Criteriul National

Retrospectiva săptămânii NATO – Rusia 13.05 – 20.05.2016

Retrospectiva săptămânii NATO – Rusia 13.05 – 20.05.2016
mai 22
10:34 2016

        Retrospectiva săptămânii  NATO – Rusia 13.05 – 20.05 / 2016

retrospectiva

 

 

Până acum mai câteva zile se vehiculau în mai toată presa românească fel de fel de informații venite de la Moscova, cu caracter distructiv la adresa României. Noi le-am comentat diferit față de toți ceilalți colegi de-ai noștri de presă, pentru că, prin stilul nostru specific nu am dat curs “atacului mediatic al Rusiei” ci chiar am combătut acest curent, atât în presa „on-line ” cât și pe principalele rețele de socializare. Observând faptul că populația română era ținta diversiunilor mediatice coordinate direct sau indirect de la Kremlin, am considerat că trebuie să ne exprimăm punctul de vedere și în același timp, fără să ne aducem laude singuri sau să exagerăm, demersul nostru a fost unul pedagogic, deoarece am dorit să etalăm un mesaj cu caracter instructiv , ce cu siguranță ajută din mers pe tinerii jurnaliști pentru a contracara și bloca efectul dorit de către forțele ostile României.

Atunci când a trebuit, ne-am permis să venim cu propuneri și idei pentru acei politicieni cu care ținem o strânsă legătură. Recunoaștem că ceea ce facem este rezultatul unui imens brainstorming a mii de oameni care își spun părerea despre diversele evenimente déjà expuse. Datorită lor cât și a celor care se implică direct, fiind în strânsă colaborare cu redacția ziarului Criteriul Național, reușim și demonstrăm că venim în sprijinul românilor cu soluții geniale la probleme aparent “complicate”.

a

De asemenea,vrem să vă mai împărtășim faptul că parerile dumneavoastră, ca și colaboratori, fini cititori sunt atent studiate și credem de cuviință că unii tineri au chiar spirit de geniu în situațiile impuse ce survin din pozitia geostrategică a României. Mulțumim deopotrivă și „SFATULUI BĂTRÂNILOR” de care ținem cont și de la care învățăm și ne inspirăm în fiecare joi seară, în cadrul întâlnirilor denumite să zicem așa “povești la gura sobei”. Am denumit astfel acest obicei, pentru că la începuturi, încă din sezonul hibernal, lecțiile de istorie nescrisă erau ținute de veterani de război chiar la gura sobei. V-am destăinuit din puținele noastre momente de inspirație si consfătuire așa cum erau în datina veche strămoșească.

2

Ei bine, acum că ne-am destins putin frunțile încruntate de o săptămână plină de declarații politice de răsunet internațional, care mai toate s-au perindat în jurul numelui țării noastre, vă vom face o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente ce s-au petrecut pâna la data editării acestui material.

Vom începe cu o declarație apocaliptică făcută de diverse personaje din slujba Moscovei cu privire la o eventuală explozie atomică în Marea Neagră, care posedă și țintește ca scop distrugerea țărmului vestic, adică a României și Bulgariei, state membre NATO. Ideea a fost bineînțeles dezbătută pe toate părțile de către unii mai inteligenți decât noi, dar care nu au făcut altceva decât să transmită mai departe “informația” care să păcalească o parte din populația României.

Astfel, noi am observat că cel mai bine este să nu dai curs acestor zvonuri apocaliptice, ba chiar mai mult este indicat să le dezamorsezi. Așa că, dragi cititori, vrem să vă punem la lucru imaginația și memoria dumneavoastră, pentru a vă aduce aminte de un moment în care poate că vă aflați pe marginea unei ape în care ați aruncat o piatră. Mulți dintre noi am facut acest lucru în copilărie și am observat că piatra s-a scufundat repede, iar in locul ei au apărut mici ondulații ale apei, care se depărtau egal și concentric către exteriorul locului de unde a căzut piatra în apă. 

received_10154152298067463

Vrem să vă spunem – fără să bravăm- că acele mici valuri se numesc în fizică, oscilații amortizate, care se caracterizează prin lungime de undă, frecvență, perioadă, elongație și amplitudine. NU vom intra să vă ținem vreo lecție de fizică, însă exact pe acest principiu funcționează și o explozie (fie ea și nucleară) în Marea Neagră!

Vă amintim de acst aspect,pentru că vecinii noștrii care au acupat Crimeea ne-au amenințat cu un ȚUNAMI creat cu ajutorul unei explozii nucleare în mare. De la declarația halucinantă și rău-voitoare, dorim să vă demonstrăm  că acest scenariu nu este realizabil și vă vom argumenta și de ce. Nu pentru ca vor muri toate viețuitoarele din mare, ci pentru simplul fapt ca valurile imense pe care le va crea explozia se vor deplasa uniform în toate direcțiile! Inclusiv către țărmul rusesc!

Așa că, din această cauză ei nu vor face asemenea , pentru că vor avea și ei de suferit…nu numai noi. Apoi am adăuga că în jurul bazinului Mării Negre sunt mai multe state, nu numai România. Mai găsiți pe harta și Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina.

10

Apoi, dacă ținem cont de faptul că Turcia si Bulgaria sunt membre NATO, din acest punct de vedere rușii nu vor face această greșeală,  pentru că știu exact că un atac asupra unuia dintre statele menționate  este considerat un atac asupra tuturor. Intră în vigoare articolul 4 al Alianței, iar NATO deține și ea arme nucleare, pe care nici măcar nu profită de situația impusă pentru a răspunde pe măsură. Acest comportament este demn și tipic de oameni civilizați, maturi emoțional și psihic, din punctul de vedere al faptului că NATO nu a amenințat pe nimeni cu arme de distrugere în masă.

 

Situatia din UCRAINA nu s-a îmbunătățit, iar aparatul politic al Rusiei nici măcar nu da semne ca ar dori să întreprindă ceva în direcția reabilitării pe plan euro-atlantic și / sau să înceapă cumva procesul de reconstrucție al încrederii reciproce.

Nu vrem să aruncăm cu noroi în Luminățiile Kremlinului, însă dacă pentru ei înseamnă doar un joc cu creionul pe harta unui stat independent și suveran, de sorginte europeană, pentru noi euro-atlanții și în mod special pentru noi ROMÂNII lucrurile nu stau așa…

Personal, înclinăm a crede că totuși s-a facut un pas important în relația NATO-Rusia, pe care l-am observat și pe care îl facem public cu această ocazie, ca și dumneavoastră (cititorii și factorii de decizie politică, strategi militari sau simpli cetățeni) să fiți informați.

8

Vrem să subliniem faptul că în ultimile 48 de ore, Rusia nu a mai făcut nicio amenințare apocaliptică, fapt ce ne face să opinăm și să credem că sesizările noastre, probabil ca i-au trezit un pic la lumină. Sperăm să fie de bun augur și să fie începutul unei noi apropieri între cele două civilizații. Nu știm daca acesta este adevarul complet! Cu siguranță că atitudinea lor schimbată este o rezultantă a mai multor forțe sau evenimente pe care probabil că noi nici nu le cunoaștem, însă încercăm jurnalistic să le intuim.

De aceea, în spiritul celor scrise de acum înainte nu vom mai numi de unde am auzit sau am făcut rost de anumite informații, asemeni celorlalți colegi de presă, pentru că oricum lumea citește presa în România și are capacitatea de a selecta, de a identifica unde ce și cum… Modul nostru original se bazează pe o documentare amănunțită în presa mondială, pe care o prezentăm tuturor, într-un mod plăcut și simplu de înțeles.

5

Cu puțin timp în urmă, s-a făcut public într-un cotidian de presă moscovit, faptul că se va organiza o Gardă Națională, formată din tineri bine aleși, pe care o vor plăti bine și o vor echipa cu uniforme frumoase. Unii din tabăra nou apărută în Rusia și care s-a autointitulat FRONTUL Salvării Naționale au lansat zvonul că lui Vladimir Putin ți camarilei sale politice i-ar cam fi frică de furia și foametea poporului, care se accentueza pe zi ce trece, în ciuda faptului ca președintele Rusiei se mai bucură de o simpatie populară, destul de ridicată. După unele surse și din calculele noastre, aceste simpatii s-ar situa undeva la un procent de  45-48% din opțiunile populației! Așa că noi,ca jurnaliști înțelegem că acolo sus, în eșichierul politic rusesc a început neliniștea, frica de eșec și poate că ar fi vorba chiar de un început al sfărșitului a “Dinastiei Putin”.

4

Pe acest fond creat psihologic cauzat în special de neplăcutele și neprietenoasele declarații venite  din partea Rusiei, la adresa UE, NATO, SUA, României, coroborate cu acțiunile militare nejustificate la adresa noastra a tuturor din UE si NATO, s-a luat decizia de a se întîlni la Bruxelles, în acest weekend, chiar la sediul NATO,cu toți Miniștrii de Externe, pentru a se lua o decizie rapidă și automat pentru întărirea securizării graniței de est a NATO.

Iar asta, cu chiar 50 de zile înaintea Summitului NATO de la Varșovia. Vă dați și dumneavoastră seama cât de gravă este situația în acest moment. Sperăm că,în curând lucrurile îți vor reveni la normal și că RUSIA își va reevalua atitudinea și implicit comportamentul.  În ciuda tuturor ispitelor dezbinatoare din partea Rusiei, țările membre NATO și UE au dat dovada de unitate și solidaritate cu UCRAINA și doresc să aducă aminte Rusiei că trebuie sa respecte Tratatul Internațional de la Minsk. Prezența lor militară în Crimeea nu este justificată și ca atare trebuie să elibereze zona imediat și necondiționat!

6

Tot in acest weekend, NATO a testat capacitatea de comandă și control al Comandamentului Multinațional din România și Polonia, iar Comandantul NATO de la Napoli, amiralul american Mark Ferguson s-a arătat chiar foarte mulțumit.

Tot la Bruxelles s-a dat acceptul de aderare pentru cel de-al 29-lea membru-Muntenegru (stat din sudul Europei), al cărui premier Milo Djukanovic a declarat că este mândru și că se împlinesc 10 ani de când țara sa a obținut independența.

În acest timp trebuie să menționăm că și un înalt oficial al NATO a precizat la Bruxelles că NATO trebuie să fie atentă la mișcările unei Rusii tot mai agresive în regiune și că este neapărat necesara și întărirea securității Republicii Moldova, a Georgiei și nu în ultimul rând a Ucrainei. Astfel României, Turciei și Bulgariei le revine misiunea de a spori (alături de SUA) și intensifica prezența NATO în Marea Neagră.

Șeful NATO domnul Jens Stoltenberg a mai precizat că în relația cu Rusia, NATO trebuie să se adapteze “cu scopul de a găsi echilibrul între apărare și dialog”.

9

În acest răstimp este bine de știut și faptul că subsecretarul de stat american a întreprins o vizită de stat la Moscova, unde s-a întâlnit cu Serghei Riabkov, dupa care s-a deplasat și domnia sa la Bruxelles pentru alte misiuni diplomatice.

Tot în această săptămână, domnul Bill Clinton a precizat că Ungaria “s-a trezit acuma că democrația nu este chiat atât de simplă și că ar prefera un lider de tipul lui Vladimir Putin”. Bineînțeles ca Budapesta a răspuns imediat prin intermediul ministrului său de externe, domnul Peter Szijardo,cu acea  mândrie maghiară a replicat că dacă nu este pe placul domnului Clinton, nu trebuie să fie jignit într-o asemenea manieră.

În altă ordine de idei, domnul premier Dacian Cioloș a avut o întâlnire cu oficialul american cu care s-a stabilit și semnat o nouă cooperare economică și militară între SUA și România, pentru ca investitorii americani să poată dezvolta în România afaceri care să genereze prosperitate prin mii de noi locuri de muncă.

3

 

Apoi mai trebuie amintit, tot în acest context retrospectiv, că directorul responsabil de avionul F-16 din cadrul companiei Lockheed –Martin a susținut că România are potențial de a mai achiziționa încă 24 sau chiar 36 de aparate de vânătoare multi-roll de tip F-16. Ba chiar ca ar fi posibil să ne orientăm pe noul F16 V, care prezintă în dotarea sa, echipamente de ultimă generație, întâlnite doar pe F35.  Din cunoștințele noastre, F-16 modernizat cu tehnologie Stealth sunt denumite F22 Raptor. Este modelul pentru care au luat foc rușii acum două săptămâni, când două astfel de aparate au aterizat la Constanța.

În urma operaţionalizării scutului antirachetă al SUA în România, acţiune pe care Moscova o vede ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale, Rusia a trecut la un nou nivel, acela al modernizării stației radar din Crimeea, pentru a detecta lansarea de rachete balistice hipersonice şi de croazieră, de pe nave din Marea Mediterană şi Marea Neagră.

7

Şi sistemul rusesc de rachete strategice „Barguzin” poate deveni un răspuns asimetric la sistemul complex al scutului de apărare împotriva rachetelor balistice BMD al NATO în Europa, desfăşurat în România şi Polonia, cred anumiți experţi militari citaţi de Sputnik. Armata rusă ar putea primi cinci sisteme feroviare Barguzin, până în 2020, menţionează Regnum. Complexul nuclear se deplasează în permanenţă pe întreaga reţea feroviară a ţării, care este a doua cea mai lungă reţea de cale ferată, la nivel global. În acelaşi timp, Rusia şi Republica Belarus vor pregăti împreună un răspuns la sistemul de apărare antirachetă al SUA.

 

În încheiere, am mai vrea să mulțumim viitorilor nostrii compatrioți ucrainieni și să-i felicităm în mod solemn pentru prima cărămidă pusă la temelia unui viitor comun. Românii și implicit întreg grupul redacțional al ziarului Criteriul Național apreciază faptul că au rebotezat străzile cu denumire rusească, înlocuindu-le cu nume românești. Cu această ocazie vrem să le transmitem că se pot baza pe noi și că îi vom ajuta necondiționat, în lupta lor de eliberare națională, deoarece numai de asemenea manieră putem  porni pe un nou drum comun de civilizație și prosperitate.

nato rusia

 

Sursa foto : www.google.com

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material!

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu