Criteriul National

Renașterea Constanței: langa o RUINĂ, punem o RUGINĂTURĂ!

Renașterea Constanței: langa o RUINĂ, punem o RUGINĂTURĂ!
martie 24
08:57 2017

HHH

De puțin timp au apărut în spațiul media câteva imagini cu proiecte și idei ale unui artist constănțean care a locuit la Paris.Imediat s-au grăbit unii ziariști să înghită repede… găluștile de vanilie pariziană, fără să citească conținutul de E-uri și calorii de pe ambalaj.

Lucrarea „genială” apreciată și prezentată  de unii deontologi ilustrează o asociere cel puțin bizară, dar pentru consumatorii de E-uri, poate părea chiar avandagrdistă. Cazinoul constănțean este „asaltat” de un mastodont metalic, în care ar fi amenajat (cică!) un muzeu de artă, pentru că în altă parte nu poate sta.

Departamentul nostru vă prezintă la modul serios (în premieră) contra-argumentele, ca de exemplu:

1) Vecinătatea monumentelor de categorie A se supune unor reguli foarte stricte de urbanism și orice prezență volumetrică arhitecturală are nevoie de girul mai multor comisii de specialitare și dezbateri publice;

2) Proiectul dorește, prin prezentarea artistului să se raporteze la succesul Guggenheim din Bilbao, realizat însă de un arhitect de succes la nivel internațional (Frank Gehry).Un muzeu care în sine este o superbă opera de artă, e dificil spre improbabil în a se asocia  cu un monument istoric;

3) Orașul Constanţa este dominat de bălării, este insalubru dintr-un capăt în altul, iar astfel de propuneri fanteziste bulversează și mai mult poate pe cei care au de stabilit o strategie de administrare și dezvoltare a orașului, adică pe talentații edili care oricum știu că au obiceiul de a-și încheia nasturii de la gât cu gaicile de la manșete.

4) Orașul are într-adevăr nevoie de muzee noi, atât pentru colecțiile clasice, cât și pentru cele contemporane, dar proiectele lor vor fi dezbătute în medii academice,de specialitate.

Același artist, înainte de a prezenta imaginea de mai sus, ne arăta pe data de 22.03.2017 la Casa de Cultura o altă lucrare de referință a dânsului- o conserva galbenă pe care scria in română „CĂCAT DE ARTIST +20%” preluând creația unui alt „geniu” la care cu generoziltate adaugă 20%.

Asocieri și conexiuni poate faceți dumnevoastră :-)

Sursa foto : https:// google.com

Departamentul Pamflet Criteriul

download

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

clinica implant dentar timisoara