Criteriul National

Renașterea Constanței: langa o RUINĂ, punem o RUGINĂTURĂ!

Renașterea Constanței: langa o RUINĂ, punem o RUGINĂTURĂ!
martie 24
08:57 2017

HHH

De puțin timp au apărut în spațiul media câteva imagini cu proiecte și idei ale unui artist constănțean care a locuit la Paris.Imediat s-au grăbit unii ziariști să înghită repede… găluștile de vanilie pariziană, fără să citească conținutul de E-uri și calorii de pe ambalaj.

Lucrarea „genială” apreciată și prezentată  de unii deontologi ilustrează o asociere cel puțin bizară, dar pentru consumatorii de E-uri, poate părea chiar avandagrdistă. Cazinoul constănțean este „asaltat” de un mastodont metalic, în care ar fi amenajat (cică!) un muzeu de artă, pentru că în altă parte nu poate sta.

Departamentul nostru vă prezintă la modul serios (în premieră) contra-argumentele, ca de exemplu:

1) Vecinătatea monumentelor de categorie A se supune unor reguli foarte stricte de urbanism și orice prezență volumetrică arhitecturală are nevoie de girul mai multor comisii de specialitare și dezbateri publice;

2) Proiectul dorește, prin prezentarea artistului să se raporteze la succesul Guggenheim din Bilbao, realizat însă de un arhitect de succes la nivel internațional (Frank Gehry).Un muzeu care în sine este o superbă opera de artă, e dificil spre improbabil în a se asocia  cu un monument istoric;

3) Orașul Constanţa este dominat de bălării, este insalubru dintr-un capăt în altul, iar astfel de propuneri fanteziste bulversează și mai mult poate pe cei care au de stabilit o strategie de administrare și dezvoltare a orașului, adică pe talentații edili care oricum știu că au obiceiul de a-și încheia nasturii de la gât cu gaicile de la manșete.

4) Orașul are într-adevăr nevoie de muzee noi, atât pentru colecțiile clasice, cât și pentru cele contemporane, dar proiectele lor vor fi dezbătute în medii academice,de specialitate.

Același artist, înainte de a prezenta imaginea de mai sus, ne arăta pe data de 22.03.2017 la Casa de Cultura o altă lucrare de referință a dânsului- o conserva galbenă pe care scria in română „CĂCAT DE ARTIST +20%” preluând creația unui alt „geniu” la care cu generoziltate adaugă 20%.

Asocieri și conexiuni poate faceți dumnevoastră :-)

Sursa foto : https:// google.com

Departamentul Pamflet Criteriul

download

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Pamflet Criteriul

Pamflet Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo