Criteriul National

Republica Moldova va avea un al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui, pe data de 13 noiembrie

Republica Moldova va avea un al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui, pe data de 13 noiembrie
octombrie 31
21:03 2016

Candidatul pro-rus la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova- Igor Dodon- nu a reuşit să câştige alegerile prezidenţiale din primul tur, deşi a fost extrem de aproape de victorie. În turul doi, se va lupta cu reprezentanta proeuropeană -doamna  Maia Sandu.
alegeri_moldova_72529700

La alegerile de duminică au participat la vot 1.400.454 de moldoveni, adică 48,90% din numărul total al alegătorilor cu drept de vot înscrişi pe listele de votare.  După procesarea a 99,42% din procesele verbale, Igor Dodon a obţinut 48,23%, iar Maia Sandu 38,42%.

Bucuria lui Dodon c-ar fi preşedinte a durat numai 90 de minute  

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început să furnizeze primele rezultate preliminare duminică seară, imediat după închiderea urnelor. Socialistul Igor Dodon a pornit de la un scor bun, de peste 55%, care i-ar fi adus victoria din primul tur. Mai exact, la ora 22.00, când s-au anunţat primele rezultate parţiale, după numărarea a 30,66% din voturi, Dodon avea 55,47%, iar Sandu – 30,29%. Situaţia s-a schimbat în orele care au urmat, odată cu procesarea voturilor, astfel că, dacă la 23.30 (cu 86,35% din voturi numărate), Dodon era încă preşedinte, cu 50,01%, câteva minute mai târziu el intra sub prag: la 23.45 (90,63% din voturi numărate), socialistul coborâse la 49,79%.  Avantajul pe care îl deţinea Dodon s-a diminuat considerabil la final, după centralizarea voturilor din SUA şi Canada, unde s-au închis ultimele urne de votare.
alegeri-moldova

Absenteism al tinerilor

 

Conform datelor oferite de centralizarea pe baza unor sondaje paralele, femeile au fost mai active în ziua alegerilor.Astfel, la urne s-au prezentat nu mai puţin de 760.729 (52,97%), în timp ce procentul bărbaţilor care au votat a fost mai scăzut (675.511, adică 47,03%). S-a remarcat, totodată, un număr scăzut al votanţilor tineri. Doar 10,11% din totalul celor care au votat a fost procentul reprezentat de tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. La polul opus, cele mai active au fost persoanele cu vârste cuprinse între 41 şi 70 de ani (54,95%).

Graficul pe zone geografice 

moldova-elections

În ceea ce priveşte preferinţele alegătorilor în funcţie de zonele ţării, socialistul Dodon a fost preferat de moldovenii din raioanele din sudul şi din nordul ţării, în timp ce Maia Sandu a ieşit învingătoare în zona centrală a Republicii Moldova (foto dreapta).   Al doilea tur de scrutin va avea loc în Moldova peste două săptămâni. Va fi declarat ales candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi. Alegerile vor fi declarate valabile în momentul în care unul dintre candidaţi va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Reactii ale lui Igor Dodon 

Candidatul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat extrem de optimist. „Cetăţenii sunt împotriva celor care s-au aflat la guvernare în ultimii şapte ani. Sunt sigur că următorul preşedinte va fi de stânga. Guvernarea nu a putut să obţină un scor mai bun pentru candidata sa, a oligarhilor, decât 38%, nici măcar utilizând media lui Plahotniuc“, a declarat Dodon. În opinia sa, ar fi câştigat alegerile încă din primul tur dacă stânga nu ar fi fost divizată, motiv pentru care a lansat, ieri, un apel şi către susţinătorii lui Renato Usatîi şi ai Partidului Nostru, pentru a se mobiliza în turul doi.   Pe de altă parte, Maia Sandu a declarat că rezultatul alegerilor din 30 octombrie indică faptul că populaţia nu mai are încredere în guvernare şi se cere o schimbare: „Voturile oamenilor au arătat că guvernarea este total nelegitimă şi nu reprezintă pe nimeni. Mai avem un pas, dragi cetăteni, acum am mare nevoie de sprijinul dumneavoastră, al tuturor“.

Concluzii si clasament

Candidatul prorus Igor Dodon se clasează pe primul loc în urma scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 48,71% din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 37,94%, potrivit rezultatelor anunţate luni la ora 1.43, după numărarea a 98,32% din voturi, de Comisia electorală.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), avusese 52,56% după numărarea a 60% din voturi.

Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru, PN, centru-stânga, proeuropean) este pe locul al treilea, cu 6,03% din voturi.

 

Sursa foto : Dcnews.ro

Sinteza a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo