Criteriul National

Reputatul dirijor Kurt Masur a trecut la cele eterne!

decembrie 20
13:32 2015

 

Născut în 1927 în Silezia Inferioară din Germania (în prezent parte a Poloniei), domnia sa a urmat studii în domeniul muzical la Leipzig.Kurt Masur şi-a început cariera ca dirijor la Filarmonica din Dresda, unde a lucrat între 1955 şi 1958. Totodată, în perioada 1967-1972, acesta a ocupat şi funcţia de director muzical al Filarmonicii din Dresda. În perioada 1970 – 1996, a condus Orchestra Gewandhaus din Leipzig, iar din 1991 a devenit directorul muzical al Filarmonicii din New York, funcţie pe care a ocupat-o până în 2002.

Kurt Masur

Între 2000 şi 2007 a fost şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra, iar din 2002 până în 2008 a fost director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei.În aprilie 2012, Kurt Masur a căzut pe scenă în timp ce dirija Orchestra Naţională a Franţei, la Paris, şi a fost transportat de urgenţă la spital. În acelaşi an, după ce şi-a anulat câteva concerte programate, Kurt Masur a dezvăluit pe site-ul său că a fost diagnosticat cu maladia Parkinson.

Pe lângă cariera sa artistică, Kurt Masur a avut şi o importantă implicare socială. A militat pentru libertate şi democraţie în anul 1989 în Republica Democrată Germană.

De asemenea, după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, Filarmonica din New York, sub bagheta lui Kurt Masur, a susţinut un concert emoţionant în care a fost interpretată lucrarea ” Recviemul german”, de Johannes Brahms, iar artiştii Orchestrei au prezentat concerte gratuite în jurul zonei „Ground Zero” .

În urma lui Kurt Masur au rămas cea de-a treia sa soţie, Tomoko, o soprană din Japonia, şi cinci copii.

Kurt Masur a decedat sâmbătă, în oraşul Greenwich, din statul american Connecticut, în urma complicaţiilor apărute ca urmare a faptului că suferea de sindromul Parkinson.

Anunţul privind decesul acestuia a fost făcut de Matthew VanBesien, preşedintele Filarmonicii din New York, orchestră pe care Kurt Masur a condus-o între anii 1991 şi 2002, contribuind foarte mult la revigorarea sa pe scena artistică internaţională, conform site-ului bbc.com.

Kurt Masur a figurat şi printre numele de referinţă ale Festivalului „George Enescu” din România, a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori la nivel internaţional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa foto :http://www.hollywoodreporter.com/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo