Criteriul National

RENASTEREA GRECIEI E CONDITIONATA SAU NU ? Contra-editorial

iulie 25
19:31 2015

 

Motto -Renaşterea creează condiţiile esenţiale ale culturii moderne prin proclamarea independenţei spirituale şi îndemnarea la cugetare. Andrei Oţetea

 ATENTIE!!!

ACEST DOCUMENT SE ADRESEAZA EXCLUSIV TUTUROR CELOR CE POT GANDI RATIONAL SI POT FACE CONEXIUNI! TONUL SI SPIRITUL ACESTUI DOCUMENT SE DORESTE A FI UNUL NEUTRU, DEGAJAT SI QUASI-ANALITIC!

 

In preambul, va rog sa va amintiti-va de faptul ca am tot scris despre aceasta problema reala in care se confrunta Grecia intr-un lung sir de contra-editoriale in care am tot aratat atat fetele vizibile cat si cele…mai putin apreciate de catre actorii acestei tragedii perfect regizate de catre unii lideri cunoscuti si…mai putin cunoscuti!

Mai mult ca sigur ca in acest moment Grecia a incheiat un capitol din kistora sa post-moderna,d eosebit de tulburata! Insa, de acum incolo va intra intr-o noua etapa,poate chiar ceva mai periculoasa in care tensiunile si negocierile cu creditorii internationali s-ar putea solda cu un nou val de nemultumiri, controverse si posibile violente! Nu vreau sa par exagerat, insa, in aceste conditii, drumul catre recuperarea economica pare a fi unul destul de sinuos si chiar lung.

 Asa precum stiti, negocierile au durat din februarie pana in iulie si au avut ca tema terminarea celui de-al doilea pachet de salvare, astfel ca discutiile pentru cel de-al treilea program de asistenta financiara incep de-abia acum.

grexit1-400x250
Se porneste fix de la ideea ca cele doua parti vor ajunge la o concluzie. In acest caz particular, se naste o intrebare cat se poate de pertinenta: oare cu cat de multa austeritate va fi de acord Grecia?

Bineinteles ca tinand cont de aceste motive invocate , cu toate ca ar fi fost demn de a lua in seama, nu prea exista detalii suficiente. Dar cu siguranta creditorii vor cere Atenei sa atinga o anumita tinta de excedent bugetar, adica vor obliga statul elen sa adune mai multi bani decat poate cheltui. Iar acest lucru se traduce, in linii mari cu acuta nevoie de impunere a unor noi reforme, de care populatia saracita si dezamagita nu prea le va agrea! 

Fantasy Criteriul National

Anul 2015 a inceput cu stangul pentru statul grec, iar economia a suferit si mai mult dupa inchiderea bancilor timp de cateva zile, in iulie, masura venita odata cu impunerea controlului asupra capitalului. Iar, cu o economie aflata in picaj, singura modalitate pentru a ramane pe un anume semn de ..” plus” ar fi  tocmai implementarea  masurilor de austeritate.

Iar la acest capitol,grecii au „reusit” performanta de a gusta din plin …Finantele tarii au suferit ajustari importante. Pentru a intelege amploarea schimbarilor, trebuie sa va amintesc faptul ca tara a pornit de la un deficit de 18,6% din produsul intern brut in 2009 si a ajuns la un surplus de 2,2% in 2013.

Mai mult, programul de asistenta financiara va fi monitorizat indeaproape si ar putea duce la noi episoade in care cele doua parti isi vor scoate inevitabil…coltii si isi vor „etala” pana si ghearele!

caricatura UE vs Grecia

Iar daca tinem cont de ce s-a intamplat in trecut, e posibil ca Atena sa ceara niste amanari ale unor plati, din cauza faptului ca nu a implementat reformele la timp.

Demn de a urmari in continuare sunt acele state din Euro Zone ce au imprumutat sistematic statul elen! Va dati seama cum acestea sasteapta ca Atena sa se angajeze la reforme care sa acopere, printre altele, domenii precum privatizari in industrie, contractele colective de munca si asa-numitele profesii „inchise” (ce permit doar angajarea specialistilor, nu si a amatorilor sau celor sub-calificati).

Un alt aspect vizibil nefavorabil il constituie aceasta sistematica  slabire a economiei, care a fost din nou atent planificata de catre o Elita Mondiala si care va arunca tara in recesiune incepand cu acest an. Si, atentie…Termenul de a iesi din aceasta stare de fapt inca nu poate fi pronosticat deoarece cresterea imprumuturilor externe si un avans slab al produsului intern brut se vor traduce intr-o explozie a datoriei, care va cantari tot mai greu pe umerii statului.

 Mai mult ca sigur ca Grecia va avea nevoie de o perioada de crestere economica sanatoasa. Iar acest lucru va conduce la reducerea intru catva a datoriei, dar si a unei colectari mai mari la buget…

Insa, nota de plata este (si in acest caz) asigurata de catre populatie...

Insa, pana la urmatorul termen limita  atentia este cat se poate de concentrata pe ce va cuprinde al treilea program de finantare, dar si pe termenul de plata al unei datorii catre Banca Centrala Europeana. Si aceasta data e destul de aproape- 20 august.

Mai mult ca sigur ca tensiunile pot escalada  din nou, mai ales daca negocierile nu se vor termina pana atunci, deoarece  Grecia are nevoie de bani pentru a-si achita obligatiile. Si, tineti cont de aspectul referitor la faptul ca nu are de unde sa-i ia decat… de la creditorii internationali (camatarii avizati si extrem de utili Noii Ordini Mondiale).

Concluzia este una fara echivoc!

Am trait si am observat atatea crize, insa aceasta mi se pare a fi una foarte bine coordonata de catre pionii, de catre „nebunii” acestei lumi si de altfel monitorizata la nivel supra-statal de catre forte mai mult sau mai putin…prietenoase.

Din respect si consideratie fata de Dumneavoastra, cititorii acestui ziar va pot spune ca istoria se repeta sub alte fatete,deoarece , fara sa fiu un analist sau vreun istoric pot spune si totodata profeti faptul ca in curand vom auzi din nou cuvantul Grexit.

grexit-comic

Si, atunci sa v-aduceti aminte de acest contra-editorial in care am incercat sa explic, in cuvinte alese si potrivite un anume posibil scenariu, pornind de al datele actuale ale acestei probleme!

Cu acea speranta ca v-am trezit interesul, va multumesc pentru lectura,nu inainte de a preciza ca acest contra-editorial se doreste a fi citit in mai multe feluri, in mai multe “chei” deoarece pana la final semnificatia si maniera la care am recurs se vrea a fi una constructiva!

Si chiar m-as declara satisfacut si v-as multumi inca o data pentru acest efort!

Surse foto : www.dw.com,adevarul.ropiatza.infowww.markus-bussmann.com

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro