supraviețuiesc unui atac terorist,  să recunosc tipurile de incendii și să le sting cu mijloace la îndemână, cum să mă comport în timpul unui kidnapping, etc. Motivul pentru care am dat aceste detalii este foarte clar, situația actuală cere ca România să pregatească  autoritățile și populația civilă pentru situații de criză. Faptul că știu ce să fac în caz de atac terorist m-a făcut să nu intru în panică ieri la Bruxelles. Nici nu vă dați seama ce mult înseamnă o pregătire adecvata pentru situații de criză.

Lucia Kabul 1 dec2013

Punctez câteva elemente pe care le consider absolut necesare:

 1. Autoritățile trebuie să pregătească planuri cuprinzând măsurile detaliate care trebuie luate în cazul unui atentat terorist multiplu în locuri închise dens populate: aeropoarte, gări, malluri, teatre, săli de spectacole și cinematografe, etc. etc. Același lucru este valabil pentru cutremure, incendii, inundații și alte cazuri de forță majoră. Este vital ca poliția și jandarmeria,unitățile anti-tero, pompierii,  medicii de salvare și toți cei implicați imediat în salvarea victimelor să știe exact ce să facă minut după minut. De aceea planurile detaliate pentru fiecare tip de criză și multiple simulări sunt absolut necesare.
  1. Directorii/managerii locurilor publice menționate mai sus, și nu numai, trebuie să primească training adecvat cu privire la dirijarea unei situații de criză. Acest training ar trebui să devină obligatoriu pentru toți cei care conduc instituții publice și private. Fiecare instituție trebuie să aibă planuri detaliate de acțiune în caz de atac terorist, cutremure, incendii, inundații, calamități.
  2. Populația civilă trebuie pregătită să facă față unor situații de criză. Oamenii trebuie să știe ce să facă în caz de atac terorist cu arme de foc, explozii de bombe, cutremur, incendiu major, inundații. etc. Asta nu înseamnă a induce un sentiment de panică ci de a da oamenilor siguranța că știu ce sa facă într-un moment de criză. Lucruri simple pot salva viața. Un exemplu: cutremurul din 4 martie 1977 m-a găsit în strada pe mine și pe sora mea. În timp ce mulți
   1. s-au adăpostit sub clădiri și au murit ca urmare a cărămizilor și bucăților de tencuială căzute, eu am fugit în mijlocul străzii, în spațiu liber, trăgând-o după mine și pe sora mea. Amândouă suntem în viață pentru că am știut unde să ne plasăm în timpul cutremurului.
   2. Statul român trebuie să colaboreze cu ONU și Israel, care au o mare experiență în prevenirea și gestionarea situațiilor de criză majoră, inclusiv atacuri teroriste . Trebuie să învățăm de la experți cum să gestionăm crizele majore, de orice natură ar fi.

   În lumina celor de mai sus, am rugămintea ca toți factorii de decizie din România să ia în considerare propunerile de la punctele 1 la 4.

   Mai este încă ceva. Între ianuarie 1990 și decembrie 1991 am fost redactor principal al secției de politică externă a ziarului “Dreptatea” al PNȚCD. Am scris mai mult de 200 de articole în care analizam evenimente internaționale. Experiența mea de analist politic îmi spune ca statul Daesh se află într-o situație de mare criză. Un stat în care omul nu are nicio valoare și care e într-o situație disperată recurge la măsuri disperate. Situația de amenințare va continua iar noi trebuie să fim pregătiți să trăim într-o lume mai puțin sigură, cel puțin pentru o vreme.

   Romanii spuneau: Si vis pacem para bellum – „dacă vrei pace pregătește-te de război”- Daesh a declarat deja război Europei. Indiferent ce se decide la nivel de UE, România trebuie să pună la punct strategia, legislația si procedurile de gestionare al actelor teroriste. Rog factorii de conducere ai statului român să ia în considerație propunerile mele și să acționeze în consecință.

   Cu deosebită stimă,

   Lucia Stefan

   NB: Opiniile  exprimate mai sus sunt strict personale și nu angajează cu nimic clienții mei din trecut sau prezent. Imaginea mă reprezintă în timpul trainingului SSAFE (Safe and Secure Approaches in Field Environment), Kabul 2013

   © Lucia Ștefan

   All rights reserved

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește doamnei Lucia Ștefan pentru disponibilitatea și acceptul de a prelua această impresionantă Scrisoare deschisă adresată autorităților române!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo