Criteriul National

Restaurante 2022: Digitalizare cu forța în Covid, avantaje competitive post-Covid?

Restaurante 2022: Digitalizare cu forța în Covid, avantaje competitive post-Covid?
ianuarie 14
14:26 2022

Anul 2022, prin aprilie-mai, ar urma să marcheze – dacă previziunile recente se vor adeveri – sfârşitul pandemiei. Sau, mai degrabă, începutul sfârşitului pandemiei, pentru că nu se aşteaptă nimeni ca actuală criză globală să înceteze în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră în întreaga lume. În acest context, punând totuși binele în față, ne-am întrebat cum ar arată restaurantele lui 2022: digitalizate fortat in 2020, supuse unei volatilitati greu de manageriat în 2021 – oare pot transforma acest aspect într-un avantaj competitiv? Am vorbit cu arhitecții Radu Călin și Sebastian Mîndroiu, fondatorii studioului de arhitectură PickTwo, specializat în servicii amenajări interioare pentru sectorul HoReCa, pentru a afla opinia lor despre schimbările din ultima perioadă. Rezumăm, în rândurile de mai jos, ideile pe care aceștia ni le-am împărtășit.

“Pe măsură ce lumea revine la normal, probabil că vom evalua dacă o parte dintre soluțiile adoptate pentru a supraviețui în timpul pandemiei, vor rămâne sau nu. În opinia mea, orice instrument online care a ajutat un brand să supraviețuiască, merită menținut. Sigur, se poate reveni la meniurile printate, dar acest lucru ar însemna să renunțe la date importante despre consumator precum profil, adrese de e-mail sau numărul de telefon. În plus, dacă unele restaurante au dezvoltat zona de take-away foarte mult, această neexistand înainte, dacă e profitabilă, probabil că nu vor renunța la aceasta.” - Radu Calin, arhitect & co-fondator PickTwo

“Este evident că digitalizarea prin care au trecut restaurantele nu va dispărea. Pandemia a accelerat un trend deja existent. Clienții veniți din rețelele sociale nu merg nicăieri. Lista de e-mailuri nu se micșorează. Notificările push vor fi poate ingredientul secret al unei strategii de marketing reușite. De aceea, pe măsură ce reintrăm într-un normal redefinit, este de bun-augur pentru un proprietar de restaurant să ia în considerare acest aspect care îi poate aduce o creștere semnificativă; aspect care poate fi oglindit și de către designul interior și de amenajarea în sine.” – Sebastian Mîndroiu, arhitect & co-fondator PickTwo

Așadar, pentru cei proiectează într-o economie post-pandemică, arhitecții de la PickTwo au lăsat câteva sugestii cu privire la includerea aspectului digital în design:

  • nu ignorați prezența comunicării digitale. Încercați să veniți cu idei “social” și să le integrați în design, în așa fel încât prin acestea să oferiți oportunități de a folosi canalele sociale atât pentru a comanda, cât și pentru a face rezervări;
  • importanța acordată fidelizării se poate reflecta în design – încercați să transpuneți vizual sistemul de reward pentru cei care au comandat online de la acel restaurant în pandemie. Este importantă recunoașterea, iar acest lucru se poate face prin oferirea unui discount pentru prezența fizică în restaurant: “Conceptul în sine de a recompensa pe cei care au fost alături de restaurant în această perioada tulbure se va reflecta mult mai mult decât ne așteptăm în zona de design și, probabil, vor apărea o multitudine de idei amenajare restaurant care să susțină această direcție.” – Radu Călin, fondator PickTwo Studio
  • verificați dacă există deja instrumente digitale pentru sarcini cu valoare redusă și pe care restaurantul a început să le folosească. De ce e important acest aspect? Într-o economie post-pandemică, este posibil că restaurant să fi identificat deja un flux / instrumente care să dea posibilitatea personalului să se concentreze mult mai mult pe zona de ospitalitate. “Acest lucru este important pentru arhitect pentru că înseamnă că fluxurile tradiționale se redefinesc, așadar, și designul va fi diferit.” – Sebastian Mindroiu, fondator PickTwo Studio

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul